La coordinadora de Catalunya en Comú ha enviat un comunicat intern a la militància com a resposta a la presentació del manifest ‘Som comuns. Som Sobiranistes’, en què diversos dirigents critiquen el paper d’ICV dins el partit i el fet que no s’hagin assolit els seus objectius. ‘Convidem el grup impulsor del manifest a reconduir les seves demandes dins els canals democràtics de què ens hem dotat com a espai polític’, diu el comunicat.

‘El sobiranisme constitueix un valor fundacional i present del nostre espai, no ha estat mai objecte de discussió i cap sector no hauria d’apropiar-se’l com a exclusiu’, assenyala el comunicat. En aquest sentit, la direcció diu que la prioritat ha de ser l’enfortiment de l’espai dels comuns de cara a les eleccions municipals i europees del maig vinent.

També reivindica la diversitat del partit en l’àmbit nacional i critica la manera com s’ha elaborat el manifest: ‘Estem orgulloses d’aquesta diversitat, però considerem que cal protegir-la i canalitzar-la a través dels òrgans i mecanismes de decisió democràtica de què col·lectivament ens hem dotat. En aquest sentit considerem que el procés d’elaboració del manifest “Som comuns. Som Sobiranistes” s’ha realitzat de forma poc transparent, al marge dels espais de debat i de participació de l’espai polític.’

Ací podeu llegir el comunicat de la coordinadora del partit.

«Comunicat de l’equip de coordinació de Catalunya en Comú en relació a la presentació als mitjans de comunicació del manifest ‘Som Comuns. Som Sobiranistes’

Arran de la presentació als mitjans de comunicació del manifest ‘Som Comuns. Som Sobiranistes’, des de l’equip de coordinació de Catalunya en Comú volem fer arribar les següents consideracions a totes les persones inscrites.

Des de la seva fundació, Catalunya en Comú hem esdevingut un espai de trobada de les esquerres sobiranistes catalanes, on participen independentistes, confederalistes i federalistes que mantenen diferents visions sobre quin ha de ser el futur polític de Catalunya, però coincideixen a reconèixer la condició nacional de Catalunya com a subjecte polític sobirà, amb capacitat de decidir lliurement el seu futur. El sobiranisme constitueix un valor fundacional i present del nostre espai, no ha estat mai objecte de discussió i cap sector no hauria d’apropiar-se’l com a exclusiu.

Malgrat la situació de complexitat i incertesa que travessa la política catalana, l’actuació dels i les nostres càrrecs electes en els diferents òrgans de representació (congrés, senat, parlament i ajuntaments) ha estat sempre coherent amb el mandat expressat per l’Assemblea Fundacional del 8 d’abril de 2017. En cap cas no pot afirmar-se que ‘s’ha deixat de reivindicar el sobiranisme, tot i ser un dels valors originals’, quan Catalunya en Comú ha cridat a participar en el referèndum de l’1 d’Octubre com a mobilització democràtica i ha condemnat la repressió policial que es va exercir contra els col·legis electorals; ha estat l’únic partit no declaradament independentista que s’ha oposat a l’aplicació de l’article 155; ha defensat la immediata posada en llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, ha estat l’única formació política catalana que de forma coherent i continuada ha apostat per un referèndum acordat i amb garanties, conscients que aquesta era la solució que millor recollia la voluntat de les majories socials catalanes, i ha estat l’únic espai que ha treballat per teixir aliances amb la resta de l’estat per fer-ho possible.

Considerem que la pluralitat és la nostra principal força. Som un espai que reconeix i valora la diversitat organitzativa i ideològica dins dels acords que configuren el nostre ideari polític. En aquest sentit, existeixen dins de Catalunya en Comú diferents col·lectius que expressen la pluralitat de visions dins l’àmbit nacional, que han participat en els processos d’elecció interna i formen part dels òrgans de direcció: des dels Comuns Federalistes que defensa un encaix federal dins d’una Espanya plurinacional fins a Desbordem que aposta per una República catalana. Estem orgulloses d’aquesta diversitat, però considerem que cal protegir-la i canalitzar-la a través dels òrgans i mecanismes de decisió democràtica de què col·lectivament ens hem dotat. En aquest sentit considerem que el procés d’elaboració del manifest ‘Som comuns. Som Sobiranistes’ s’ha realitzat de forma poc transparent, al marge dels espais de debat i de participació de l’espai polític.

Així mateix, en cap cas no podem admetre que ‘no hem estat capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals’. Som l’espai que més ha innovat les formes de participació política, apostant pel mecanisme de primàries per a l’elecció directa de tots els càrrecs de direcció, elaborant el nostre programa a través d’espais de deliberació oberts a la ciutadania, rendint comptes del nostre treball arreu del territori. En aquest sentit, defensem l’autonomia del grup parlamentari per dotar-se dels recursos necessaris i adients per desenvolupar la seva tasca, i prendre totes aquelles decisions que permetin millorar la seva transparència i agilitzar la presa de decisions col·lectives que beneficien tant al grup com a l’espai.

Considerem que la presentació pública del manifest ‘Som comuns. Som sobiranistes’ no pot atribuir-se exclusivament la representació del sobiranisme dins Catalunya en Comú, perquè aquest és un valor fundacional compartit per tot el nostre espai.

Per això, convidem el grup impulsor del manifest a reconduir les seves demandes dins els canals democràtics de què ens hem dotat com a espai polític. Recordem que la nostra prioritat ha de ser treballar per enfortir l’organització davant la fita que representen les properes eleccions municipals i europees, on hem de consolidar i ampliar el projecte de canvi que es va iniciar l’any 2015. Des de l’equip de coordinació convidem totes les persones inscrites a continuar treballant per enfortir l’espai polític a partir dels mecanismes democràtics de què ens hem dotat per fer de Catalunya en Comú un instrument polític al servei de les majories socials catalanes.»

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb