La Bressola derrota Aliot als tribunals: via lliure a l’institut en català a Perpinyà

  • El tribunal administratiu de Montpeller suspèn la compra del monestir de Santa Clara per part de l'Ajuntament de Perpinyà, on la Bressola ha projectat de construir un col·legi-liceu

VilaWeb
Redacció
15.12.2021 - 13:13
Actualització: 15.12.2021 - 16:00

L’Associació la Bressola és més a prop d’obrir el primer col·legi-liceu amb un sistema immersiu en català. La Bressola tenia signada la compra del monestir de Santa Clara, al barri del Vernet de Perpinyà, per a fer-hi el col·legi-liceu, però en l’últim moment i sense haver avisat, l’ajuntament governat per Louis Aliot va fer valer el dret de preempció, que és el dret de tanteig quan s’obre un període per a l’adquisició d’un edifici amb valor patrimonial i històric, per a comprar-lo ells. La Bressola va interposar una denúncia al Tribunal administratiu de Montpeller, que ha decidit de suspendre la compra de l’ajuntament.

La Bressola va anunciar a principis de setembre que celebrava el seu 45è aniversari fent el primer pas per obrir un col·legi-liceu a Perpinyà i així donar sortida als centenars d’alumnes que any rere any estudien en el sistema educatiu immersiu en els vuit centres de l’entitat.

La direcció va plantejar a l’Ajuntament la voluntat d’adquirir el monestir de Santa Clara i inicialment no va rebre-hi cap objecció així que va iniciar els tràmits i quan ja havien fet una paga i senyal –de 60.000 euros- el consistori va decidir exercir el dret de preempció. És a dir, el de compra prioritari de l’edifici al·legant raons vinculades a la preservació del ‘patrimoni’ però sense presentar cap projecte alternatiu.

La Bressola va organitzar una conferència de premsa per denunciar la situació i va acusar l’Ajuntament, liderat pel batlle d’ultradeta, Louis Aliot, de ‘traïció’. Però no només això. També va presentar dos recursos davant dels tribunals. Un reclamant mesures d’urgència, el que aquí es coneixen com a cautelars, i un altre, més a llarg termini, que haurà de resoldre la qüestió de fons.

Ara, el Tribunal Administratiu de Montpeller ha donat la raó a la Bressola en el recurs d’urgència. El jutge ha resolt suspendre el dret de preempció exercit per l’Ajuntament, rebutja els arguments esgrimits i el condemna a pagar 2.000 euros a la Bressola.

A l’exposició, la resolució recull que l’Ajuntament inscriu la voluntat d’adquisició del convent en la ‘voluntat de conservar el patrimoni històric’ de la ciutat i que el projecte proposat per la Bressola és ‘irrealitzable’ perquè es planteja en una zona inundable i en presència d’un cementiri amb les restes d’Anne Maria Antigo, una destacada monja clarissa. També argumentava que no podria encabir els 250 alumnes previstos i que tot plegat era contrari al codi urbanístic.

Per la seva banda, la resolució detalla que les monges propietàries de convent van manifestar que l’Ajuntament mai havia mostrar cap interès per adquirir l’espai i que la primera cita que va obtenir l’agent immobiliari amb l’ajuntament va ser a l’octubre, després d’exercir del dret de preempció.

Per tot plegat, el jutge considera que no han quedat acreditats els motius que argumenta el consistori i que, en tot cas, els risc d’inundació no impediria la implantació d’una escola, com tampoc la conservació del cementiri.

L’escola, ho celebra

Des de la Bressola han celebrat la decisió judicial i la directora general, Eva Bertrana, ja ha anunciat que tornaran a iniciar els tràmits per fer realitat el col•legi-liceu. Bertrana ha dit que ja han perdut temps però que la resolució els permet reprendre les negociacions i ho ha qualificat de “primer pas”. En aquest sentit, s’ha mostrat convençuda que el tribunal també els donarà la raó quan es resolgui la qüestió de fons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any