La Cort Suprema britànica nega que el parlament escocès pugui convocar el segon referèndum

  • La decisió del tribunal aboca Escòcia a unes eleccions plebiscitàries, tal com va prometre la primera ministra, Nicola Sturgeon

VilaWeb
Redacció
23.11.2022 - 11:01
Actualització: 23.11.2022 - 13:55

La Cort Suprema britànica ha dictaminat que el parlament escocès no té capacitat de convocar un referèndum sobre la independència sense el consentiment del govern britànic. Així doncs, el tribunal no permet al govern de Nicola Sturgeon d’organitzar una consulta com la del 2014, aleshores pactada amb el govern britànic. L’alt tribunal ha pres la decisió tan sols sis setmanes després d’escoltar els arguments del govern britànic i escocès.

La decisió de l’alt tribunal s’ha pres a petició del govern escocès, que no va aconseguir l’aval del govern britànic per a convocar un segon referèndum d’independència. Havent-hi aquesta desavinença política, Sturgeon es va avançar a una possible impugnació d’institucions o particulars –que hauria pogut implicar un procés molt més llarg i amb uns quants tribunals involucrats– i va decidir de dur el cas directament a la màxima institució judicial, la Cort Suprema britànica, mitjançant el Lord Advocate, el màxim funcionari legal d’Escòcia.

Cap a les plebiscitàries

La primera ministra Sturgeon ja havia deixat clar que un referèndum que no fos avalat per la Cort Suprema no es faria, perquè considera que el resultat no seria reconegut per la comunitat internacional i no duria a la independència d’Escòcia. Ara és ben probable que Sturgeon proposi de fer de les eleccions britàniques un referèndum de facto i que l’SNP s’hi presenti amb un únic punt en el programa: la independència.

Però aquesta opció té incògnites. Sturgeon no ha explicat com aplicarien el resultat si hi hagués una majoria de vots a formacions independentistes ni com se cercaria el reconeixement de les autoritats britàniques i de la comunitat internacional.

Escòcia entra en una nova fase que es començarà a esclarir en la compareixença de premsa que farà Sturgeon avui mateix. En dos piulets ha expressat la seva decepció per la decisió, que diu que respecta: “La democràcia escocesa no pot ser negada. La sentència d’avui bloca una via per a fer escoltar la veu d’Escòcia sobre la independència, però en una democràcia la nostra veu no pot ni serà silenciada”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor