VALÈNCIA/MADRID, 12 (EUROPA PRESS)

La companyia xinesa Cosco Shipping Ports ha pres el control de Noatum, primer operador de terminals portuàries d’Espanya, en comprar un 51% de la seua capital per 203,49 milions d’euros, la qual cosa li permetrà quedar-se amb la terminal de contenidors del Port de València, segons han informat les dos companyies en sengles comunicats.

La transacció té lloc menys d’un mes després que el Govern espanyol aconseguira aprovar en el Congrés la reforma del règim legal del sector de l’estiba i mentre els treballadors del gremi estan secundant un calendari de parades en els ports.

Cosco emmarca l’operació en la seua estratègia d’expansió internacional i en la seua intenció d’estendre la seua activitat cap als ports del Mediterrani, segons ha indicat el grup xinés en un comunicat.

Per la seua banda, Noatum ha detallat en el comunicat que esta operació inclou les terminals de contenidors que la companyia posseïx en el recinte portuari de València (Noatum Container Terminal València), Bilbao (Noatum Container Terminal Bilbao), així com els ports secs de Madrid (Conterail) i Saragossa (Noatum Rail Terminal Saragossa).

No obstant açò, assenyalen que la conclusió de la transacció està subjecta a l’aprovació dels accionistes, al compliment de certes condicions prèvies i a l’obtenció de les autoritzacions legals pertinents.

A més, precisen que Noatum Container Terminal Bilbao i València, com a terminals públiques, seguiran oferint les seues infraestructures i gamma de servicis a totes les navilieres que facen escala en els ports de Bilbao i València respectivament, “en condicions de neutralitat i d’acord a les condicions de concessió i els compromisos contractuals”. “El mateix s’aplicarà per als ports secs”, subratlla la companyia.

A més, expliquen que la participació del 45% ostentada per Noatum Ports en OPCSA Las Palmas continuarà en mans dels actuals accionistes de Noatum Ports i que l’operació exclou Noatum Maritime, l’activitat principal de la qual està orientada a les operacions i terminals portuàries polivalents i d’automoció, incloent les terminals de vehicles i càrrega a granel de Santander, Sagunt, Màlaga i Barcelona (Autoterminal).

Per al CEO de Noatum Ports and Maritime, Douglas Schultz, amb este acord s’inicia “una nova fase de desenvolupament amb Cosco Shipping Ports Limited, un soci estratègic que és un referent en operacions portuàries i un destacat inversor en terminals portuàries a nivell mundial”.

“El nou partnership millora la nostra capacitat per a augmentar volums de càrrega i reforça els ports de València i Bilbao, a més de millorar el nivell de servici als clients”, ha destacat Schultz que explica que esta operació busca, així mateix, “maximitzar la capacitat de les terminals de contenidors implementant els plans estratègics del Grup a llarg termini, optimitzar l’estructura i eficiència dels negocis del Grup i potenciar les sinergies i la qualitat en el servici oferit als clients”.

Així mateix, l’associació contribuirà a millorar les terminals ferroviàries de Saragossa i Conterail a Madrid.

Per la seua banda, el President Executiu de Noatum Ports and Maritime, Chris Gray, ha indicat que estan “especialment orgullosos d’esta operació” perquè estem “segurs” que amb ella “se’n va a aconseguir potenciar a Noatum Ports en favor dels interessos a llarg termini dels accionistes, clients, empleats, Autoritats Portuàries i altres stakeholders de la companyia.

“Creiem fermament que un soci estratègic de la magnitud de Cosco Shipping Ports Limited, consolidarà les expectatives de creixement dels nostres ports”, ha resolt.

El grup Noatum, constituït en 2010 de la compra de l’antiga Dragatges SPL per part d’un grup d’inversors institucionals, és actualment, i segons les seues dades, el primer operador de terminals marítimes d’Espanya, amb instal·lacions a València, Bilbao i Las Palmas. A més, té també dos terminals ferroviàries.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb