El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha defensat que a Catalunya hi ha majories per tirar endavant el procés i canvis socials, i ha instat la societat civil a no fiar-ho als canvis que es puguin produir a l’estat. ‘No voldríem desaprofitar majories que ja tenim a l’espera d’altres majories […] que no existeixen, i després d’aquest diumenge encara és més evident’, ha avisat sense citar cap formació en concret. ‘I no crec que ningú ens pugui demanar que renunciem a fer el que tenim majoria social i política per fer a Catalunya a l’espera d’un suposat resultat que haurà d’arribar a la tardor del 2020; no ens feu esperar’, ha clamat el dirigent republicà a la Festa de la República a Corbera de Llobregat (Baix Llobregat).

Junqueras, que ha ofert mà estesa a partits, sindicats, patronals i entitats, s’ha preguntat fins quant haurà de confiar: ‘No em podeu demanar que m’esperi que el meu fill faci segon d’ESO, ara fa P3’, ha insistit.

En aquest sentit, Junqueras ha apuntat que cadascú des del seu punt de vista té a l’agenda canvis en clau social i nacional prioritàries, necessàries i urgents. ‘El país té majories socials i polítiques per fer moltes d’aquestes transformacions i no voldríem desaprofitar les majories que ja tenim a l’espera d’altres majories’.

No vol que sigui així perquè creu que, de fet, no existeixen. I que es constata encara més després del resultat de les urnes del 26-J. ‘I és possible que no existeixin en el millor dels casos fins d’aquí a quatre anys, i no crec que ningú ens pugui demanar que renunciem a fer el que tenim majoria social i política per fer a Catalunya a l’espera d’un suposat resultat que haurà d’arribar a la tardor del 2020: no ens feu esperar, no feu esperar la gent que més ho necessita’, ha exclamat.

En aquest sentit, ha fet una crida a no fiar cap avenç a Catalunya a un canvi en la correlació de forces a l’Estat. ‘No hi ha garanties millors de les que hi havia abans del 26-J que les majories existiran a la tardor del 2020, res ens ho fa pensar’, ha pronosticat. I per això ha interpel·lat als que confien en un canvi a la balança política de l’Estat: “Si a la tardor del 2020 tampoc hi ha majories com no hi han sigut el 26-J, què? Ens demanaran que esperem el 2024? De debò?’.

Encara en aquest mateix context, Junqueras, que s’ha mostrat convençut que hi ha majories a Catalunya socials i polítiques suficients per impulsar el que és ‘imprescindible, necessari i urgent fer’. I amb un exemple familiar ha resolt: ‘Avui que el meu fill encara fa P-3, en aquest país hi ha les majories socials i polítiques necessàries per fer-ho […] i no crec que em pugueu demanar que m’esperi que el meu fill faci segon d’ESO per tenir l’oportunitat de fer allà el que ara podem fer aquí’.

Tot plegat, ho ha dit després de les paraules del diputat del Sinn Féin, Conor Murphy, que ha defensat la independència per a Escòcia, Catalunya i Irlanda. ‘El vostre dia arribarà’, ha pronosticat l’irlandès. També hi havia el diputat electe Joan Tardà.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb