La UNESCO ha votat avui no admetre Kossove com a estat membre. Finalment 92 estats han votat a favor i 50 en contra. Hi ha hagut 29 abstencions, amb la qual cosa no s’ha arribat per tres vots al mínim de 2/3 necessari, que era de 95. Sèrbia i Rússia encapçalaven el bloc de països contraris a l’acceptació de Kossove. Espanya ha votat que no mentre que França i la major part de la Unió Europea han votat a favor.

Kossove forma part ja de diverses institucions internacionals, com el Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial, la CEFTA o l’Aliança per la Pau de l’OTAN. L’entrada a la UNESCO, però, representava un salt endavant notable en el reconeixement internacional ja que obria la porta a la integració dins Nacions Unides. Actualment 112 estats, dels quals 108 membres de l’ONU el reconeixen com a estat independent. L’ONU té 193 membres.

Curiosament un dels pocs estats que és membre de la UNESCO sense ser membre de ple dret de l’ONU, Palestina, ha votat en contra de l’adhesió de Kossove. A l’UNESCO hi ha tres estats membres que no són membres de l’ONU: Palestina, les illes Cook i Niue. Hi ha també nou estats associats, un dels quals europeu, les illes Faroe.

Abans de la votació l’assemblea ha rebutjat també una moció presentada per Sèrbia en la qual es demanava que el vot no tingués lloc per 89 vots contra 59.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.