Diversos càrrecs electes de JxCat, ERC, la CUP i el BNG han signat un manifest titulat ‘Pau i Democràcia’ per rebutjar les quatre detencions de l’Audiència espanyola d’aquesta setmana per el ‘impuls polític’ que asseguren que hi ha darrere. La policia espanyola va detenir l’ex-pres Anton López Ruiz ‘Kubati’, els responsables de Sortu de Guipúscoa i Àlaba, Haimar Altuna i Oihana Garmendia, com també la membre de la plataforma ‘Kalera Kalera!’ Oihana San Vicente, pels actes de benvinguda als ex-presos d’ETA.

Els signants són el president Carles Puigdemont, les diputades de JxCat Laura Borràs i Míriam Nogueras, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, l’ex-diputat d’ERC Joan Tardà, el diputat d’ERC Jordi Salvador, els diputats de la CUP Albert Botran i Maria Sirvent i el diputat de BNG Néstor Rego. Fan una crida a multiplicar els esforços per a resoldre l’acostament dels presos bascs i per avançar cap a una ‘solució política i democràtica dels conflictes a l’estat’.

El text acordat denuncia que aquestes detencions constitueixen una nova vulneració de drets fonamentals. ‘Entenem que no és casualitat que els arrests es produeixin en el moment en què existeix en la societat basca un consens més gran que mai a favor del canvi en la política penitenciària’, assegura.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb