El president de la Comissió Europea (CE), Jean Claude Juncker ha demanat als estats membres de la UE que durant la reunió extraordinària de ministres d’Interior convocada pel dilluns 14 de setembre s’aprovin les propostes per acollir 120.000 refugiats. Aquests se sumarien a les 40.000 places d’asil que la CE ja havia demanat al mes de maig. L’objectiu és alleugerir la situació de Grècia, Hongria i Itàlia, que comencen a estar desbordats. La CE ha fet una proposta en la qual vint-i-dos països col·laboraran en el repartiment de refugiats. D’aquest total Alemanya serà el país que n’aculli més, amb 31.443. Per darrere el segueixen França (24.031), Espanya (14.931), Polònia (9.287) i Holanda (7.214).

Per voluminosa que sembli la xifra, Juncker diu que ‘es queda curta si es tenen en compte la quantitat de persones que han arribat a Europa en els últims mesos’, a més de petita si es compara amb la població i la riquesa del continent europeu. ‘És clar que no podem acollir tota la misèria del món però els refugiats dels quals parlem només representen el 0,11% de la població europea, quan al Líban són un 25%, amb només una cinquena part del PIB de la UE’, ha dit.

Ha afegit: ‘Parlem d’éssers humans, no de xifres’ i ha recordat que Europa s’ha construït gràcies a molts moviments de població. També ha afegit: ‘Tots els europeus hem estat refugiats alguna vegada’. Juncker ha criticat també els governs d’Hongria, Eslovàquia i, en menor mesura, Polònia, ja que discriminen segons la fe dels refugiats: ‘No hi ha religions ni creences ni filosofies quan parlem de refugiats’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb