Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han acordat un text de consens per a la moció sobre la desobediència que havia presentat la CUP i que es votarà dijous al parlament. A les sis s’acabava el termini per a presentar esmenes. Si no hi hagués hagut esmena, Carme Forcadell ja havia anunciat que proposaria de fer caure la moció de l’ordre del dia del ple que comença demà. Hi ha acord entre Junts pel Sí i la CUP en tots els punts, excepte en els punts 3 i 4, en els quals tots dos grups votaran diferent.

Per superar les objeccions legals que els havia fet arribar la mesa, la CUP ha acceptat de modificar el punt que establia el compromís amb la declaració suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) espanyol. En lloc de ‘reiterar-ne la vigència i el contingut’ i instar el govern a ‘desatendre’ la sentència del TC, com recollia el text inicial, han optat per ‘reiterar els objectius continguts en la declaració’. Aquest canvi permetrà que la majoria independentista aprovi bona part de la moció, que aquesta darrera setmana havia suscitat divergències entre JxSí i la CUP. Una part d’aquestes divergències es mantenen pel que fa a l’actuació dels Mossos d’Esquadra i els càrrecs electes. La CUP vol que el govern els insti a desatendre els requeriments de l’Audiència espanyola i JxSí s’hi oposa.

Aquest és el text de l’esmena transaccionada:

«1. El Parlament de Catalunya, atès el mandat democràtic sorgit de les urnes el passat 27 de setembre, i davant les actuacions de l´Estat, a través del Tribunal Constitucional, l’Audiència Nacional i la Fiscalia, de judicialitzacio i persecució dels actes conseqüents amb aquest mandat democràtic, ratifica la seva ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament, per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya, i per tot això, el Parlament reitera els objectius continguts de la declaració 1/XI del 9N.

El Parlament de Catalunya:

2. Mostra el seu màxim suport a tots els Ajuntaments avui investigats i criminalitzats per haver mostrat el seu suport a l’esmentada declaració 1/XI del 9-N.

3. Encoratja els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l’estat espanyol.

4. Insta el govern, d’acord amb els punts sisè i vuitè de la declaració 1/XI, a desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l’estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d’Esquadra no els executi com a policia judicial.

5. Insta al govern que elabori i presenti a aquest Parlament en un màxim de seixanta dies l’estat i el pla d’execució de totes i cadascuna de les mesures tendents al compliment dels annexos de la declaració 1/XI del 9N.

6. Expressa el suport d’aquest Parlament, en tant que dipositari de la voluntat popular, a les iniciatives que des de la societat civil organitzada es desenvolupin per tal d’avançar en un procés preconstituent.

7. D’acord amb el primer punt de la moció, insta al govern que elabori i presenti a aquest Parlament, en un màxim de seixanta dies un pla d’actuació per a fomentar la participació ciutadana relatiu a la fase preconstituent del procés constituent.

8. D’acord amb el primer punt de la moció, insta al govern que en els pressupostos que presentarà a aquest Parlament hi hagi una partida pressupostària per tal de finançar el pla d’actuació per a fomentar la participació ciutadana a l’esmentada fase preconstituent del procés constituent.»

En canvi, la moció presentada per la CUP originalment deia això:

«1. Reiterar la declaració 1/XI d’aquest Parlament, la seva vigència i el seu contingut, i en compliment de la mateixa no atendre el contingut de la sentència 259/2015 de 2 de desembre del Tribunal Constitucional sobre la mateixa.

2. Instar el govern que elabori i presenti a aquest Parlament en un màxim de trenta dies un pla d’execució de tots i cadascun dels annexos de la declaració 1/XI.

3. Instar el govern, d’acord amb els punts sisè i vuitè de la declaració 1/XI, a desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l’Estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d’Esquadra no els executi com a policia judicial.

4. Mostrar el seu màxim suport a tots els Ajuntaments avui investigats i criminalitzats per haver mostrat suport a l’esmentada declaració 1/XI i al mateix temps encoratjar els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l’estat espanyol.

5. D’acord amb el punt 3r de la declaració 1/XI, instar el govern que elabori i presenti a aquest Parlament en un màxim de trenta dies un pla d’actuació relatiu a la fase preconstituent del procés constituent.

6. D’acord amb el punt 3r de la declaració 1/XI, instar el govern que en els pressupostos que presentarà a aquest Parlament hi hagi una partida pressupostària per tal de finançar l’esmentada fase preconstituent.»

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.