La cultura valenciana estrena un codi de bones pràctiques

  • Estableix les bases per a gestionar la cultura d'una manera 'exigent, participativa i transparent'

VilaWeb
Redacció
15.10.2015 - 02:00
Actualització: 15.10.2015 - 16:34

El conseller valencià d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, van presentar ahir el codi de bones pràctiques en la cultura. A l’acte, que es va fer al Teatre Principal de València, l’acompanyaven el secretari de Cultura i Esport, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. Hi assistí una representació important de tots els sectors implicats en la gestió pública de la cultura, com ara membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Valencià de Cultura, universitats, diputacions i ajuntaments, a més de gestors culturals, creadors, empresaris i els actuals responsables dels ens culturals de la Generalitat.

El codi ètic de bones pràctiques en la cultura valenciana pretén resoldre els problemes en els procediments i l’organització que presentaven els espais culturals dependents de la Generalitat. Parteix d’una anàlisi exhaustiva de la situació del sector cultural. Per elaborar-lo s’han fet vora un centenar de reunions amb institucions i col·lectius del sector, a més d’una anàlisi dels codis més avançats de l’estat espanyol i d’Europa.

La transparència en la gestió, la participació de la societat i els professionals, l’excel·lència i la universalització de la cultura en són els eixos principals. Es pretén que el codi, inscrit dins la intenció del nou consell d’implantar per sempre criteris ètics en l’actuació pública, també l’apliquin la resta d’administracions, diputacions i ajuntaments, fonamentalment.

Un dels aspectes principals del text és que defineix un procés de selecció per als òrgans de direcció dels centres i institucions dependents de la Generalitat. L’òrgan encarregat d’aquesta selecció tindrà una presència de polítics minoritària. En canvi, entre un terç i la meitat dels membres seran experts i entre una cinquena part i un terç, membres de la societat civil.

El codi també preveu la constitució de comissions de seguiment, que emetran informes semestrals sobre la gestió i la consecució dels objectius establerts per part de les direccions dels espais culturals de la Generalitat.

Marzà: ‘Els criteris d’elecció no seran l’amistat i les simpaties polítiques’
El conseller Vicent Marzà va declarar: ‘Avui comença la transició cap a un nou model de gestió que no parteix del qui, sinó del què hem de fer i com ho hem de fer.’ Per això –va dir– ‘els criteris d’elecció dels responsables no seran l’amistat, les simpaties polítiques i els clientelismes estranys. Els criteris seran la professionalitat i la vàlua i per escollir-los comptarem amb la col·laboració del sector i d’institucions de prestigi de la societat civil.’

I afegí: ‘Aquest és només un primer pas emmarcat dins el Pla Estratègic Cultural que presentarem a principi del 2016 i que té per objectiu recuperar la cultura com a sector estratègic des del punt de vista social i econòmic, en clau valenciana i sempre garantint l’accés del ciutadà a la cultura des de tots els territoris.’

Per una altra banda, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, va indicar que aquest document deixava la gestió en mans de professionals. Va dir: ‘El codi de bones pràctiques constitueix una eina fonamental per aconseguir que la cultura siga com ha de ser, crítica i lliure, sense imposicions polítiques ni silencis a canvi de subvencions.’ I va afegir: ‘Proporciona unes regles de joc compartides per tots els implicats en la gestió pública de la cultura a l’hora de garantir un dret social, com és l’accés a la cultura.’

A més de la selecció dels òrgans de direcció, el codi de bones pràctiques inclou també instruccions específiques sobre la gestió dels espais culturals i al paper dels òrgans de control de les institucions i centres culturals dependents de la Generalitat que es reactivaran i s’obriran a la societat.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va explicar que el document també establia les bones pràctiques en la gestió de recursos humans i en l’avaluació de la qualitat del servei. A l’hora d’avaluar la qualitat del servei que es presta –va dir– es tindrà en compte el parer dels col·lectius i ciutadans.

‘Aquests últims anys –va afegir– els valencians hem passat de ser l’avantguarda cultural a omplir la pàgina dels successos del diari. El canvi de rumb exigeix de respectar novament els creadors, les institucions i els ciutadans. Només entre tots podrem recuperar la dignitat com a poble a través de la cultura.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any