El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha anul·lat els acords de pesca i agrícola entre la Unió Europea i el Marroc perquè inclou productes del Sàhara Occidental, un territori pendent de descolonització. La sentència del tribunal de Luxemburg ha estimat els recursos presentats pel Front Polisario contra el bloc europeu per haver tancat el pacte amb Rabat sense el consentiment del poble saharià. En concret, es queixen que exploten els seus recursos pesquers, malgrat que el 2018 els tribunals de la UE ja van avisar que un acord d’aquesta mena s’havia de fer amb el vistiplau dels saharians.

Amb tot, la justícia europea manté l’aplicació d’aquests acords durant un cert temps per a preservar l’acció exterior de la Unió i la seguretat jurídica dels seus compromisos internacionals. La decisió es pot impugnar davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), la màxima instància de la institució, abans de dos mesos i deu dies.

La traïció al Sàhara Occidental: un abandonament premeditat en canvi d’apuntalar Juan Carlos I

Dos quilòmetres de república que han encès la guerra al Sàhara

Disputa pel Sàhara

La UE i el Marroc van signar un acord de pesca el 2006 que facilitava l’accés de vaixells espanyols a les seves aigües, però també a les saharianes. Arran de les queixes de l’ONG Western Sahara Campaign, el febrer del 2018 el TJUE va sentenciar que aquest pacte no es podia aplicar al Sàhara Occidental perquè conculcaria normes del dret internacional i especialment el principi de la lliure determinació.

Brussel·les va optar per refer l’acord i mirar de garantir l’accés a aquestes aigües. L’octubre del 2018, la Comissió Europea va proposar un nou pacte i va dir que consultaria diversos actors de la zona per a poder complir el requisit que marcava Luxemburg: el consentiment de la població. Tanmateix, el Front Polisario no hi va participar i denuncià que el Marroc no tenia autoritat per a negociar amb Brussel·les un acord sobre les aigües del Sàhara Occidental.

El consentiment, punt controvertit

Amb el suport del Parlament Europeu i dels estats membres, el nou acord de pesca fou signat el març del 2019. L’eurocambra va donar per bona la consulta que havia fet la Comissió Europea als territoris saharians. “El pacte és beneficiós per a la població local”, va dir.

En canvi, el Front Polisario denuncia que les institucions de la UE li van impedir d’exercir la competència per a expressar el consentiment del poble saharià.

Durant la vista judicial al TGUE, la UE va admetre: “La situació actual al Sàhara Occidental no permet la consulta directa dels interessats, perquè no han pogut exercir el dret d’autodeterminació i no tenen un govern autònom. La qüestió de la identificació dels membres del poble dels territoris no autònoms és, a més, molt complexa.”

De totes maneres, la UE diu que es va consultar una “àmplia gamma” d’organitzacions polítiques i sociopolítiques locals, de representants de la societat civil i també el Polisario, i que va arribar a la conclusió que el poble saharià seria favorable d’incloure les seves aigües a l’acord: “No és un afer polític, sinó una qüestió de desenvolupament econòmic i social.”

La UE i el Marroc prendran les mesures “necessàries” per garantir-ne la continuïtat

La Unió Europea i el Marroc diuen que adoptaran les mesures necessàries per garantir la continuïtat de l’acord de pesca anul·lat pel Tribunal General de la Unió Europea. Poc després del revés judicial de Luxemburg, l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, i el ministre d’Afers Exteriors marroquí, Nasser Bourita, han publicat un comunicat per anunciar que actuarien per assegurar el marc legal que garantís la continuïtat i l’estabilitat de les relacions comercials entre el Marroc i el bloc europeu. Tot i que el TGUE ha tombat l’acord de pesca perquè vulnera els drets del Sàhara Occidental, deixarà que es mantingui vigent a l’espera d’una sentència ferma.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.