La comunitat panjabi comptarà amb un llibre d’aprenentatge del català

  • Puigdemont ressalta que Catalunya és un "país d'acolliment i de cohesió"

VilaWeb
Redacció
09.05.2017 - 20:04
Actualització: 09.05.2017 - 23:43

Puigdemont ressalta que Catalunya és un “país d’acolliment i de cohesió”

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

La Plataforma per la Llengua ha editat un llibre d’aprenentatge del català dirigit a la comunitat panjabi, que compta amb 12.000 membres a Catalunya, ha explicat el president de l’ONG del català, Òscar Escuder, acompanyat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En un acte en el Palau de la Generalitat, Escuder ha dit que el llibre ‘Els de cinc rius a Catalunya’ –signat per Gagandeep Singh Khalsa– suposa un “pas més per a la integració i benestar d’una comunitat que ha vingut de fora”.

L’edició de 5.000 exemplars ha comptat amb el suport de la Generalitat i de la Comunitat Sikh de Catalunya, i se suma a la guia didàctica del català que es va publicar i va reeditar fa uns anys, ha ressaltat Escuder.

Es tracta d’un manual bàsic de català-panjabi que vol facilitar l’aprenentatge del català a la comunitat d’aquest parla, i està dividit en tres apartats: el de vocabulari bàsic com l’abecedari, pronoms, colors i expressions; el dels verbs i, finalment, planteja situacions de conversa.

El portaveu de la Comunitat Sikh de Catalunya i autor del llibre, Gagandeep Singh, ha agraït que el president de la Generalitat hagi fet un buit en l’agenda per presentar aquest llibre: “Les seves paraules fan brillar més el meu llibre”.

Singh ha explicat que quan va arribar a Catalunya va aprendre el castellà, i gràcies a la seva professora i l’emoció dels catalanoparlants es va animar també a aprendre el català, cosa que ha evidenciat en to de broma recitant l’embarbussament ‘Setze jutges d’un jutjat’.

“EL MÈRIT ÉS VOSTRE”

S’ha mostrat sorprès de la gratitud que ha trobat en la població pel fet de dirigir-se en català a les persones en la seva vida diària: “El mèrit és vostre, perquè, si no, no m’hauria animat a aprendre’l”.

“Gràcies, sou els millors, els sijs i els catalans tenim moltes coses en comú”, ha ressaltat Singh, que al final de la seva intervenció ha dirigit unes paraules en panjabi als membres de la seva comunitat.

Escuder ha celebrat que aquest llibre, que es distribuirà de forma gratuïta, permetrà que cada vegada més “el català sigui llengua comuna de totes les comunitats venguin d’on venguin”.

Per a Puigdemont, “avui és un dia emocionant, perquè una llengua com la catalana disposa d’una eina que li permet dirigir-se a una comunitat de catalans que té com llengua pròpia el panjabi”.

660.000 PERSONES AMB LLENGUA PRÒPIA DIFERENT

Puigdemont ha recalcat que a Catalunya més de 660.000 persones tenen llengües maternes diferents del català i el castellà: el 35% de la gent que viu al territori ha nascut fora, la meitat en l’Estat i l’altra fora.

El president de la Generalitat ha constatat que Catalunya és un “país d’acolliment i cohesió” que compta amb una multitud de llengües, creences i referents.

“Les llengües no són solament per comunicar, sinó per sentir, créixer com a éssers humans”, ha dit el líder del Govern, que ha defensat la funció de cohesió social que exerceix la llengua a les escoles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any