La composició de les diputacions: fragmentació, polèmica i dues majories absolutes

  • El PP ha estat la força més votada en tres diputacions, el PSC i Junts en una i ERC en dues

VilaWeb
Redacció
29.05.2023 - 15:48
Actualització: 29.05.2023 - 17:57

Les eleccions municipals han suposat també la renovació de les diputacions. Després de la formació dels ajuntaments el 17 de juny, entre final de mes i principi de juliol es configuraran aquestes institucions de caràcter provincial.

El resultat de les eleccions revela escenaris molt diferents segons la demarcació. La més polèmica és a la Diputació de València, que ja s’ha impulsat. L’avanç de l’escrutini de les eleccions municipals, actualment al 99,97% en la Diputació Provincial de València, ha fet perdre l’únic diputat provincial a la Vall ens Uneix, el partit de Jorge Rodríguez a la Vall d’Albaida i fa decantar la institució valenciana cap a la dreta.

Aquest matí, el recompte donava un empat entre els partits del Botànic, és a dir, PSPV (12 diputats) i Compromís (3), i els de la dreta, amb 13 del PP i els 2 de Vox. I la Vall ens Uneix decidia. Tanmateix, ha perdut amb l’avanç de l’escrutini l’escó que tenia i hi hauria majoria de dreta, amb 14 del PP.

Des de la Vall ens Uneix, la diputada provincial, Natalia Enguix, ha assegurat que el partit no es troba conforme amb la forma en la qual s’ha fet l’escrutini, per la qual cosa han elevat una consulta a la Junta Electoral de Zona per a aclarir-ho. Segons ha explicat la també regidora a Ontinyent, el canvi en el diputat es pot deure a “alguna diferència en la fórmula que es tria en el recompte de les llistes obertes municipals” en pobles com Beniatjar. “Estem ací, no sabem què va a passar, però a nosaltres ens ix un diputat”, ha subratllat. Enguix ha afegit que el recompte pot durar dies.

Majoria absoluta del PP a Castelló i Alacant

Al PP no li farà falta de pactar amb Vox a les diputacions de Castelló i Alacant, perquè ha aconseguit la majoria absoluta. A Castelló té la majoria mínima necessària, és a dir, 14 diputats de 27, i la cap del PP a la demarcació, Marta Barrachina, es perfila com a nova presidenta de la institució en substitució del socialista José Martí.

El PSPV es queda amb 10 diputats, dos menys que l’any 2019, mentre que Compromís manté els dos d’ara fa quatre anys. Ciutadans passa de dos a zero i Vox entra amb un escó.

Per a la seva banda, a Alacant, el PP Aconsegueix 17 diputats de 31. El PSPV comptarà amb 13 diputats i Vox entra amb un diputat. En canvi, Compromís i Ciutadans han perdut la representació.

El PSC és la força més votada a Barcelona, ERC a Lleida i Tarragona i Junts a Girona

El PSC és la força amb més representació a la Diputació de Barcelona. Els socialistes han aconseguit 19 diputats provincials, seguits dels 11 d’ERC, 10 de Junts, 5 dels comuns, 4 del PP, 1 de Tot per Terrassa i un últim de Vox. La batllessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha presidit la corporació el darrer mandat.

ERC ha tornat a ser la força més votada a la Diputació de Tarragona, però ha empatat amb el PSC en nombre d’escons. Els republicans i els socialistes han obtingut 9 diputats cadascun dels 27 escons provincials. De fet, el PSC s’ha emportat els 2 diputats que ha perdut ERC respecte als comicis del 2019. Amb aquesta aritmètica i sense majories clares, les dues formacions hauran de negociar i cercar pactes per governar l’ens provincial. Junts per Catalunya ha estat la tercera força més votada, tindrà quatre diputats, però ha perdut la meitat d’escons. El PP torna a tenir representació a la cambra supramunicipal amb tres diputats provincials, mentre Vox entra per primera vegada, amb dos.

Junts manté l’hegemonia a la Diputació de Girona tot i perdre un diputat, i durant aquest mandat el partit tindrà deu representants a la corporació. ERC per la seva banda, es manté com a segona força, però també perd un diputat i es queda amb vuit. Els dos partits sumen una àmplia majoria i caldrà veure si reediten el pacte de govern que van segellar el 2019, i que ha permès que Miquel Noguer (JxCat) ostentés la presidència de la Diputació i Pau Presas (ERC) en fos vice-president. El PSC suma un diputat a la corporació i passa a tenir-ne cinc. La CUP, per la seva banda, es manté com a quarta força i ara tindrà dos representants.

L’aritmètica del ple de la Diputació de Girona, que té 27 seients, es completa amb un representant d’Independents per la Selva (IdS) i Tots per l’Empordà (TxE). Tant els uns com els altres mantenen doncs el diputat que van assolir als comicis del 2019.

ERC ha baixat fins a 9 diputats a la Diputació de Lleida, després d’haver-ne perdut 2. El PSC ha aconseguit ampliar considerablement la seva representació a la corporació municipalista i ha passat de 3 a 8.Un d’aquests regidors és de la formació filial als socialistes a la Vall d’Aran, Unitat d’Aran (UA). Per contra, Junts ha patit una davallada important, ja que n’ha perdut 4 dels 8 que tenia. Això no obstant, els republicans podrien revalidar el pacte de govern actual sumant amb Junts per aconseguir una majoria absoluta de 13 diputats. El PP torna a entrar a la Diputació i ho fa amb 3 diputats mentre que l’extrema dreta hi serà present per primera vegada amb un diputat. En surten Cs i els comuns, que en tenien un cadascú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor