La cavalcada de les Magues de Gener recorre el centre de València i supera l’intent de boicot espanyolista

  • Al final de la cavalcada, que tenia el lema 'L'Horta és vida', els participants han estat increpats per grupuscles d'ultradreta

VilaWeb

Europa Press / Redacció

12.01.2020 - 15:41
Actualització: 13.01.2020 - 10:15

Les Magues de Gener han recorregut avui, per quart any consecutiu, els carrers del centre de València, en una cavalcada que ha reivindicat la defensa de l’Horta entre dolçaina i tabal, muixerangues, confeti, regals i balls. La cavalcada és organitzada per la Societat Coral el Micalet i culmina la Festa de la Infantesa 2020, en què han participat més de cinc-centes persones. Aquesta desfilada laica és possible gràcies a la col·laboració solidària de més de quaranta-vuit organitzacions culturals de diverses comarques del País Valencià.

Amb el lema ‘L’horta no es toca’, les magues i els seus acompanyants han començat la desfilada a les 11.30 al Parterre i han marxat pels carrers de la Pau i Sant Vicent fins a la plaça de l’Ajuntament.

Les xapes amb les icones de la festa enguany han estat de color roig i les varetes de les magues tenien forma d’hortalisses, com a reivindicació i metàfora de la defensa de l’Horta. També s’han repartit bossetes plenes de llavors, caramels, centenars de flors de paper, globus en forma d’animals, llibres, caretes i llapis de colors, entre més obsequis, tots fets de manera artesanal per a fomentar la sostenibilitat. En acabar el recorregut i arribar a la plaça de l’Ajuntament, el batlle de la ciutat, Joan Ribó, ha rebut les magues, que han pujat al balcó per a pronunciar els seus discursos.

Hi ha hagut, però, grups d’espanyolistes d’extrema dreta que han pretès de boicotar la festa infantil, que han xisclat, insultat i agredit participants sense que la policia ho impedís.

Igualtat, Sororitat-Fraternitat i Llibertat

Les magues han estat enguany Beatriu Cardona, en la pell de la ‘Igualtat’; Lucrecia Manzanares, com a ‘Sororitat-Fraternitat’, i Llum Quiñonero com a ‘Llibertat’. La maga Llibertat ha dit que el valor que ella encarna ‘és una glopada d’aire fresc, l’aliment dels somnis, la matèria per a mirar allò que ens envolta, per a obrir nous camins. La Llibertat és la mare de l’audàcia, de la creativitat, del canvi, del creixement per a xiquets i xiquetes que també sou ciutadania i la matèria amb què construir societats més justes’.

La Igualtat ha dit als nens: ‘Recordeu sempre que totes les persones hem nascut iguals, tenim el mateix dret de viure en pau i felicitat i de poder complir els nostres somnis. Qui diu que som diferents s’equivoca perquè només veu un color en la pell, un cos de dona o d’home, un origen proper o llunyà, i es perd la cosa més important: el cor que batega dins de totes les persones és igual.’

La Fraternitat-Sororitat, finalment, ha destacat que aquests dos conceptes han fet possible l’evolució de la humanitat. ‘Si no els tinguéssim, ningú no ajudaria ningú, la gent no s’abraçaria, no s’agafaria la mà; no podríem aprendre dels altres.’ Aquests valors –ha indicat– ‘ens ajudaran a estar més a prop entre nosaltres i més prop de la terra’.

L’actuació d’Al Tall, que s’ha reunit excepcionalment per a l’ocasió, i del grup Pignatelli ha estat una de les grans novetats d’enguany, al final de la desfilada. Pignatelli ha interpretat albaes dedicades a les Magues de Gener i a l’Horta, i Al Tall ha continuat la celebració cantant Tio Canya. L’acte s’ha acabat amb l’actuació de les muixerangues acompanyades per tots els grups de dolçaina i tabal.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Els organitzadors, contents amb l’acollida de la cavalcada d’enguany

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, ha dit: ‘La cavalcada ha estat tot un èxit i el balanç és molt positiu per l’augment de participants i per la presència i felicitat de molts xiquets.’ Considera que impulsarà la consolidació d’una celebració ‘solidària i inclusiva’ que intenten millorar any rere any.

Cristina Escrivà, coordinadora de l’acte i membre de la junta directiva del Micalet, subratlla que la resposta de la gent els convida a continuar treballant en aquest projecte per ‘gaudir de l’alegria i la il·lusió de la infantesa’. I afegeix: ‘Hem vist una cavalcada molt bonica, plena d’emocions i amb tres dones per referents. Hem d’agrair la solidaritat i l’altruisme d’associacions i persones, per compartir la seua música, danses, cançons, animacions… amb els xiquets.’

Denúncia de les agressions espanyolistes

Diversos col·lectius i entitats culturals han denunciat la impunitat amb què grupuscles espanyolistes han irromput a la festa infantil i han agredit alguns dels qui hi participaven. Escola Valenciana ha anunciat que denunciarà els atacs de què han estat víctimes membres de l’entitat, de la colla de Gegants de Benimaclet i músics de la colla de dolçainers i tabaleters Estrela Roja.

En un comunicat, han denunciat que ‘una membre d’Escola Valenciana ha sigut víctima d’una agressió per part de grups d’extrema dreta amb total impunitat. També altres persones de l’entitat han rebut insults i amenaces d’aquests col·lectius’. L’entitat explica que els ultres ‘han agredit i proferit tota mena d’insults i amenaces a la gent d’Escola Valenciana, davant la passivitat de policia nacional i local’, per la qual cosa anuncien que demanaran de reunir-se amb el delegat del Govern espanyol i amb el batlle de València per denunciar els fets i reclamar explicacions.

La colla de dolçainers i tabaleters Estrela Roja de Benimaclet ha denunciat públicament en un seguit de piulets que han estat ‘agredits mentre tocàvem tabals i dolçaines de manera alegre i festiva. Amb menors i tot’, que ‘la policia ha protegit els agressors’ i que els han arribat a trencar dolçaines: ‘Hi ha documentació que ho acredita. És públic. Caldria detindre els agressors i els que els han donat cobertura. @joanribo, et passem els documents?’

També des d’Acció Cultural del País Valencià han reclamat explicacions al batlle Ribó i al delegat del govern espanyol per haver permès la presència dels rebentaires a la plaça i per no haver-ne impedit les agressives actuacions.

Les reaccions dels assistents, representants d’entitats culturals i socials o participants a la cavalcada (de públic, repartint presents a la xicalla, alçant muixerangues) han estat en aquest mateix sentit:

Activitats culturals

El Micalet ha fet un seguit d’activitats culturals dins la Festa de la Infantesa, d’ençà de fa dues setmanes. La societat musical va publicar el llibre Cançons laiques 2 en què han participat quinze poetes. Inclou un disc amb cançons infantils i va servir per a inaugurar l’exposició ‘La màgia de la infantesa’, amb fotografies de Miquel Gómez Sahuquillo.

L’entitat també va presentar el llibre La il·lusió ens uneix, que aplega gràficament les quatre edicions precedents sota el prisma de fotògrafs que han reflectit en les seves instantànies l’alegria dels infants al pas de la cavalcada i la participació de la ciutadania.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem