La Convenció Constitucional de Xile aprova de desmilitaritzar la policia

  • Els redactors de la nova constitució també han aprovat d'eliminar l'estat d'emergència

VilaWeb
Redacció
10.05.2022 - 16:02

La Convenció Constitucional de Xile, a càrrec de la redacció de la nova constitució, ha aprovat la desmilitarització de carrabiners i la policia d’investigacions (PDI), després de les crítiques rebudes arran dels excessos comesos en el marc de les protestes del 2019.

L’article, el 19, s’ha aprovat amb cent nou vots a favor, trenta-tres en contra i catorze abstencions i estableix que “les policies depenen del ministeri a càrrec de la seguretat pública i són institucions policials, no militars, de caràcter centralitzat, amb competència a tot el territori de Xile, i estan destinades per garantir la seguretat pública, donar eficàcia al dret i protegir els drets fonamentals, en el marc de les seves competències”.

La Convenció Constitucional també ha aprovat els punts 3, 4 i 5 del mateix article, que estableixen que les policies hauran d'”incorporar la perspectiva de gènere a l’exercici de les seves funcions i promoure la paritat en espais de presa de decisió” i actuar “respectant els principis de necessitat i proporcionalitat en l’ús de la força, amb ple respecte al dret internacional i els drets fonamentals garantits” a la nova Constitució.

Quant al punt 5, estableix que les policies estaran “subjectes a controls en matèria de probitat i transparència” i que els seus integrants “no podran pertànyer a partits polítics, associar-se en organitzacions polítiques, gremials o sindicals, exercir el dret a vaga ni postular-se” a càrrecs electes.

També s’ha aprovat d’eliminar l’estat d’emergència, en el marc de la votació sobre l’article 22, que regula els estats d’excepció constitucional. Actualment, a Xile hi ha els estats d’assemblea, setge, catàstrofe i emergència. El ple ha rebutjat que romangui l’estat d’emergència, contemplat a la constitució actual. L’article en qüestió sostenia que “en cas d’una situació d’epidèmia, calamitat o emergència sanitària que amenaci la vida o la salubritat de la comunitat”, el president podria declarar la seva aplicació sota una durada de no més de trenta dies.

La redacció de la nova Constitució a Xile, que vindrà a substituir l’anterior aprovada el 1980 sota la dictadura del general Augusto Pinochet, és el resultat de les mobilitzacions contra el govern de Sebastián Piñera que van començar l’octubre del 2019 i que van durar mesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any