Kílian Jornet i més alpinistes fan una crida a netejar la brossa de l’Everest

  • Neix 'The NeverRest Project', un programa que compta amb enginyers, tècnics, biòlegs, climatòlegs i alpinistes que volen posar fi a la contaminació del sostre del món

VilaWeb
Redacció
12.12.2022 - 19:19
Actualització: 15.12.2022 - 08:07

Fer cim a les muntanyes més altes és el motor de vida de molts expedicionaris. La serra de l’Himàlaia s’ha convertit en un desafiament de molts alpinistes d’arreu del món. Però alhora ha esdevingut una indústria turística i aquests darrers quaranta anys s’hi han fet moltes expedicions.

Per això, les muntanyes més conegudes, com l’Everest, el K2 o l’Annapurna, s’han massificat. A la regió de l’Everest hi arriben unes 57.000 persones l’any. Aquesta aglomeració creixent a les muntanyes amenaça l’ecosistema, perquè s’hi abandonen tones de residus, cosa que agreuja la crisi climàtica i perjudica la biodiversitat.

Per frenar aquest augment de la contaminació s’ha llançat la campanya “The NeverRest Project”, que compta amb enginyers, tècnics, biòlegs i climatòlegs. I també amb alpinistes de la talla de Kílian Jornet, Tamara Lunger, Alex Txikon, Simone Moro o el nepalès Lakpa Nuru Sherpa.

La campanya, que té el suport del govern del Nepal, vol posar fi a la plaga d’escombraries que envaeix l’Everest i l’entorn. Alhora, ha de servir per a planificar i dissenyar un campament base sostenible que resolgui el problema de la gestió de residus i aporti beneficis a la població, tant a les comunitats locals com als agents del turisme d’alta muntanya.

El director general del Patronat de Turisme del Nepal, el Dr. Dhananjay Regmi, que ha expressat el suport a “The NeverRest Project”: “La qüestió no pot ser abordada només per una oficina o un país, sinó que hem de treballar tots junts, tota la comunitat muntanyenca i els qui depenen del turisme de muntanya. És una feina que hem de fer conjuntament.”

Quins passos se seguiran?  

El projecte s’articula en cinc fases. En primer lloc, es mesurarà l’impacte ambiental a l’Everest amb enquesta de camp per analitzar l’estat actual de la muntanya i catalogar el volum de residus acumulats. Seguidament, els enginyers i experts locals del projecte dissenyaran un campament base sostenible. Després s’avaluarà l’impacte ambiental per conscienciar sobre la importància de respectar el medi i generar més benefici tant per a l’ecosistema com per a les comunitats locals. En quart lloc, s’enfortirà el paper dels especialistes locals amb programes d’educació, divulgació i formació en medi i gestió de residus per a visitants nacionals i internacionals, universitats i escoles. Finalment, un equip interdisciplinari d’especialistes locals i internacionals netejarà l’Everest.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any