En aquest article, la pediatra Herminia Villena ens explica, a través d’una faula de castells i guerrers, què és el sistema immunològic i per a què serveix.

La nit cau sobre el castell. Els seus habitants se senten segurs, tenen una gran muralla externa amb un fossat molt profund (barreres físiques i biològiques): pell, mucoses, la tos i els esternuts, les llàgrimes i l’orina, la mucositat de l’aparell respiratori i digestiu, el filtre nasal i els cilis bronquials, el filtre pulmonar de partícules; la lisozima de la saliva, les llàgrimes i la llet materna que són agents antibacterians; les secrecions vaginals són una barrera química contra les infeccions, així com l’àcid gàstric. La microflora intestinal i vaginal constitueix una barrera biològica (ja que competeix amb els agents patògens per l’hàbitat i aliment, etc.) que les protegeix de l’enemic (bactèries, virus, fongs, toxines, radiacions, tumors, etc, amb les seves armes corresponents, els antígens que són molècules o proteïnes). No s’adonen que protegits per la foscor, es van acostant unes tropes que ni els missatgers (interferon) han detectat. Ataquen per sorpresa i aconsegueixen fer un forat a la muralla per la qual penetren.

Els defensors del castell (sistema immunitari format per cèl·lules que es troben principalment a la pell i les mucoses, medul·la òssia, sang, timus, ganglis limfàtics i teixit limfàtic com les amígdales i la melsa; a la medul·la òssia es generen les cèl·lules, que són leucòcits o glòbuls blancs que s’especialitzaran cadascun per realitzar la seva funció immune: neutròfils, eosinòfils, mastòcits, macròfags, limfòcits,…) es mobilitzen per tots els corredors de ronda de la muralla i els corredors del castell (sang i sistema limfàtic) per arribar al focus de la batalla.

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb