Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa demanen la revisió de la sentència contra el procés

  • Els seus advocats neguen que hi hagi cap delicte i en demanen l'absolució

VilaWeb
Alexandre Solano
24.01.2023 - 19:02

El president d’ERC, Oriol Junqueras, l’ex-presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els ex-consellers Dolors Bassa i Raül Romeva, han presentat avui els escrits de revisió de sentència contra el procés. Ho han fet a través dels seus advocats, Andreu Van den Eynde, Olga Arderiu i Mariano Bergés, arran de l’entrada en vigor de la reforma del codi penal.

En l’escrit demanen la declaració de falta de responsabilitat penal absoluta, perquè consideren que els fets de la tardor del 2017 no poden comportar cap delicte i que, per tant, no hi va haver sedició, ni desordres públics, ni cap actuació sobre el patrimoni públic que impliqui una transgressió de normes penals.

Les defenses asseguren que la sedició ha desaparegut, sense cap substitut en el Codi Penal, i que els fets del judici del procés tampoc no constitueixen desordres públics. A més, l’equip legal invoca el principi acusatori reblant que en el procediment mai no es va plantejar l’existència de desordres públics, ni es va debatre en judici oral.

En els casos de Junqueras, Romeva i Bassa, les defenses diuen que si el Tribunal Suprem espanyol confirmés les tesis de Llarena, estaria desatenent la voluntat del legislador en relació amb la malversació. Sobre això, diu que la reforma és clara i estableix una diferència entre les conductes d’apropiació del patrimoni públic amb ànim de lucre i d’altres conductes.

Avui, la defensa de l’ex-president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart ha adreçat un escrit al Tribunal Suprem espanyol on rebutja que es revisi la sentència del judici de l’1-O. Sobre això, argumenta que això “no reconeix, ni repara, ni estableix garanties de no repetició de la vulneració de drets fonamentals” per part de l’estat espanyol.

En un escrit presentat a la sala segona del Suprem, l’entitat recorda que el procediment ha suposat una “vulneració molt greu” dels drets fonamentals de reunió, llibertat d’expressió i llibertat ideològica en defensa del dret a l’autodeterminació patida per Cuixart durant la presó provisional i la posterior condemna. Per això, continuaran el procés al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

Els representants de Junts Jordi SànchezJordi TurullJoaquim Forn i Josep Rull ja han anunciat que tampoc demanaran la revisió de la sentència. Tot i això, arran de la reforma del codi penal, el jutge Manuel Marchena està obligat a obrir un expedient de revisió de la sentència de l’1-O.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any