L’Audiència de la Corunya ha revocat la interlocutòria que ordenava de lliurar a l’estat espanyol tots els mobles i objectes que hi ha al Pazo de Meirás, la finca espoliada per la família del dictador Francisco Franco l’any 1938, de manera que els hauran de retornar a la família Franco i, a més, indemnitzar-los. El tribunal considera que l’estat va reclamar el dret de propietat sobre una parcel·la cadastral, concepte que no inclou “taules, cadires, vaixelles, catifes o quadres”, i que la sentència no diu que els mobles fossin propietat de l’estat.

Carlos Babío: “La capacitat espoliadora dels Franco no tenia límits”

Segons que exposa la resolució judicial, en el seu moment l’estat espanyol no va reclamar la propietat del mobiliari, de manera que, davant del recurs de la família Franco, no es pot considerar que l’estat n’hagi de conservar la titularitat. “Només es va demandar, i així es va estimar, un dret de propietat sobre una finca cadastral”, diuen els jutges, que obren la porta perquè l’administració pública en reclami la titularitat més endavant en una altra demanda.

Argumenten que qui està obligat a entregar un immoble té dret de retirar-ne els mobles que no estan recollits a l’execució de la sentència: “Si la finalitat de l’estat era evitar que poguessin esqueixar-se elements arquitectònics que han de considerar-se part de l’immoble, no hi ha res que impedís que haguessin sol·licitat la presència de la comissió judicial quan es fes la retirada del mobiliari.” Una altra opció, diuen, hauria estat demanar un incident d’execució per determinar “quins elements han de considerar-se inseparables, com pogués ser la discussió sobre una creu de calvari, un hórreo o elements petris del jardí, o un retaule o altres objectes, però no establir que no pot retirar-se cap moble”.

Meirás posa fi a vuitanta-dos anys d’espoliació franquista

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.