La junta militar del Sudan i l’oposició han arribat a un acord per formar un consell sobirà durant un període de transició cap a la democràcia, segons ha informat avui l’agència de notícies SUNA.

Les dues parts han acordat que la presidència del Consell Sobirà serà rotatòria per un període de tres anys o més. També han pactat establir una investigació nacional ‘exhaustiva, transparent i independent sobre els diversos esdeveniments desafortunats que ha viscut el país en les darreres setmanes’, segons ha recalcat l’enviat especial de la Unió Africana (UA) en un comunicat.

A més, totes dues parts han decidit assumir la responsabilitat per prendre les mesures que es duran a terme per crear un ambient al país adequat per a la reconciliació.

La junta militar del Sudan i l’oposició van portar a terme ahir la segona ronda de contactes després de reprendre el diàleg aquest dimecres, en una jornada en la qual a més han estat alliberats 235 membres d’un grup rebel actiu a la regió de Darfur.

Els contactes es van reiniciar aquest dimecres després que la coalició opositora es declarés disposada a mantenir converses directes amb la junta, després que se suspenguessin arran de la massacre de més d’un centenar de manifestants el 3 de juny.

La UA i Etiòpia van demanar aquest dimarts a la junta i a l’oposició que ‘redoblin els seus esforços per superar les seves diferències’ i aconseguir així una solució a la crisi política al país.

El govern d’Etiòpia i la UA van presentar la setmana passada una nova proposta per mirar de solucionar la crisi política, segons va confirmar l’oposició del país africà a través d’un breu comunicat.

La UA va anunciar el 6 de juny que apartava el Sudan fins que hi hagués una administració civil, en un exemple de la creixent pressió internacional perquè els actuals dirigents dimiteixin.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.