L’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República han reclamat a la justícia europea que els permeti d’emprendre la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per a sancionar Espanya. En la vista al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) a Luxemburg pel recurs contra la denegació de la iniciativa per part de la Comissió Europea, l’advocat Gonzalo Boye ha acusat la Comissió de no haver motivat prou la desestimació. “En realitat molesta el fons de la qüestió“, s’ha queixat Boye al tribunal. “La justificació és breu, però suficient”, ha rebatut l’advocada de la Comissió, Maria-Isabel Martinez del Peral, que no veu necessari aportar una “gran explicació”.

“No és tan dramàtic que es denegui la petició, perquè es pot reformular”, ha reblat Martinez del Peral. Segons Boye, si Brussel·les hagués “fonamentat” bé la denegació, l’ANC i el Consell per la República haurien fet “quatre canvis” al text i l’haurien tornat a presentar. “Allò que realment els preocupa és el procediment públic que representa la Iniciativa Ciutadana Europea”, ha alertat Boye.

El Tribunal General de la UE decidirà els mesos vinents si tomba la decisió de la Comissió de refusar la iniciativa de les entitats independentistes, o no. En darrera instància, si la Comissió perdés el cas, es veuria obligada a permetre una campanya de suport a la Iniciativa Ciutadana catalana arreu d’Europa.

Boye veu “interès” pel cas

Després d’una llarga vista amb moltes preguntes dels tres jutges del Tribunal General que analitzen el cas, per a Boye ha quedat “de manifest que hi ha interès en el tema”. “Ha quedat clar que hi ha voluntat nul·la de la Comissió Europea de tramitar aquesta Iniciativa”, ha dit l’advocat en declaracions a l’ACN a la sortida dels jutjats a Luxemburg.

Segons Boye, l’executiu europeu “s’amaga darrere un defecte formal” per no permetre un debat públic sobre la situació a Espanya. “El problema real és que no volen entrar en el fons, que és el maltractament a les minories i el risc de problemes sistèmics a Espanya”, ha dit Boye. L’advocat no descarta que l’ANC i el Consell per la República reformulin la Iniciativa si perden el cas al Tribunal General, però de moment es mantenen a l’expectativa.

Nou cas independentista a Luxemburg

Totes dues entitats van registrar el maig del 2019 la Iniciativa Ciutadana Europea per a instar la Comissió Europea a començar el procediment previst a l’article 7 del Tractat de la UE per a sancionar l’estat espanyol “per la vulneració dels drets polítics i civils” del poble català i “per extensió de les minories nacionals i els seus representants”.

Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. Concretament, la va refusar perquè no “convidava” explícitament la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic”. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una Iniciativa Ciutadana”, va recordar l’executiu europeu.

La Iniciativa Ciutadana Europea de les entitats pretenia que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “dels seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats, entre d’altres.

L’ANC i el Consell per la República van impugnar la desestimació de l’executiu europeu davant del Tribunal General de la UE, que ara estudia el cas. Les entitats independentistes asseguren que van respectar tots els requisits per a presentar la ICE i que la Comissió Europea l’hauria d’haver registrada.

Pròxims passos

Ara el Tribunal General, tribunal de primera instància a Luxemburg, haurà de decidir si l’argument de la Comissió Europea sobre el defecte formal de la iniciativa és suficient per a rebutjar-ne el registre. En cas que doni la raó a l’ANC i el Consell per la República, Brussel·les podria apel·lar en darrera instància al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Què pot passar si la Iniciativa Ciutadana Europea reviu?

En l’eventual cas que la justícia europea doni el vist-i-plau al registre de la Iniciativa Ciutadana Europea, l’ANC i el Consell per la República haurien de començar una campanya per a recollir un milió de signatures a la Unió Europea en un any en suport de l’obertura d’un procés sancionador contra Espanya arran de l’afer català.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.