La comunitat musulmana celebra l’Id al-Fitr, la festa que posa fi al ramadà

  • La situació de la pandèmia ha permès la tornada a les pregàries multitudinàries després de dos anys de restriccions

VilaWeb
Fotografia: Districte de Sant Martí

Redacció

02.05.2022 - 18:12
Actualització: 02.05.2022 - 18:33

La comunitat musulmana ha acabat avui el ramadà, el seu mes sagrat, i ho fa amb l’Id al-Fitr, la festa que en marca el punt final. D’ençà del 2 d’abril, milions de musulmans arreu del món s’han estat de menjar, de beure i de tenir relacions sexuals durant les hores de llum: de l’alba fins a la posta de sol.

L’Id al-Fitr, que es pot traduir com festa de ruptura del dejuni, simbolitza la purificació després del dejuni i s’allarga durant tres dies. Aquest matí, al voltant de les vuit del matí, s’han celebrat arreu del país pregàries comunitàries que, tal com marca la tradició, han estat el preludi d’àpats i trobades familiars. També és habitual per celebrar la festa de vestir-se amb vestits típics i fer regals als infants. Els musulmans també visiten familiars i amics durant la jornada i els caps de família han d’entregar una almoina –zakát– abans de la pregària matinal.

Tornen les pregàries multitudinàries

Aquest any la situació de la pandèmia ha permès la tornada a les pregàries multitudinàries, després de dos anys de restriccions per motius sanitaris. A Catalunya la pregària de fi de ramadà més nombrosa s’ha fet al Parc del Clot de Barcelona; al País Valencià la principal s’ha fet al poliesportiu del col·legi Marni de València; a les Illes ha estat al poliesportiu Germans Escales; mentre que a la Catalunya Nord, s’ha fet a la Gran Mesquita de Perpinyà.

Quan acaba el ramadà?

Les dates del ramadà van canviant, ja que es regeix segons el calendari islàmic, que es basa en els cicles lunars. El ramadà se celebrà el novè mes del calendari islàmic i durà entre vint-i-nou i trenta dies, des de l’albirament de la mitja lluna fins al següent. La tradició marca que les dates s’han de determinar a través de l’observació directa, sense càlculs astronòmics. És per això, que les dates es fixen amb certa flexibilitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem