La Comissió Nacional del Mercat de Valors ha suspès la cotització de CaixaBank quan queia més d’un 3% davant de la possibilitat que el banc que presideix Jordi Gual hagi de fer una ampliació de capital per finançar l’Oferta Pública d’Adquisició sobre el banc portuguès BPI.

CaixaBank ha establert un nou preu per acció, d’1,134 euros, en l’opa llançada sobre BPI que, després de l’eliminació de les restriccions de vot dels accionistes de l’entitat portuguesa, ha passat a ser de caràcter obligatori.

La junta d’accionistes de BPI va aprovar dimecres l’eliminació del límit del 20% dels drets de vot que marquen els estatuts de l’entitat amb l’abstenció del segon accionista, l’empresària angolesa Isabel Dos Santos a través de la companyia Santoro.

BPI ha ofert el control de l’entitat angolesa BFA a Dos Santos a canvi del seu vistiplau a l’eliminació del límit de drets de vot, condició que posava CaixaBank per tirar endavant la seva opa sobre BPI.

Després de l’eliminació d’aquesta restricció, la Comissió del Mercat de Valors Mobiliaris de Portugal va acordar el cessament de la dispensa de l’opa obligatòria atorgada a CaixaBank el 2012 respecte a BPI. Així, l’entitat catalana es col·loca “en el deure de llançament d’una opa obligatòria respecte a BPI”.

En el moment de la suspensió, els títols de CaixaBank queien un 3,13%, fins a 2,34 euros.

Vendrà el 9,9% del capital en autocartera
CaixaBank vendrà 585.000.000 d’accions pròpies, que representen un 9,9% del capital social del banc, mitjançant una col·locació privada entre inversors qualificats a través d’una prospecció accelerada de la demanda, amb l’objectiu de reforçar la seva ràtio de capital després de l’opa sobre BPI.

Segons que ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, dos inversors institucionals ‘amb vocació de permanència’ ja han formulat a CaixaBank indicacions d’interès no vinculants per participar potencialment en la col·locació per un import total d’aproximadament 380 milions d’euros.

El pla estratègic de CaixaBank té com a objectiu mantenir una ràtio de capital CET1 ‘fully loaded’ d’entre l’11% i el 12%, que se situaria per sota en qualsevol dels escenaris d’acceptació de l’opa sobre BPI, per la qual cosa l’entitat financera ha decidit fer aquesta venda d’accions.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.