28.05.2024 - 13:07
Junts per Catalunya ha traslladat la campanya per a les eleccions europees a Ginebra (Suïssa) per tal de reivindicar que el dret d’autodeterminació està emparat pels tractats internacionals de Nacions Unides (ONU).
El cap de llista, Toni Comín, ha defensat que és incoherent i inconseqüent que les institucions europees qualifiquin d’afer intern el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol en la mesura que la UE està vinculada al marc normatiu de Nacions Unides i ha exigit un canvi d’actitud a les institucions per tal de fer front a la qüestió. “Treballarem per desmuntar la narrativa de l’afer intern, com una narrativa mitjançant la qual les institucions es renten les mans, com Ponç Pilat, quan se’ls pregunta per Catalunya”, ha assegurat.
“És incoherent i inconseqüent amb el marc normatiu de Nacions Unides el que fan institucions com la Comissió Europea quan se’ls planteja el conflicte i responen que és un afer intern. No, per la UE el respecte pel pacte de l’ONU sobre drets civils i polítics mai pot ser un afer intern”, ha subratllat Comín davant la seu de l’organització a Ginebra, acompanyat per la número dos la candidatura, la doctora en Dret i experta en drets humans Neus Torbisco.
Reivindicació de la internacionalització de la causa catalana
Tots dos han defensat la voluntat de traslladar la campanya a Ginebra per tal de reivindicar que la tasca d’internacionalització de la causa catalana continuarà sent una prioritat per a la formació en la legislatura vinent i, d’altra banda, per fer valdre que el dret d’autodeterminació està emparat dins els tractats de Nacions Unides.
“Havíem de venir aquí per reivindicar la legalitat de les nostres reivindicacions i explicar la legitimitat de l’objectiu de la independència de Catalunya”, ha afirmat Comín, que alhora ha assegurat que el referèndum de l’1-O es va fer a l’empara del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966.
Torbisco ha recordat que el dret d’autodeterminació dels pobles està recollit dins la Carta de Drets Humans de Nacions Unides i ha afirmat que, a conseqüència, és un dret vinculant per la UE. “El referèndum va ser emparat en la legitimitat del dret internacional, que també hauria de vincular a Espanya i Europa”, ha dit.
En aquest sentit, Torbisco ha demanat que es defineixin els paràmetres d’exercici del dret d’autodeterminació dins el marc europeu. “Encara que en el marge de la UE no estiguin definides les condicions d’exercici clares, no es pot criminalitzar l’exercici d’aquest dret”, ha defensat. “El fet que el Toni estigui aquí –a Ginebra–, fent campanya, no pot ser un afer intern dels estats”, ha dit.
“El dret a la protesta es persegueix especialment quan els que protesten reivindiquen l’autodeterminació dels seus pobles”
La número dos de Junts també s’ha referit a la causa del Tsunami Democràtic i ha defensat que es tracta “d’una causa d’exercici legítim del dret a la protesta”. “No és, en absolut des de cap punt de vista, terrorisme”, ha assegurat. A més, segons ha apuntat, el dret a la protesta és un dret que “es persegueix especialment quan els que protesten reivindiquen l’autodeterminació dels seus pobles”. “Això, a Europa, el segle XXI, no es pot permetre”, ha comentat.