La CUP proposa de convertir les eleccions vinents en una declaració unilateral d’independència (DUI), en cas que guanyin les formacions independentistes. Avui la CUP ha fet pública la proposta de procés constituent, que preveu unes eleccions plebiscitàries i constituents d’aquí a setze mesos. ‘Si guanyen els partits independentistes, el parlament es transformarà en Assemblea Constituent’, diu el document, presentat a la seu nacional.

El procés constituent hauria començat molt abans de els eleccions, amb la creació d’un Fòrum Social Constituent, que agruparia les entitats de la societat civil i debatria sobre els set punts principals de la futura constitució. La CUP pretén que les propostes d’aquest fòrum se sotmetin a un referèndum múltiple perquè la ciutadania hi prengui posició abans de les eleccions constituents.

El Fòrum Social Constituent faria dues propostes sobre cadascun dels set temes a debat. Les catorze idees resultants se sotmetrien a un ‘referèndum múltiple vinculant’ per tal de marcar el camí que ha de seguir l’Assemblea Constituent (parlament), l’encarregada formalment de redactar la proposta de Constitució de la República Catalana. La CUP vol que els set punts que debati la ciutadania siguin: principis i elements constitutius de la República; drets, deures i garanties; participació ciutadana i organització política de la República; organització territorial; model econòmic; recursos naturals, medi i territori; i relacions internacionals i cultura de la pau.

Aquest fòrum seria integrat pel ‘màxim nombre de moviments socials i entitats possible’, incloent-hi tants els independentistes com els qui no ho siguin, però que vulguin ‘transformar la societat actual’. Un cop fets els debats, els representants del fòrum es reunirien per acordar les dues propostes de cada àmbit temàtic.

La CUP vol que el referèndum es faci abans de les eleccions per tal que el nou parlament faci seves les propostes validades per la societat civil a l’hora de redactar la constitució. Segons la proposta, les eleccions vinents s’interpretarien, doncs, com una DUI en cas que guanyessin els partits independentistes.

Immediatament després de les eleccions, entrarien en vigor les tres lleis de desconnexió: la de la hisenda pròpia, la de la seguretat social i la de transitorietat jurídica. El nou parlament no restaria sotmès a cap llei anterior ni a cap tribunal de l’estat espanyol i s’encarregaria d’elaborar la proposta de constitució. Amb la ratificació ciutadana de la constitució a través de referèndum s’arribaria al final del procés constituent.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb