El nou Parlament de Kosovo s’ha reunit per primera vegada aquest dijous, després de la celebració de les eleccions anticipades al juny, en una sessió on no s’ha aconseguit el consens necessari per triar el president de la cambra.

El PA, la coalició de partits creats per antics guerrillers de la guerra de Kosovo (1998-1999), va obtenir el 33,7% dels vots en els comicis, quedant-se amb prou feines a dos punts de la majoria parlamentària. Els principals partits de l’oposició, Vetevendosje i la coalició LAA, s’oposen a un pacte que atorgui el poder al PA. Durant la sessió d’aquest dijous no s’ha aconseguit triar el president del Parlament.

El candidat del PA a primer ministre és Ramush Haradinaj, un antic líder dels guerrillers que ja va ocupar el càrrec durant un breu període el 2005. Va ser processat en dues ocasions per crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPIY), i va acabar sent absolt.

El nou govern haurà de fer front a l’atur, que ronda el 30%, i a reformes en la sanitat, educació i en matèria fiscal. També afrontarà el repte de millorar les relacions amb països veïns, especialment Sèrbia, una condició necessària per a tots dos a efectes d’accelerar l’acostament a la Unió Europea, i incloure representants de la comunitat serbiokosovar, que es nega a reconèixer la independència del país.

La regió de Kosovo va proclamar la seva independència de Sèrbia el 2008, una dècada després que els bombardejos de l’OTAN contra les forces sèrbies impedissin que es dugués a terme una neteja ètnica amb els albanesokosovars.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]