Marchena

El judici contra el procés es reprendrà dimarts de la setmana vinent a les 10.00, el dia de Sant Jordi. El tribunal ha citat polítics i càrrecs del govern, una volta acabades les declaracions dels cossos policíacs espanyols. Estan cridats a declarar el funcionari de la Direcció de Serveis del Departament de Treball de la Generalitat, David Badal; el director de Patrimoni i Hisenda, Francesc Sutrias; Josep Maria Cervero, ciutadà que penjava cartells de l’1-O a Badalona; l’ex-secretari del govern Joan Vidal de Ciurana; el director d’Estratègia i Innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Josuè Sallent; el vice-president del govern i ex-secretari d’Economia, Pere Aragonès; els ex-consellers Jordi Jané Meritxell Ruiz i Jordi Baiget, ja a les 16.00; l’ex-director general dels Mossos Albert Batlle; l’ex-secretari d’Hisenda Lluís Salvadó; i la directora general de Servei de T-Systems, Rosa Maria Rodríguez.

Sutrias, Sallent, Salvadó i Rodríguez foren detinguts el 20-S i estan processats pel jutjat 13 de Barcelona i podrien acollir-se al dret de no declarar. La intendenta Teresa Laplana finalment no es desplaçarà fins Madrid perquè la seva defensa va enviar un escrit al tribunal informant que s’acolliria al dret de no declarar, atès que està processada per sedició pels fets del 20-S a l’Audiència espanyola.

Us oferim el vídeo en directe del judici contra el procés i els presos polítics des del Tribunal Suprem espanyol.

El tribunal ha citat a declarar a final d’abril els primers votants ferits de l’1-O, caps regionals dels Mossos d’Esquadra, alguns batlles i també càrrecs del govern.

Podeu recuperar tota la informació de sessions anteriors ací.

17.33

Marchena suspèn el judici fins dimarts a les 10.00.

17.31

L'agent diu que una pedra va impactar-li a la cara en una concentració de dues mil persones.

17.27

L'agent diu que va resultar ferit: 'Hi havia diferents grups que corrien pels carrers del voltant cridant 'anem a per ells que som més'".

17.21

Declara l'agent de la policia espanyola 118.664, l'últim testimoni citat a declarar avui.

17.15

L'agent assegura que va rebre un cop al dit.

17.11

Declara l'agent de la policia espanyola 101.381, que diu que va patir una lesió en un dit de la mà.

17.10

L'agent diu que va resultar ferit al colze en un col·legi electoral.

17.08

L'agent diu que ell va fer 'tasques d'informació' als centres de votació de Lleida.

17.03

Declara l'agent de la policia espanyola 81.119, també present al centre de formació d'adults Joan Carles I de Lleida.

17.02

L'agent descriu com 'un infern' el centre de formació d'adults Joan Carles I de Lleida.

16.56

L'agent diu que va rebre 'cops per tot arreu' i que la gent escridassava la policia 'mentre atenien' l'home que va patir un infart a Lleida.

16.54

L'agent diu que va fer servir la porra quan va veure 'perillar' la seva integritat. Coincideix amb els relats dels últims dies sobre l'ús de les porres contra els votants.

16.50

L'agent diu que l'actitud de la gent era 'totalment hostil, violenta i agressiva' i que ell va resultar lesionat. De nou, però, no va agafar la baixa.

16.45

Declara l'oficial de la policia espanyola 94.601, també present al centre de formació d'adults Joan Carles I de Lleida.

16.44

L'agent diu que els votants els insultaven i els amenaçaven.

16.41

L'agent assegura que la gent estava 'completament organitzada'.

16.34

L'agent diu que va patir una dislocació d'un dit de la mà.

16.31

Declara l'agent de la policia espanyola 107.387, que va actuar al centre de formació d'adults Joan Carles I de Lleida.

16.30

L'agent nega, a preguntes de Salellas, que els policies espanyols utilitzessin les porres dins l'institut Caparrella de Lleida.

16.27

L'agent diu que van fer servir les porres per a treure els votants de l'institut.

16.25

L'agent diu que l'espai era estret i que la gent els donava puntades de peu i cops.

16.21

Declara ara l'agent de la policia espanyola 93.178, també present a l'institut Caparrella de Lleida.

16.19

L'agent assegura que mai havia viscut una situació de 'tensió' i 'violència' com l'1-O.

16.15

L'agent relata com els votants desallotjats tornaven a situar-se per a protegir l'escola: 'No ho havia vist en tota la meva vida'.

16.13

L'agent diu que companys seus també van resultar lesionats, però que ell no va agafar la baixa.

16.10

L'agent assegura que un votant el va agafar del canell, li va luxar i el va arrossegar per terra a l'institut Caparrella de Lleida.

16.07

Es reprèn el judici amb les últimes declaracions de policies espanyols. Declara l'agent 77.795, que va actuar a l'institut Caparrella de Lleida.

13.37

Policia: 'Al centre de formació d'adults Joan Carles I, hi havia una fila de bombers que impedien l'entrada. Els vam haver de fer fora'.

13.33

Policia: 'No vaig veure cap agent fent ús de les defenses reglamentàries'

13.29

Policia: 'L'operativa de la gent era la mateixa en tots els centres. A la primera fila hi havia gent d'edat avançada'

13.21

Policia: 'Quan mirava enrere hi havia gent insultant-nos, escopint-nos... Estàvem rodejats'

13.17

Un agent de policia diu que el van lesionar al CAP Cappont mentre feien el replegament: 'L'atmosfera era molt violenta'.

12.45

Aquest subinspector de policia formava part de l'operatiu desplegat durant el referèndum de l'1-O a Lleida.

12.43

Subinspector de policia: 'Vaig patir una lesió, però com que no era greu, no hi vaig anar immediatament'

12.41

Subinspector de la policia espanyola: 'Vaig caure a terra i em van treure el passamuntanyes per a preservar la meva intimitat: 'Ara veiem la cara del feixisme', em va dir un jove'

12.37

El subinspector de la policia espanyola diu que va veure adolescents de 13 i 14 anys en algun centre electoral.

11.48

S'acaba la declaració de l'inspector i Marchena marca la pausa de mig matí. El judici es reprendrà a les 12.30.

11.45

L'inspector diu que no recorda si al CAP Cappont cantaven cançons, però sí que l'insultaven.

11.44

El policia diu que va demanar ajuda als Mossos d'Esquadra presents, però que s'hi va negar perquè 'va dir que no hi podia fer res, que ho sentia'.

11.40

L'inspector diu que va ser al centre cívic La Mariola de Lleida, on un home va tenir un infart. Diu que van intentar allunyar 'la massa' per a poder assistir-lo.

11.38

L'inspector diu que a la sortida del col·legi electoral hi havia una 'turba violenta' que mirava d'impedir la sortida dels policies amb les urnes. Diu que el van esgarrapar les dues mans i colpejar una d'elles i que va anar al metge l'endemà.

11.36

L'inspector va intervenir al CAP Cappont de Lleida i descriu un grup de gent amb els braços entrellaçats per a blocar l'entrada del col·legi electoral.

11.34

Marchena crida a declarar l'inspector de la policia espanyola 71.004, que participava en la brigada d'informació de Lleida.

11.31

L'agent descriu que va veure una persona que necessitava atenció mèdica a terra, però que quan van marxar del col·legi electoral no es van preocupar més per ella. Marchena talla l'advocat Salellas per preguntar sobre aquest fet 'el sentiment o no piadós de l'agent no té transcendència jurídica'.

11.28

L'agent recorda que al CAP Cappont hi havia gent amb clavells, i que un d'ells va oferir-ne un a un agent de la policia espanyola.

11.26

Segons diu l'agent, va ser lesionat i l'ungla se li va posar 'una mica negra'.

11.24

L'agent explica que al CAP Cappont van ser insultats i afegeix, 'era el normal'.

11.20

El president del Tribunal crida a declarar l'agent 110.336. Va ser processat per una de les agressions policíaques a Lleida durant el Primer d'Octubre. El van absoldre, però no sap si la van recórrer. Això fa que pot refusar algunes preguntes i no declarar quan tingui relació amb els fets.

11.18

Vegeu un vídeo de la intervenció policíaca del CAP Cappont:

11.15

Diu que després del CAP Cappont va anar a més centres, però que no en recorda el nom. 'Recordo que a un d'ells havien aparcat un tractor a l'entrada i vam haver de saltar', explica.

11.14

Segons diu, els votants el van lesionar quan volien marxar del centre amb les urnes.

11.12

Descriu l'actitud dels votants CAP Cappont de Lleida com a 'violenta, amb cara d'odi i menyspreu'. 'No estem acostumats a veure això ni a què ens diguin assassins', diu.

11.09

Marchena crida ara a declarar l'agent de la policia espanyola 110.120, que es va desplaçar des de Sevilla per a intervenir a quatre centres de Lleida.

11.07

L'agent de la policia espanyola no sap a quins centres va actuar: 'No recordo els centres. Entro al vehicle, anem als llocs, actuem segons les ordres dels superiors jeràrquics... no és una prioritat per a mi.'

11.04

L'agent diu que no hi va haver gaire ferits: 'no va ser una massacre, va ser una actuació exemplar.'

11.01

L'agent diu que un cop van confiscar les urnes del CAP Cappont els votants impedien que marxessin els vehicles policíacs. Segons diu, quan marxava el van lesionar i va haver de portar una fèrula a la mà.

10.56

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola 99.306, que també va intervenir al CAP Cappont de Lleida.

10.55

L'agent de la policia espanyola diu que va ser atès el Primer d'Octubre a la tarda, però l'advocat Benet Salellas demana que consti a l'informe un atestat mèdic del 2 d'octubre.

10.54

L'agent explica que una votant li va oferir un clavell durant la intervenció.

10.52

Benet Salellas li demana quin número d'identificació portava a l'esquena. Contesta que el 41581.

10.50

L'agent explica que quan va arribar al col·legi electoral va veure una parella de Mossos d'Esquadra, però que després ja no la va veure més.

10.48

L'agent explica que va ser lesionat quan desallotjava els votants que impedien l'accés al col·legi electoral. 'Amb algunes persones no hi va haver més opció que utilitzar la força', diu. Segons diu, però, la lesió se la va fer abans de treure la porra.

10.45

L'agent de la policia espanyola diu que li va cridar l'atenció que menors d'edat acompanyessin els seus pares a votar al referèndum perquè li semblava 'perillós'.

10.40

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola 76.766, que va intervenir a quatre col·legis electorals de Lleida, però tan sols recorda que va intervenir al CAP Cappont.

10.40

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola 76.766, que va intervenir a quatre col·legis electorals de Lleida, però tan sols recorda que va intervenir al CAP Cappont.

10.36

El sots-inspector de la policia espanyola diu que ell no va veure cap llistat de col·legis electorals on havia d'intervenir i apunta que segurament el cap de l'operatiu sí que ho sabria.

10.35

L'agent diu que quan anava a un ambulatori per a tractar-se la lesió el va seguir una persona, que ell va pensar que era un Mosso d'Esquadra però que no ho sap perquè no el va identificar.

10.33

Diu que si no va agafar la baixa era perquè 'allà, nosaltres fèiem falta'.

10.31

L'agent insisteix en el relat de terror durant l'1-O: 'Recordo un senyor que li sortia escuma pels llavis i ens deia "us hem de matar, us hem de matar"'

10.30

Diu l'agent que la lesió a la mà va fer que portés una fèrula en un dit durant quinze dies, però que no va agafar la baixa.

10.27

Segons diu l'agent, els votants es posaven davant dels cotxes de la policia per a impedir que marxessin i va haver d'advertir als seus companys que anessin en compte.

10.25

El sots-inspector de la policia espanyola diu que a la sortida de l'escola el van lesionar perquè una persona els va donar una puntada de peu a la mà i un cop de puny.

10.22

L'agent diu que a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida els votants el van insultar i colpejar quan intentaven desallotjar-los. 'I després aixecaven els braços dient que eren gent de pau...', es queixa.

10.18

Marchena crida a declarar el sots-inspector de la policia espanyola 76.753, que va intervenir Lleida, a l'edifici de la conselleria d'Agricultura, a l'Escola Oficial d'Idiomes i a l'escola de la Mariola.

10.16

L'agent diu que va enregistrar amb el seu mòbil el principi de l'actuació policíaca, però que no sap si es van incorporar a l'atestat policíac.

10.14

Javier Ortega Smith (Vox) demana si les persones que l'agent ha dit que van colpejar el vehicle de la policia portaven objectes o la cara tapada. El policia diu que no ho pot precisar.

10.13

El judici es reprèn amb la declaració d'un agent de la policia espanyola que va participar en l'operatiu que va actuar contra l'Escola Oficial d'Idiomes i el col·legi Ronda de Lleida. Comença l'interrogatori el fiscal Fidel Cadena.

19.22

Marchena suspèn el judici fins demà a les 10.00.

19.18

L'agent diu que va resultar lesionat a l'Escola oficial d'Idiomes de Lleida i assegura que els mossos tenien una 'actitud passiva'.

19.11

Declara l'agent de la policia espanyola 87.688, que va intervenir a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida.

19.09

L'agent diu que van detectar un cotxe i que van intentar parlar amb les persones que hi havia a l'interior. Assegura que un passatger va pujar la finestra del cotxe i a ell li va quedar el braç atrapat, i que va patir un vessament.

19.03

Declara l'agent de la policia espanyola 120.953, que va actuar en un polígon de Girona.

19.02

L'agent explica que van detectar un vehicle que els feia seguiment.

18.59

Declara l'agent de la policia espanyola 109.541, que també va actuar a l'escola Josep Dalmau i Carles de Girona.

18.53

L'agent diu que 'la massa' els va 'perseguir' durant el replegament quan s'enduien les urnes.

18.52

L'agent diu que un votant va propinar-li una puntada de peu al pit i que van detenir-lo.

18.49

Declara ara l'agent de la policia espanyola 105.265, que va actuar a l'escola Josep Dalmau i Carles de Girona.

18.37

L'agent diu que va rebre un cop a la cara a l'escola Verd de Girona i que va resultar lesionat.

18.35

Declara l'agent de la policia espanyola 75.085, l'últim dels que declaren que va actuar a l'escola Verd de Girona.

18.33

L'agent assegura que va rebre cops als genitals a l'escola Verd i que va caure a terra.

18.31

Declara l'agent de la policia espanyola 93.294, de nou un agent que va actuar a l'escola Verd de Girona.

18.29

Salellas pregunta a l'agent què entén per 'la massa' i Marchena el talla i li diu que faci una altra pregunta.

18.27

L'agent diu que va rebre 'molts cops' a l'escola Verd de Girona.

18.23

Declara l'agent de la policia espanyola 99.594, que també va actuar a l'escola Verd de Girona.

18.21

L'agent va actuar a l'escola Verd de Girona i justifica l'ús de les porres contra els votants.

18.16

Es reprèn el judici. Declara un altre l'agent de la policia espanyola 95.458, que diu que va patir una agressió.

17.49

Marchena ordena una pausa del judici.

17.47

L'agent diu que van utilitzar les porres perquè 'perillava la integritat física dels agents'.

17.42

L'agent critica que els bombers protegien la gent que els 'agredia' als tres col·legis electorals on va actuar a Girona.

17.37

L'agent diu que van disparar salves a l'escola Verd de Girona perquè 'la situació era insostenible'.

17.32

Declara l'agent de la policia espanyola 87.487, que també va intervenir a l'escola Verd de Girona.

17.28

L'agent diu que l'ús de les porres contra zones vitals, si es va fer, va ser 'involuntàriament'.

17.23

L'agent diu que estava justificat l'ús de les porres a l'escola Verd de Girona i que se'n va fer un ús 'proporcionat'.

17.11

L'agent diu que van disparar-se salves 'com a mitjà dissuasori'.

17.09

L'agent diu que va rebre 'un cop molt fort' al dit d'una mà i que va sentir 'dolor molt fort' durant uns dies.

17.04

L'agent diu que la gent concentrada a l'escola Verd 'utilitzava la violència' i que els policies espanyols van respondre amb les porres.

17.03

Declara l'agent de la policia espanyola 66.175, que va actuar a l'escola Verd de Girona.

16.55

L'agent admet que no va agafar la baixa i que els vehicles no van patir desperfectes.

16.51

L'agent diu que els va caure una 'pluja' de llaunes i tetabrics, i que li va caure una escopinada al cap a l'IES Tarragona.

16.50

Declara l'agent de la policia espanyola 101.667, que també va intervenir a l'IES Tarragona.

16.48

L'agent diu que a l'IES Pont del Diable de Tarragona la gent insultava la policia, però que no va haver-hi ferits. Assegura que no van fer-se servir les porres.

16.47

L'agent diu que van disparar salves per a dispersar la gent.

16.44

L'agent diu que va rebre una empenta i com a conseqüència va colpejar-se contra una porta i va caure a terra a l'IES Tarragona.

16.40

Declara ara l'agent de la policia espanyola 74.151 que també va actuar a l'IES Tarragona.

16.36

L'agent diu que no es van fer servir les porres a l'IES Tarragona i que va resultar ferit al braç.

16.33

L'agent diu que hi havia insults i llançament d'algun objecte.

16.28

Declara l'agent de la policia espanyola 90.079, que va intervenir a l'IES Tarragona.

16.25

L'agent diu que va veure policies per terra a l'IES Tarragona, que hi havia votants amb mocadors i caputxes i que els amenaçaven de mort.

16.21

L'agent diu que els votants els increpaven i insultaven a Tarragona. Assegura que hi havia empentes i agressions com puntades de peu, que diu que va rebre ell.

16.18

Declara l'agent de la policia espanyola 97.881.

16.16

L'agent diu que va patir una contusió durant la seva actuació l'1-O a l'institut Compte de Rius de Tarragona.

16.14

L'agent va actuar a Tarragona i diu que els votants tenien una actitud 'molt tensa' i que els insultaven.

16.12

Declara ara l'agent de la policia espanyola 99.874.

16.10

L'agent critica l''actitud passiva' dels Mossos d'Esquadra. Diu que va patir una ferida per un cop de puny a la cella a l'Institut Comte de Rius de Tarragona.

16.05

Declara l'agent de la policia espanyola 100.775.

16.02

És a punt de reprendre's el judici contra el procés. Segons el calendari del tribunal, aquesta tarda haurien d'acabar de declarar una vintena d'agents de la policia espanyola.

12.43

Marchena atura el judici fins a les 16. Diu que dos membres del tribunal han d'incorporar-se a una reunió de la Junta Electoral al congrés espanyol

12.39

Pina demana si la policia espanyola va enregistrar imatges a l'IES Torreforta. 'No he vist cap vídeo. No vam poder identificar la persona que em va agredir'. L'advocat intenta posar en dubte el testimoni de l'agent. Marchena interromp i diu que, en tot cas, reculli aquest dubte a l'informe

12.37

Ara pregunta Jordi Pina, defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull

12.36

L'agent diu que va caure a terra i el van trepitjar després de rebre un cop de puny. Vox pregunta si era una resistència organitzada dels votants

12.34

L'agent diu que els insultaven dient-los 'fills de puta' o 'democràcia'

12.32

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola 092600 que també va actuar a l'IES Torreforta, a Tarragona. Diu que també va ser lesionat. Interroga la fiscal Consuelo Madrigal

12.30

Torn per a les defenses: Marina Roig demana si l'agent va sentir que la gent cridés 'democràcia'. El policia espanyol diu que sí. Acaba la declaració de l'agent amb TIP 083553

12.27

Interroga la fiscal Consuelo Madrigal. L'agent diu que va ser colpejat a la mà i va perdre el seu telèfon quan sortien del centre de votació a l'IES Torreforta de Tarragona. 'Es va formar un tumult. L'ambient era molt violent', diu l'agent

12.26

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola amb TIP 083553

12.24

L'agent diu que no van utilitzar la força per entrar a l'IES Torreforta. Acaba la declaració del policia espanyol 093.493

12.21

La fiscal Consuelo Madrigal protesta per les preguntes de Roig perquè diu: 'això no és un judici contra l'actuació policíaca que complia un mandat judicial'. Marchena demana que eviti aquest tipus de preguntes

12.19

L'agent diu que va patir un bony. No va necessitar assistència mèdica. Diu que altres policies espanyols van rebre cops de puny. Acaba l'interrogatori de la Fiscalia. Torn per a les defenses. Ara pregunta Marina Roig que recorda que la policia espanyola va entrar trepitjant a la gent

12.17

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola 093.493 que va actuar a l'IES Torreforta. Diu que va ser colpejat amb una urna al cap

12.14

L'inspector de la policia espanyola responsable de l'operatiu policíac a diferents centres de Tarragona parla de cop de punys i insults. També acusa els Mossos de no col·laborar. Interroga Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart que recorda l'actuació de la policia espanyola a l'IES Torreforta i remet als vídeos

12.12

Acaba l'interrogatori de la Fiscalia. Torn per a les defenses: 'En altres escoles i centres també ens van agredir', diu l'agent

12.09

Així va entrar la policia espanyola a l'IES Torreforta, a Tarragona

12.07

L'inspector de la policia espanyola diu que va ser lesionat a la mà i a la cama. Diu que no va agafar la baixa i que quatre agents més també van ser lesionats

12.04

Es reprèn el judici després de la pausa ordenada per Marchena. El president de la sala crida a declarar l'instructor de la policia espanyola 056742, responsable de l'equip que va actuar a l'Institut Torreforta, a Tarragona

11.33

Acaba l'interrogatori de l'inspector de la policia espanyola que ha negat la violència dels agents a l'Escola Monserdà de Barcelona. Marchena ordena un recés de vint minuts

11.30

Van den Eynde pregunta per la violència de la policia espanyola a l'Escola Monserdà. L'agent diu que no li consta cap agent investigat per les càrregues. Tampoc sap concretar el nombre de votants ferits

11.25

L'agent parla de 'retirades normals' dels votants a l'Escola Monserdà. Interroga Andreu Van den Eynde

11.23

'A l'Escola de Disseny em vaig barrejar amb la massa i vaig veure com una persona feia el recompte. Hi havia molts vots pel sí i molt pocs pel no', diu l'agent

11.18

Els agents de la policia espanyola segueixen acusant els Mossos de no col·laborar. L'inspector diu que a l'Escola Monserdà la situació va ser més tensa: 'Vaig veure paraigües volant. Hi havia empentes. La gent era hostil', diu.

11.17

L'agent diu que els van colpejar el cotxe a la sortida de l'Escola Projecte. 'Vam haver de sortir amb molta precaució'

11.16

L'inspector de la policia espanyola diu que van trencar la porta d'entrada a l'Escola Projecte amb un ariet

11.15

L'agent diu que es van trobar amb gent gran que ocupava 'la primera línia de resistència'

11.12

L'inspector de la policia espanyola diu que van entrar amb cura a l'Escola Projecte. Vegeu-ne ací un vídeo de l'actuació policíaca en aquest centre

11.10

Marchena crida a declarar l'inspector de la policia espanyola 087588 que formava part de la brigada d'informació. Va actuar al districte de Sarrià-Sant Gervasi

11.06

Marchena renya Àlex Solà per les preguntes de l'advocat de Jordi Cuixart a l'agent

11.05

Interroga Àlex Solà, advocat de Jordi Cuixart. L'agent diu que fins a la matinada de l'1-O la seva unitat no sabia on havia d'actuar

11.02

Jordi Pina demana si l'agent va rebre algun ordre dels seus superiors: 'Havien de vigilar els Mossos? L'agent diu que no

11.01

'No recordo que rebéssim amenaces de mort', diu l'agent

10.59

És el torn de les defenses: Andreu Van den Eynde demana per l'actitud de la gent a l'Escola Projecte

10.57

L'agent acusa els Mossos: 'Veien com la gent guardava urnes als cotxes i no van fer res'

10.56

Acaba l'interrogatori de la Fiscalia

10.55

Així va actuar la policia espanyola a l'Escola Monserdà

10.52

L'agent diu que a l'Escola Monserdà van trobar una 'massa gran' asseguda al pati que els insultava

10.50

'A l'Escola Projecte hi havia gent gran i em va sobtar que també hi havia un noi amb síndrome de Down'

10.47

'Es va utilitzar un ariet per entrar al centre'. L'agent diu que els Mossos 'només es dedicaven a mirar'

10.44

L'agent diu que va trobar la consellera Clara Ponsatí a l'entrada: 'Era acompanyada de dos guardaespatlles. Eren Mossos d'Esquadra'

10.42

Interroga el fiscal Jaime Moreno. L'agent és citat a declarar per la Fiscalia i l'Advocacia de l'estat

10.39

Marchena crida a declarar l'agent de la policia espanyola 119763. L'agent va actuar en quatre escoles del districte de Sarrià-Sant Gervasi

10.39

Acaba l'interrogatori a l'inspector de la policia espanyola que va carregar als centres de votació de Tarragona l'1-O. L'agent ha negat la violència policíaca

10.36

L'agent nega una actuació violenta de la policia espanyola: Així van entrar a l'IES Tarragona

10.32

L'agent diu que no va veure gent amb sang i que no van utilitzar defenses reglamentàries. Interroga l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig

10.30

Acaba l'interrogatori del fiscal. És el torn de les defenses. Jordi Pina pregunta per l'entrada de la policia espanyola al centre cívic de Campclar

10.28

El policia espanyol va intervenir també a l'Institut Tarragona. Diu que el van diagnosticar un fort cop però que va haver d'agafar la baixa

10.24

L'agent diu que el van agredir quan van intentar d'accedir al centre cívic de Campclar. 'Em vaig lesionar una costella', i acusa els Mossos de no col·laborar: 'Es van apartar i no van fer res'

10.20

Acaba l'interrogatori al primer policia espanyol de la jornada. Ara Marchena crida a declarar l'inspector de la policia espanyola que va participar en l'operatiu policíac al centre cívic de Campclar de Tarragona

10.17

L'agent diu que van utilitzar les 'defenses reglamentàries' per poder accedir a l'Escola Pau Claris. Vegeu-ne ací el vídeo de les agressions dels policies espanyols a les escales del centre

10.14

L'agent nega que agressions als votants a l'Escola Pia. Vegeu-ne ací un vídeo de les càrregues de la policia espanyola en aquest centre l'1-O

10.10

Acaba l'interrogatori del fiscal Jaime Moreno. Advocacia de l'estat i Vox no fan preguntes. Torn ara per a les defenses. Andreu Van den Eynde demana per les càrregues a les escoles Pau Claris i Pia Sant Antoni. L'agent reconeix que va colpejar als votants

10.07

L'agent diu que no va patir agressions directes però sí 'una resistència molt activa'. Em van lesionar a l'Escola Pau Claris amb una puntada de peu a la mà', diu.

10.04

Es reprèn el judici a la sala segona del Suprem. Marchena crida a declarar el policia espanyol 102.476 que va participar en l'operatiu policíac a l'escola Pia Sant Antoni de Barcelona. És citat a declarar per la Fiscalia i l'advocació de l'estat

09.56

A les 10 es reprèn el judici contra el procés al tribunal Suprem espanyol. Són cridats a declarar més agents de la policia espanyola que van carregar contra el votants l'1-O

19.46

El judici se suspèn fins demà a les 10.00.

19.46

L'agent diu que a les escoles hi havia 'milers' de persones amb una actitud de 'gran hostilitat'.

19.36

Declara l'agent de la policia espanyola 86.496.

19.35

L'agent declara que no va veure votants ferits.

19.30

De nou, l'agent parla d'hostilitat, agressivitat i insults dels votants.

19.29

Declara l'agent de la policia espanyola 103.852, que va actuar a l'escola Mediterrània, al Pau Claris i a la Pia Sant Antoni.

19.22

L'agent diu que un objecte va colpejar-li el braç i que es van llançar tanques i rajoles.

19.21

Declara un altre agent de la policia espanyola, que reitera el relat de la resta de policies.

19.10

L'agent diu que no van utilitzar les porres a l'escola Mediterrània.

19.03

Declara ara l'agent de la policia espanyola 120.381, que va intervenir a l'Escola Mediterrània, al Pau Claris i a l'Escola Sant Antoni.

19.00

L'agent diu que van utilitzar les porres 'per protegir-se' i que van disparar pilotes de goma per ordre del superior.

18.58

L'agent parla d''un mur humà' que insultava i escopia, a més de llançar llambordes. És el segon agent consecutiu que reconeix que no va tractar-se de les suposades lesions.

18.55

Declara ara l'agent de la policia espanyola 115.789, que també va intervenir a l'escola Ramon Llull.

18.53

L'agent parla d''hostilitat' i 'agressivitat' dels votants a l'escola Ramon Llull, i diu que van llançar-li llambordes.

18.46

Declara ara l'agent de la policia espanyola 96.181, que diu que està investigat per la seva actuació l'1-O.

18.45

L'agent diu que van disparar-se pilotes de goma, però que no va veure ningú ferit.

18.40

L'agent lamenta que els votants del Ramon Llull estaven 'insultant Espanya'.

18.37

Declara l'agent de la policia espanyola 117.892.

18.34

L'agent diu que no van fer servir les porres i admet que els votants no oposaven una resistència activa.

18.33

L'agent assegura que va agafar tres mesos la baixa perquè va lesionar-se colpejant amb un mall la porta del Joan Fuster i li van caure vidres.

18.28

Es reprèn el judici. Declara l'agent de la policia espanyola 106.424.

18.03

Marchena ordena una pausa de vint minuts.

17.53

Declara ara l'agent de la policia espanyola 102.912, que també va actuar al Ramon Llull.

17.51

L'agent diu que hi havia 'un mur de gent' i nega que veiés gent llençada a terra.

17.44

Declara ara l'agent de la policia espanyola 92.552. Va actuar al Joan Fuster de Barcelona.

17.37

'Ens plouen tanques, cons, llambordes, objectes de tot tipus', diu l'agent sobre l'actuació al Ramon Llull. Justifica l'ús de pilotes de goma 'com a últim recurs'.

17.31

L'agent diu que al Ramon Llull 'van ploure objectes de tot tipus'. Afirma que els votants tenien una 'actitud totalment hostil'.

17.27

L'agent parla d''un mur' de votants a l'escola Ramon Llull i assegura que van rebre insults.

17.23

Declara un altre agent de la policia espanyola, que va actuar al Ramon Llull i al Can Vilumara de L'Hospitalet de Llobregat.

17.13

L'agent afirma que un vehicle amb matrícula de Presidència els vigilava.

17.10

L'agent admet que van fer servir les porres i assegura que 'amb una força mínima indispensable'.

17.08

L'agent explica que 300 votants els van rebre a l'escola Els Horts de Barcelona 'amb empentes i insults'.

17.03

Declara ara un agent de la policia espanyola que va actuar al districte de Sant Martí de Barcelona.

16.52

Policia espanyol: 'Diuen que són gent de pau, però són gent plena d'odi'.

16.51

L'agent diu que hi havia 'càntics plens d'odi' i insults per part dels votants i que això 'només ho havia vist al País Basc'.

16.49

L'agent assegura que els mossos que hi havia van 'amagar-se en uns arbustos' quan van arribar els antidisturbis de la policia espanyola.

16.46

L'agent assegura que va rebre puntades de peu i cops a l'escola Estel.

16.45

Declara ara l'agent de la policia espanyola 100.455, que va intervenir a l'escola Estel i al Casal Trinijove.

16.43

Declara ara l'agent de la policia espanyola 100.455.

16.39

L'agent diu que va patir una sobrecàrrega al genoll a causa del forcejament amb la gent.

16.37

L'agent relata insults dels votants a l'escola Estel Guinardó i al Casal Trinijove.

16.34

Declara ara l'agent de la policia espanyola 86.846.

16.21

A preguntes de Van den Eynde, l'agent reconeix que va haver-hi votants ferits l'1-O. Diu que no va veure com treien la gent de l'escala del Pau Claris.

16.19

L'agent relata insults per part dels votants. Diu que el que més li va doldre és escoltar 'policia assassina'.

16.10

L'agent admet que van fer servir les porres, segons ell per desallotjar els votants de les escoles.

16.10

El fiscal Zaragoza pregunta si els votants portaven 'objectes contundents' com paraigües per a 'agredir' els policies: 'Va donar la casualitat que plovia', respon l'agent.

16.08

L'agent assegura que hi havia resistència activa, 'amb cops de puny i puntades de peu'. Afirma que té una cicatriu que conserva 'amb orgull' de la seva actuació l'1-O i contra les 'mirades d'odi' de la gent.

16.06

L'agent diu que va resultar lesionat i que en una segona escola els van llançar tanques i cadires.

16.04

Declara l'agent 88.428, que va actuar a l'escola Mediterrània de Barcelona.

13.54

Marchena suspèn la sessió fins a les 16 hores.

13.53

Agent de la policia: 'Hi havia gent que intentaven barrar-nos el pas. Unes trenta persones oferien resistència'

13.47

Agent de la policia: 'A l'Hospitalet vam fer servir un mall per obrir la porta del centre'

13.44

L'agent de la Guàrdia Civil assegura que 'en cap moment no vaig colpejar ningú'.

13.42

Un agent de la Guàrdia Civil explica els insults que rebien: 'Ens deien: 'Gossos', feixistes', 'votarem', 'no passaran'...'

13.29

Torn ara d'un agent de policia (74.881), que parla del col·legi Jaume Balmes: 'Les 300-400 persones que hi havia es van posar nervioses i ens van impedir el pas. Van asseure's i es van abraçar. Allò era un mur humà'

13.28

La mà dreta de Baena: 'De moment no hem pogut acreditar que la Generalitat enviés fons a Òmnium Cultural'

13.11

La mà dreta de Baena: 'No recordo que la Guàrdia Civil i la policia portessin càmeres GoPro durant l'operatiu policíac de l'1-O'

13.09

Pina pregunta ara en representació de Rull i Turull. L'agent de la Guàrdia Civil respon: No em consta que el senyor Jové enviés el document 'Enfocats' als senyors Rull i Turull'

13.06

Agent de la Guàrdia Civil: 'En senyor Sànchez no té cap vinculació amb els CDR'

13.05

Agent de la Guàrdia Civil: 'No recordo cap referència a la violència durant les crides que es feien per la mobilització social'

13.00

L'agent de la Guàrdia Civil diu que no recorda per què van incloure Jordi Sànchez en les crides del 8-N, quan ell ja estava a la presó.

12.58

Agent de la Guàrdia Civil: 'No tinc constància que en cap d'aquells actes hi hagués mai incidents'

12.54

Guàrdia Civil: 'Als fulls de ruta de l'ANC es feia referència a la mobilització pacífica de la societat'

12.45

Agent de la guàrdia civil: 'Mai no vam demanar intervenir el telèfon o el correu electrònic de Jordi Sànchez'

12.40

Bernaola li pregunta pel document 'Enfocats': 'No cita literalment el senyor Sànchez. Tampoc no em consta que ell participés en la seva elaboració'.

12.36

Secretari dels atestats de l'1-O i mà dreta de Baena: 'No vàrem trobar cap indicació de les conselleries a les entitats socials'

11.58

Marchena ordena un recés fins a les 12.30

11.55

'Forn no va contestar cap correu del major Trapero sobre l'operatiu policíac establert per la Fiscalia', acaba reconeixent l'agent

11.52

Acaba l'interrogatori d'Andreu Van den Eynde. Comença a preguntar Judi Gené, advocada de Forn i Borràs. El segon de Baena no concreta si Forn va contestar els suposats correus que Trapero va enviar al conseller, com havia dit a les acusacions

11.51

'Quan vam començar a investigar les estructures d'estat, jo no sabia que Oriol Junqueras era vice-president', diu el segon de Baena

11.49

Van den Eynde demana per quin motiu apareix en un atestat el nom d'Oriol Junqueras si no investigaven el govern. L'agent respon que ells investigaven 'persones que fan coses'

11.44

A preguntes de Van den Eynde sobre les estructures d'estat, l'agent diu que van començar una investigació econòmica però que no investigaven al govern

11.43

L'agent diu que les investigacions al jutjat 13 de Barcelona van començar arran de les manifestacions de Santi Vidal, el 2015

11.38

Sobre la petició d'intervencions telefòniques a la fiscalia, l'agent diu que no ho recorda, però després diu que pot ser que ho demanessin

11.37

Torn per a les defenses. Comença l'interrogatori d'Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva

11.34

El segon de Baena diu que els Mossos van remetre al conseller Forn quines serien les pautes d'actuació l'1-O

11.33

El segon de Baena diu que el referèndum era el primer pas per a materialitzar la independència

11.31

Acaba l'interrogatori de l'advocacia de l'estat. Ara és el torn de Vox. El segon de Baena diu que les entitats civils i els representants polítics prenien les decisions de manera conjunta

11.29

El segon de Baena diu que va ser Vice-presidència qui va contractar els serveis per a dissenyar l'1-O

11.27

L'advocada de l'estat demana pels webs que van promocionar el referèndum

11.22

L'agent vincula el 'departament d'Exteriors' amb el registre de catalans a l'estranger per votar l'1-O

11.19

A preguntes de l'advocacia de l'estat, el número dos de Baena qualifica Jové de cabdal per a les seves investigacions, però no pot confirmar que el web referèndum.cat fos un domini gestionat per la Generalitat

11.17

El segon de Baena diu que a l'agenda de Jové apareixia la llei de transitorietat i la llei del referèndum

11.14

Acaba l'interrogatori del fiscal Cadena. Torn per a l'advocada de l'estat, Rosa María Seoane que demana sobre els documents trobats a Josep Maria Jove

11.13

L'agent parla de l'existència d'un correu de Cèsar Puig a Josep Maria Jové informant de l'actuació a la seu d'Unipost el 19-S

11.11

El número 2 de Baena explica que algunes comunicacions dels Mossos alertaven de l'arribada de les patrulles policíaques a les escoles

11.07

L'agent de la Guàrdia Civil diu que van interceptar trucades dels mossos avisant dels escorcolls del 20-S

11.02

L'agent fa referència a una reunió valorativa el 13 d'octubre i diu que Trapero va alertar d'un possible delicte de rebel·lió

10.56

Protesta Ana Bernaola per les acusacions als Mossos d'Esquadra quan no hi era present a les reunions citades amb Interior. Marchena diu que valora el testimoni del secretari de la Guàrdia Civil perquè era el responsable del cos policíac espanyol, encara que no hi fos present

10.52

Segueix l'interrogatori del fiscal Cadena. Ara centra les seves preguntes en l'actuació dels Mossos d'Esquadra. El número 2 de Baena diu que als correus investigats a la conselleria d'Interior el major Trapero elevava les instruccions de la Fiscalia a la cúpula política

10.49

L'agent diu que el 20-S hi va haver 'episodis violents' contra les actuacions policíaques i justifica l'aplicació del 155: 'aleshores fèiem les mateixes actuacions sense problemes'

10.47

El número dos de Baena segueix el relat del seu cap i parla d'assetjament contra les actuacions policíaques

10.43

L'agent diu que Jordi Cuixart rep un correu on es parla d'enviar nens i gent gran a votar l'1-O

10.41

'Hi va haver accions contra casernes de la Guàrdia Civil a diferents poblacions', diu l'agent

10.40

El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil durant l'1-O diu que existeix un correu electrònic enviat per Òmnium a Jordi Sànchez amb els centres de votació

10.35

L'agent diu que la jornada d'Escoles Obertes va ser promoguda per Òmnium Cultural

10.33

La'gent diu que van investigar els CDR. 'Era format per gent de diverses ideologies, de defensa del referèndum' i apunta als tallers de resistència i a En Peu de Pau

10.30

El fiscal Cadena insisteix amb les preguntes relacionades amb una suposada mobilització violenta. L'agent diu que a partir del 20-S hi ha assetjament contra qualsevol iniciativa policíaca

10.28

'El web Crida per la Llibertat va ser un dels grans canals per a la mobilització ciutadana', diu l'agent. Benet Salellas protesta perquè el testimoni fa valoracions sobre una suposada violència i que això no forma part de la testifical. Marchena no accepta la protesta

10.26

L'agent diu que Carme Forcadell 'era el canal per poder tramitar les lleis de desconnexió'

10.25

El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil reconeix que el full de ruta cercava un referèndum pactat i que, a partir del 2016, comença la 'via unilateral'.

10.22

L'agent diu que Jové va elaborar la seva agenda d'ençà del mes de febrer del 2015 fins al 2017. 'El full de ruta hi afegia la CUP per tenir una majoria suficient'

10.19

El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil és citat a declarar per la Fiscalia, l'Advocacia de l'estat, Vox i les defenses de Junqueras, Romeva, Sànchez, Turull i Forn

10.18

L'agent diu que a l'agenda de Jové constava que ANC i Òmnium tenien l'objectiu de fomentar la mobilització ciutadana

10.15

El fiscal Cadena demana per la implicació d'ANC i Òmnium en la preparació de l'1-O

10.14

L'agent diu que Enfocats parlava del referèndum i de la declaració de la República. Protesta Andreu Van den Eynde. Marchena no l'accepta

10.09

Interroga el fiscal Fidel Cadena. El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil vinculats al referèndum diu que en el registre a la casa de Josep Maria Jové van trobar el documents Enfocats

10.07

L'agent amb TIP N29100C diu que va ser processat per un delicte de tortures i absolt posteriorment pel Suprem

10.01

Reprèn el judici amb la declaració del número dos de Baena, secretari dels atestats judicials de l'1-O. Havia de declarar al Suprem espanyol després del seu superior, però es va absentar per una indisposició

09.58

A les 10 reprèn el judici contra el procés amb més declaracions d'agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. El primer testimoni és el número dos del tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena, i secretari dels atestats de l'1-O (TIP N29100C). Després el seguiran fins a 18 policies espanyols

18.07

Marchena suspèn el judici fins dilluns a les 10.00.

18.06

L'agent descriu que diverses persones van 'assetjar' la comitiva i la comissaria de la policia espanyola i que van dirigir-s'hi amb 'actitud hostil'.

18.01

Declara ara l'últim testimoni citat avui, el sots-inpector de la policia espanyola 81.829. Estava a càrrec d'un comboi d'agents que diuen que foren assetjats el 2 d'octubre de 2017 a Girona.

17.57

Marchena diu a Pina que la qüestió de l'infart que va patir un votant a Lleida és aliena al judici.

17.54

L'agent diu que no recorda ni li van dir que l'informe mèdic confirma que van agredir amb un cop als testicles l'home que va patir un infart a Lleida.

17.46

L'agent de la policia espanyola critica que la parella de mossos no van ajudar-los ni van fer mediació amb els votants.

17.45

L'agent es queixa que la gent els cridava 'assassins' mentre intentava atendre l'home que va patir l'infart a Lleida.

17.41

L'agent parla d'un clima de violència i tensió a Lleida durant l'1-O.

17.37

Declara ara l'agent de la policia espanyola 87.576, que va intervenir en cinc centres de Lleida l'1-O.

17.34

L'agent diu que els mossos presents no van intervenir en cap moment.

17.31

L'agent va actuar al col·legi Ronda i a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida. Assegura que hi havia un pla 'molt preparat' per a impedir l'acció de la policia espanyola.

17.28

Declara ara l'agent de la policia espanyola 79.313.

17.25

L'agent diu que es va fer una 'intervenció molt neta' de la policia espanyola a l'institut Caparrella de Lleida.

17.23

La policia espanyola va irrompre amb força contra els votants a l'institut Caparrella de Lleida l'1-O.

17.21

L'agent diu que els votants tenien 'una actitud molt hostil' i que els policies espanyols van resultar lesionats a l'institut Caparrella de Lleida.

17.16

L'agent diu que hi havia gent gran a la primera línia per a 'impedir' la intervenció policíaca. Assegura que l'actitud era pacífica, però que quan van intervenir els antidisturbis 'va ser més hostil'.

17.13

L'agent va participar a les dependències del Departament de Treball a Lleida i a l'institut Caparrella.

17.12

Declara ara l'agent de la policia espanyola 104.326, que va actuar a Lleida.

17.07

L'agent declara que l'actitud dels votants de l'1-O a Girona era 'violenta' i que intentaven fer caure els agents a terra.

16.55

Un dels vídeos que Marchena no ha permès que s'hagin vist sobre la brutalitat de la policia espanyola a l'Escola Verd de Girona.

16.54

Declara ara el segon agent de la policia espanyola citat aquesta tarda, el número 91.126.

16.53

Òmnium Cultural demana al Síndic de Greuges que elevi a instàncies internacionals l'informe dels experts d'Scotland Yard que va denegar el Suprem com a prova pericial.

16.51

Salellas pregunta al policia espanyol per les lesions dels votants, i de nou Marchena torna a interrompre'l.

16.48

Salellas pregunta a l'agent si la intervenció a l'Escola Verd estava motivada perquè les filles de Puigdemont hi estudien. Marchena el talla.

16.45

L'agent diu que un company va rebre un cop de puny i que va rebre assistència mèdica. Diu que hi havia una 'actitud hostil' a tres escoles on va intervenir a Girona.

16.39

L'agent va actuar a l'escola Bisbe Lorenzana de Girona. Assegura que hi havia unes 300 persones concentrades i que van demanar la intervenció dels antidisturbis.

16.37

Declara ara l'agent de la policia espanyola 87.526. És el primer dels sis citats inicialment per a aquesta tarda.

16.35

L'agent afirma que no van colpejar-se els votants de l'1-O.

16.27

L'agent diu que no va veure si els mossos van ajudar-los en la seva retirada.

16.24

L'agent diu que els votants li cridaven 'no em peguis' i que el van titllar de 'torturador' amb 'actitud irada'.

16.20

L'agent diu que els votants tenien una 'actitud hostil' i que van col·locar gent gran i persones discapacitades 'per a impedir el pas'.

16.17

L'agent declara que dos mossos 'prenien cafè' i 'no feien res' per a impedir el referèndum.

16.14

Declara ara l'agent de la policia espanyola 111.486.

16.11

L'agent ha dit que un manifestants va dirigir-se a la 'massa' a l'Escola Provençals per a dir que els Mossos l'havien informat que la policia espanyola els espiava.

16.07

L'agent declara que els mossos saludaven la gent a l'Escola Provençals i l'Escola Catalònia, de Sant Martí.

16.05

Pren la paraula el fiscal Cadena. L'agent va participar al districte de Sant Martí de Barcelona.

16.03

Es reprèn el judici contra el procés amb les declaracions de policies espanyols de l'1-O.

12.17

Marchena suspèn la sessió i no es reprendrà fins a les 16 hores. Dos membres del tribunal s'han de desplaçar fins al congrés per a fer una reunió de la Junta electoral espanyola.

12.16

Agent de la policia: 'A l'Escola Joan Fuster hi havia unes 200 persones. No portaven armes. Portaven paraigües perquè plovia'

12.03

L'instructor de l'acta de l'1-O del districte de Sant Andreu assegura que un agent li va explicar que els mossos es van emportar material electoral del centre cultural Octavio Paz

12.00

Agent de policia: 'No em consta que a l'escola Joan Fuster les unitats d'intervenció diguessin a la gent: 'Sortiu d'aquí o hi haurà una desgràcia'.

11.53

Agent de policia: 'No vaig parlar amb els mossos. Tenien una actitud indolent'

11.51

L'instructor de l'acta de l'1-O del districte de Sant Andreu, diu que les unitats van rebre empentes, crits i insults

11.46

Un dels policies ha declarat que a l'escola Àgora hi va haver 'petites càrregues'

11.28

Agent de la policia: 'A l'escola Víctor Català hi havia un grup d'encaputxats. Em van agredir. La gent era molt hostil'

11.21

Policia que va participar en l'operatiu de l'1-O a Barcelona: 'Els mossos no ens van ajudar. Estaven passius. Eren una parella'

11.09

Mariano Bergés li demana a l'agent si ell va veure la barricada directament: 'No, jo no la vaig veure'

11.07

Agent de la policia: 'No tinc la constància que es van ferir 47 persones en aquests col·legis. Només els policies que depenien de mi, que van ser tres'

11.05

Agent de la policia: 'Teníem un llistat del CECOR en què havíem d'entrar a 28 escoles'

10.58

Agent de la policia: 'Jo no vaig ser mai dins els col·legis del meu districte'

10.57

Cap del dispositiu de l'1-O al districte de Nou Barris: 'Un cop fet el recompte, un mosso uniformat recull l'urna i se l'emporta'

10.54

I continua: 'En un cas, veiem com el cotxe camuflat dels Mossos porta el material a un domicili particular'

10.52

Agent de la policia: 'A l'escola Valldemossa veiem un Peugeot dels mossos sense logotipar on carreguen les urnes, els seguim i porten les urnes a Aiguafreda'


10.45

Agent de policia, sobre l'escola Àgora: 'Teníem un mur de contenció de quatre o cinc files. Això estava organitzat sense dubte'

10.41

Agent de la policia: 'Hi havia un votant abraçant una urna. Com de forma simbòlica. Se'l va convèncer que baixés de la barricada'

10.34

Un agent present en el dispositiu del CEIP Víctor Català: 'Hi havia una desena d'encaputxats que de forma premeditada intentaven d'impedir el nostre accés. Tiraven cadires, i van lesionar un company.'

10.30

Agent de policia: 'A l'escola Mas Casanovas és on pitjor ho vàrem passar. Ens van agredir, ens van escopir...'

10.28

Agent de policia: 'Vam requisar paperetes, urnes... Vam sortir bé gràcies a un passadís que havia fet la Unitat d'Intervenció. La gent cantava. No ens van agredir'

10.18

Agent de policia: 'No vaig veure que cap company resultés ferit'

10.15

'Vam haver de retirar a la gent que es trobava a la porta d'accés arrossegant-los', explica l'instructor de l'acta de l'1-O al districte d'Horta-Guinardó

10.10

Declara l'instructor de l'acta de l'1-O al districte d'Horta-Guinardó: 'Es van asseure, van entrellaçar els braços... va costar mol accedir al col·legi'

17.29

Acaba la sessió d'avui. El judici es reprendrà demà a les 10.00.

17.27

Elena Sáenz, advocada de l'estat, pregunta si van entrar al centre. L'agent diu que no va ser possible.

17.26
L'agent diu que no va veure ni urnes ni paperetes en cap moment.
17.26

Marchena torna a cridar l'atenció a Javier Ortega Smith.

17.25
Explica que la gent estava a l'entrada del centre en actitud pacífica.
17.23

L'agent diu que va estar en un centre de votació a Cardedeu i que no va intervenir material electoral ni va impedir que la gent votés perquè li va ser impossible d'entrar per la quantitat de persones que hi havia a l'entrada, unes tres-centes. També diu que va demanar la participació de la Brimo.

17.22
Comença la declaració de l'agent dels Mossos d'Esquadra amb TIP 17854, també destinada a la comissaria de Granollers l'1-O.
17.21

Marchena torna a cridar l'atenció de Vox. Ortega li ha demanat a l'agent dades genèriques de l'1-O que ell no podia respondre, per la tasca que tenia assignada aquell dia. Diu que no se li va sol·licitar ajuda pel referèndum durant tot el dia. Acaba de declarar el testimoni.

17.20

L'agent, destinat a la comissaria de Granollers l'1-O, diu que no va tenir cap actuació en relació al referèndum.

17.19

Acaba el testimoni de l'agent amb TIP 476 i comença el de l'agent amb TIP 16646, dels Mossos d'Esquadra, que també contesta a les preguntes de Vox.

17.17

Toc d'atenció de Marchena a Ortega Smith per preguntar a l'agent sobre fets pels quals no estava citat com a testimoni.

17.15

Diu que no va participar en cap diligència, però que aquell dia es va requisar molt material.

17.12

Diu que Téllez va anar voluntàriament a comissaria per a declarar com a testimoni i que no sap si es va recuperar el material que es va treure del cotxe. Acaba el seu testimoni i comença el de l'agent amb TIP 476, que diu que no va veure res del material decomissat.

17.11

Acaba el testimoni de l'agent amb TIP 380 i comença el de l'agent amb TIP 455, que contesta a Javier Ortega Smith.

17.09

Diu que no van obrir cap investigació sobre per què només van arribar dos dels quaranta-cinc cartells requisats perquè sabien que José Téllez els havia agafat del vehicle, i ja estava identificat. També diu que van requisar unes 'planxes de metall amb un anagrama que posava "sí"'.

17.06

Declara l'agent de la Guàrdia Urbana amb TIP 380. També contesta les preguntes de Javier Ortega Smith, de Vox.

17.05

Acaba la declaració de l'agent, que ha dit que només van arribar a la policia dos dels quaranta-cinc cartells que havien requisat en un principi.

17.02

Declara l'agent de la Guàrdia Urbana amb TIP 486. Respon a les preguntes de Vox.

17.01

Assegura que el to dels presents era 'tranquil', però d'exigència. Diu que ningú no va cridar-li.

16.59

Diu que Cuixart i altres persones els van dir que la Guàrdia Urbana no estava per aquelles coses.

16.57

Explica que no van demanar la documentació a Cuixart.

16.54

Pregunta Marina Roig, advocada de la defensa de Jordi Cuixart. Li pregunta si els cartells feien referències explícites al primer d'octubre. Contesta que posava 'Hola Europa', 'Hola República' i 'Hola nou país'.

16.53

Respon a les preguntes del fiscal Fidel Cadena. 'Les cinc primeres persones van reconèixer que eren cartells per al referèndum. Van ser molt amables', contesta.

16.48

Diu que el regidor José Téllez va parlar amb els seus companys i que posteriorment va agafar els cartells, els va repartir entre Cuixart i més persones i després van marxar 'cantant "Hem guanyat"'.

16.48

Diu que Cuixart els va dir que 'passessin de llarg i ho deixessin estar'.

16.47

L'agent diu que els presents van insultar-los. Explica que Jordi Cuixart, quan va arribar, 'es feia notar' mentre que la resta de presents es mantenien al marge.

16.46

Explica que van requisar els cartells d''Hola Europa', 'Hola nou país' i 'Hola república' i els van posar al cotxe. Diu que després va arribar més gent i que van trucar la batllessa de Badalona.

16.43

Declara el primer dels cinc agents de la Guàrdia Urbana de Badalona que és previst que declarin avui per l'episodi dels cartells requisats. És l'agent amb TIP 1402. Respon a les preguntes de Vox.

16.38

Acaba la declaració de l'agent amb TIP 64.915.

16.36

L'inspector explica que els presents van insultar-los i escupir-los. També diu que el vehicle policial tenia 'escupinades'.

16.34

Explica que un dels presents va colpejar un policia amb la punta d'un paraigües, però que no li va fer mal.

16.34

Diu que hi havia una petita 'barrera' amb pupitres i cadires.

16.33

Diu que, malgrat el dolor, no va anar a cap centre mèdic aquell dia.

16.31

Diu que els presents van tancar una porta de manera violenta. També diu que el peu se li va quedar enganxat i que no sap si els concentrats eren conscients que tenia el peu atrapat, però que continuaven 'empenyent'. Diu que el van poder 'alliberar' fent palanca.

16.31

Explica que va participar en el dispositiu del col·legi Vilumara.

16.30

Declara l'inspector de la policia espanyola amb TIP 64.915. Pregunta el fiscal Fidel Cadena.

16.29

Acaba el testimoni de l'inspector amb TIP 67.093

16.26

Diu que van haver de trencar els vidres de l'edifici i que l'actuació va durar uns vint minuts. Afegeix que els va semblar 'excessiu' trencar les portes de les aules.

16.25

L'inspector confirma que la batllessa de l'Hospitalet, Núria Marín, es va presentar a l'escola Vilumara.

16.24

La defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, pregunta per què només es va actuar en una escola de l'Hospitalet.

16.21

Pregunta l'advocat Jordi Pina. L'inspector nega que els agents utilitzessin o exhibissin les porres.

16.20

Acaben les preguntes de fiscalia, advocacia de l'estat i Vox.

16.18

Reitera que els Mossos es van comportar amb 'passivitat' i que eren 'espectadors'.

16.17

L'inspector diu que els presents van escopir el vehicle policial: 'El cotxe estava pràcticament blanc'.

16.13

Explica que van tirar una porta a terra i que després van ser 'agredits amb un paraigües' en intentar tirar a terra la segona porta. També assegura que els concentrats van propinar cops de puny i puntades de peu.

16.10

Explica que a un dels funcionaris de la policia espanyola se li va enganxar una extremitat en una porta i que es va formar una 'barricada amb mobiliari escolar'.

16.09

Explica que van entrar en el CEIP Vilumara de l'Hospitalet i que van veure Mossos 'en actitud passiva'.

16.08

Declara l'inspector de la policia espanyola amb TIP 67.093. Respon a les preguntes del fiscal Fidel Cadena.

16.07

Es reprèn el judici amb més testimonis de policies espanyols

14.05

Marchena aixeca la sessió del matí i es reprendrà a la tarda amb més policies, mossos i agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

14.02

Sobre si agent de la UIP van donar coces als votants, l'agent diu que no ho va veure. Que tampoc no va poder veure un altre agent estirar dels cabells a una votant. Marchena intervé i li demana a Solà que pregunti què va veure, i que no faci un relat de tot el que l'agent no va presenciar.

13.57

Sobre l'escola Infant Jesús, l'agent diu que sabia que era una escola privada: 'A cada intervenció esperava el vistiplau de Cecor. Em dec a la meva superioritat'.

13.56

Ara parla sobre l'escola Projecte: 'La majoria de gent no posaven oposició, però feien veure que no ens escoltaven'.

13.55

També diu ignorar conèixer per quins motius s'enregistraven algunes intervencions, i altres no.

13.54

Agent de la policia: 'Jo no vaig veure cops durant el desallotjament de l'escola Infant Jesús'

13.50

L'agent diu que l'actitud dels mossos al col·legi Dolors Monserdà era 'completament passiva'.

13.49

Diu que hi va haver molta resistència i que fins i tot alguns dels concentrats es van 'llançar' sobre els antiavalots. 'Era gent molt jove i molt exaltada', diu. Vegeu alguns vídeos de la intervenció policíaca:

13.47

L'últim punt de votació on va anar va ser al col·legi Dolors Monserdà, on segons diu l'agent hi havia gent més jove.

13.44

L'agent diu que al Centre Educatiu hi va haver molta resistència i que un dels concentrats que més oposició va mostrar va ser un noi amb la síndrome de Down. 'A tots els col·legis que vaig anar hi va haver insults i cops de peus', resumeix.

13.43

Un cop van marxar de la conselleria d'Educació va anar al Centre Educatiu Projecte, on es va trobar una persona 'molt insistent'. 'Us pago el sou!', recorda que deia.

13.41

L'agent explica que quan van entrar a la conselleria van trobar més gent que impedia l'entrada de la policia i van veure meses i urnes.

13.38

Explica que quan apartaven alguns dels concentrats un d'ells va cridar que era company i es va identificar com a escorta de la consellera Clara Ponsatí. L'agent descriu que Ponsatí estava concentrada com una més.

13.37

Després de marxar de l'Escola Infant Jesús van anar a la conselleria d'Educació. 'Des d'un primer moment ens vam trobar un vehicle de mossos a l'entrada', diu. Descriu que la porta hi havia molts ciutadans concentrats al davant que n'impedien l'entrada.

13.35

Explica que l'Escola Infant Jesús figurava a la llista que tenia dels col·legis electorals, però que durant la intervenció els van recriminar que era un centre privat. Després de comprovar-ho, van marxar.

13.31

L'inspector diu que l'actitud dels mossos era 'passiva'. El fiscal Zaragoza li demana si els mossos van intervenir material del referèndum. 'En un centre un altre funcionari va acreditar que en un vehicle dels Mossos d'Esquadra hi havia urnes', diu.

13.30

L'1-O va ser a l'Escola Infant jesús, al Servei Central d’Educació, al Centre Educatiu Projecte i al col·legi Dolors Monserdà.

13.27

Compareix ara com a testimoni l'inspector de la policia espanyola 88.279. Forma part de la brigada d'informació de Madrid i va ser destinat a Catalunya com a responsable de l'àrea d'informació del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

13.26

Benet Salellas demana que l'informe reculli les imatges que mostren els fets descrits per l'agent.

13.24

L'agent explica que van trobar paperetes i ordinadors, però no cap urna. Segons diu, estaven patint contra vigilància que advertia els votants dels moviments de la policia espanyola, el que els va permetre salvar les urnes.

13.19

Salellas li demana si la barricada estava formada per una taula i unes cadires a sobre: 'Sí', respon l'agent de policia.

13.15

Agent de la policia: 'La sortida la vàrem haver de fer escoltats fins a la furgoneta. Quan ens evacuaven amb furgoneta se sentien impactes d'objectes que ens tiraven'

13.11

Agent de la policia, sobre el dispositiu al Pau Romeva: 'Vaig demanar a una persona gran que es retirés, que seria millor que ho fes pel seu propi peu. Però em miraven com si els parlés en alemany. No atenien a cap raó ni criteri'

13.09

Agent de la policia: 'Al Pau Romeva ens insulten: 'maricons', fills de puta', 'terroristes', 'assassins'...'

13.03

Sobre l'escola Pau Romeva, l'agent explica que el binomi de Mossos no es van dirigir a ells: 'Els demanem que retirin que els seus vehicles i ho fan'.

13.01

Agent de la policia: 'També vàrem trobar una llista d'IP's i un document que explicava com s'havia de fer el cens universal'

12.58

Agent de la policia: 'Al Joan Boscà hi va haver resistència perquè poguéssim entrar. NO hi va haver cap agressió. No vaig veure cap incident greu'

12.58

Imatges de la intervenció de la policia espanyola a l'institut Joan Boscà:

12.53

Torn ara d'un agent que va intervenir a l'institut Joan Boscà: 'Havien col·locat material escolar en forma de barricada'.

12.45

La policia diu que al col·legi Pau Romeva que entre els manifestants van detectar persones amb botes tàctiques –habituals en cossos policíacs– i un auricular d'orella, i que els cotxes que conduïen, estaven matriculats a nom de la Generalitat: 'No sabem si eren mossos'.

12.36

Ara és el torn d'una agent del cos de la policia espanyola: 'Ens van insultar: 'fills de puta, 'fatxes'...'

11.38

A preguntes de Melero, diu que desconeix què comunicaven els altres agents infiltrats ni a qui es dirigien.

11.36

Diu que no va veure si un grup de gent que defensava el col·legi portessin cascs i cadenes.

11.34

Segons diu, al col·legi Pau Romeva van trobar dues persones que semblaven policies de paisà comunicaven a algú què passava. Ho lliga a l'anunci que van fer algunes de les persones que defensaven el col·legi que venia la policia espanyola. Diu que el cotxe amb el que van marxar era propietat del Departament de Presidència de la Generalitat.

11.32

Compareix l'agent de la policia espanyola 126.322, també destinat a tasques de contra vigilància al districte de Les Corts de Barcelona.

11.29

Reconeix que no va redactar cap nota explicant que hi havia persones amb cascs i cadenats, com a descrit abans.

11.28

A preguntes de Melero l'agent diu que ell vestia de paisà, igual que els dos altres homes, i que el seu vehicle també estava camuflat.

11.26

Explica que quan els antiavalots de la policia espanyola va marxar els dos homes els van seguir amb un SEAT Ibiza gris fosc.

11.23

Diu que a dins van veure dos homes que també feien tasques de vigilància. Segons diu, observaven la situació i la comunicaven amb dispositius de radiodifusió.

11.19

Com l'anterior agent, explica que al col·legi Pau Romeva van veure que un vehicle dels Mossos estava aparcat davant del centre impedint-hi l'entrada. De cop van sentir que una persona avisava que venia la policia i van tancar la porta amb un cadenat. Llavors van avisar als seus companys que estaven avisats i van retardar l'arribada, de manera que van continuar votant.

11.16

Compareix ara l'agent de la policia espanyola 120.522, que durant l'1-O també feia tasques de contra vigilància al districte de Les Corts de Barcelona.

11.15

Melero li pregunta si hi havia més agents de paisà vigilant el que passava a l'escola. 'Nosaltres', contesta l'inspector.

11.14

Després de la intervenció de la policia espanyola els dos homes van pujar a un cotxe propietat d'un alt càrrec del departament de Presidència que va seguir el comboi de la policia espanyola.

11.11

L'inspector de la policia espanyola diu que al col·legi Pau Romeva van detectar dos homes, que diu que eren mossos de paisà. Diu que portaven auriculars i que un d'ells portava una porra extensible a la butxaca.

11.09

Acaba la declaració de l'instructor de la policia espanyola a l'Escola Nostra Llar i al districte de Les Corts de Barcelona. Compareix l'inspector de la policia espanyola 75.137 de la UDEF que es va desplaçar a Catalunya per fer tasques de contra-vigilància a Les Corts.

11.07

Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa, demana quin material van requisar als col·legis electorals. Diu que no van trobar urnes, però que van confiscar paperetes, ordinadors i una acta de constitució de mesa.

11.03

Salellas fa constar la queixa per no haver pogut exhibir vídeos per a fer emergir les contradiccions del testimoni.

11.01

L'instructor diu que els que tenien les urnes van emportar-se-les cap al pati i el gimnàs però que van trencar les portes de les aules per si els trobaven. Salellas li pregunta per què no van buscar les claus a consergeria i diu que havien de fer-ho ràpid.

10.58

L'advocat Benet Salellas pregunta si el 'setge de defensa' de l'Escola Nostra Llar de Sabadell que ha descrit eren ciutadans desarmats. L'instructor de la policia espanyola diu que 'a Sabadell ningú no tenia armes'.

10.56

Segons diu, l'1-O no li van comunicar que el dispositiu amb els Mossos quedava desactivat i que les seves unitats havien d'actuar unilateralment.

10.53

A preguntes de l'advocat Xavier Melero, diu que la reunió amb la fiscalia del 30 de setembre no es va tractar cap dispositiu conjunt amb els Mossos d'Esquadra.

10.52

A preguntes de Javier Ortega Smith (Vox), l'instructor de la policia espanyola diu que cap dels dispositius on va participar va poder intervenir urnes.

10.48

L'instructor explica que els policies espanyols infiltrats al Pau Romeva van detectar mossos de paisà que, segons diu, en acabar els van seguir amb un vehicle que a nom d'un alt càrrec de la Generalitat del departament de Presidència.

10.46

Com els votants sabien que venia la policia espanyola van suspendre temporalment l'operatiu i van anar a la comissaria de la Verneda. Finalment, cap a les dues del migdia van anar al Pau Romeva.

10.44

Després del Joan Boscà van anar cap al col·legi Pau Romeva, però van interrompre el viatge perquè els agents infiltrats els van avisar que els votants s'havien assabentat que venia la policia i tancat el col·legi.

10.42

Segons diu l'instructor de la policia espanyola la parella de mossos 'ni tan sols van tenir el detall' d'acostar-se als votants de l'Institut Joan Boscà per dir-los que havien d'impedir el referèndum.

10.41

L'instructor de la policia espanyola descriu la sortida del comboi del centre com a problemàtica per les protestes dels votants. Vegeu-ho ací:

10.39

L'instructor explica que en entrar a l'Institut Joan Boscà es van trobar gent gran com a membres de les meses electorals.

10.38

Així és com va entrar la policia espanyola a l'Institut Joan Boscà. Diu que quan van arribar es van trobar una barricada darrera de la qual hi havia votants que cantaven 'som gent de pau'.

10.36

'Sospitàvem que ens esperaven', diu. Explica que pel tercer col·legi que van anar van muntar un dispositiu de vigilància perquè 'no era normal' que sabessin que arribarien.

10.34

Després de Sabadell el dispositiu va marxar cap a l'Institut Joan Bosca, al districte de Les Corts de Barcelona, on van arribar a les 12 hores. Segons diu l'instructor, l'ambient allà va ser diferent perquè els votants ja els esperaven.

10.33

L'instructor explica que a la sortida del col·legi els van fer escopinades des dels balcons i que van tenir alguns problemes per marxar.

10.32

Continua el judici contra el procés després que el doctor hagi atès a Paco, l'auxiliar del tribunal

10.17

El president del tribunal Manuel Marchena ha suspès el judici i desallotjat la sala perquè ha hagut de cridar un doctor per atendre el responsable del material audiovisual de la causa, que ha tingut una indisposició.

10.15

L'instructor explica que quan van apartar els ciutadans que hi havia davant de l'Escola Nostra Llar alguns d'ells simulaven lesions.

10.13

L'instructor diu que li va fer 'molta gràcia' que un ciutadà li digués que no podien entrar a l'Escola Nostra Llar de Sabadell perquè hi havia nens i gent gran. Així és com va entrar la policia espanyola a l'escola:

10.11

L'instructor que declara explica que primer va intervenir a l'Escola Nostra Llar de Sabadell, on havia de votar Carme Forcadell, i després als col·legis de Les Corts (Barcelona) Joan Bosca i Pau Romeva.

10.07

L'instructor diu que el dispositiu policíac de l'1-O es va concretar la matinada de dissabte i a les cinc del matí de l'1-O.

10.06

Comença a declarar l'instructor de la policia espanyola responsable durant l'1-O del districte de Les Corts de Barcelona i de Sabadell. L'interroga el fiscal Javier Zaragoza.

10.00

El judici contra el procés continua avui amb la testificació dels instructors de l’acta de la policia espanyola als districtes de Barcelona de les Corts, de Sarrià-Sant Gervasi i de Gràcia; i dijous, els d’Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí durant l'1-O.

18.32

Manuel Marchena suspèn la sessió fins demà a les 10. Han declarat vuit policies espanyols que van atacar els votants a Barcelona l'1-O. Abans a matí, havien testificat els agents de la Guàrdia Civil que van quedar pendents dijous passat

18.32

Marchena crida a declarar el darrer policia espanyol previst per avui

18.28

Melero pregunta a qui comunicava l'agent la intervenció dels Mossos. El policia espanyol no contesta. Marchena intervé i torna a fer la pregunta. L'agent rectifica, diu que no havia entès la pregunta i assegura que passava la informació al responsable directe de l'operatiu de la policia espanyola

18.24

Reprèn el judici. Marchena crida a declarar un altre policia espanyol que va atacar els votants a Barcelona durant l'1-O, l'agent 125.866

17.59

Acaba l'interrogatori al policia espanyol instructor de l'acta número 3 de l'1-O a Barcelona, al districte de Sants-Montjuïc. Marchena atura el judici durant vint minuts

17.56

Ara és el torn de les defenses. Pregunta Ana Bernaola, advocada de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Bernaola inquireix l'agent sobre els dos ordinadors que van intervenir a l'ANC durant els dies previs a l'1-O

17.54

Comença el seu interrogatori l'advocacia de l'estat. Rosa María Seoane demana a l'agent si el van informar d'intervencions dels Mossos l'1-O. L'agent diu que no

17.51

L'agent diu que en alguns col·legis es formaven cues per a blocar les entrades. Testifica l'instructor de l'acta policíaca número 3 de l'1-O a Barcelona, al districte de Sants-Montjuïc

17.40

Ara és el torn d'un altre inspector de policia, en aquest cas, present en les intervencions del districte Sants-Montjuïc, de Barcelona.

17.39

Marina Roig pregunta a l'agent si recorda que la policia va tirar gent a terra i va estirar dels cabells algun votant. Respon que no recorda haver-ho vist.

17.34

Marchena no deixa interrogar al fiscal sobre els fets a l'Institut Ramon Llull perquè no hi era present.

17.33

Agent de policia: 'Quan marxàvem, diverses persones ens van seguir, ens van insultar, i ens van escoltar la UIP'

17.28

Agent de policia: 'Vàrem confiscar tres urnes, material propi del referèndum, sobres, una tauleta electrònica i diversos sobres que contenien instruccions'.

17.25

Agent de policia: 'A l'escola Mediterrània, segons ens acostàvem, el grup violent s'apropava. Els agents duien les porres a la mà, però no serveixen només per colpejar'.

17.09

'Vam haver d'utilitzar la força perquè si no era impossible entrar a l'escola', diu l'agent sobre l'operatiu a l'escola Mediterrània.

17.08

Comença l'interrogatori a un altre agent de la policia espanyola que va intervenir en l'operatiu de l'1-O a Ciutat Vella: 'Hi havia entre 300 i 400 persones amb actitud violenta'.

16.55

[EN DIRECTE] La inspectora que va estar a l'escola Pia Sant Antoni explica que quan van arribar les furgonetes de la policia, la gent les va envoltar

16.20

Agent de la policia: 'La tercera intervenció va ser a l'escola pia Sant Antoni. La gent blocava la porta i ens insultava'

16.18

Diu que hi va haver un mosso, també present a l'escola Mediterrània, que va intentar trencar el cordó policíac a l'escola Pau Claris.

16.15

El mateix agent explica que estava present a la intervenció de Pau Claris: 'Vàrem rebre insults, coces. Recordo que van donar un cop de puny a un company'.

16.12

Agent de policia: 'Hi va haver un mosso que va intentar de trencar el cordó policíac'.

16.10

Policia: 'La gent estava dempeus blocant l'accés i fins i tot, agafant-se entre ells. Van empènyer els policies companys. Portaven paraigües i van utilitzar-los per donar cops.'

16.08

Explica que va intervenir a l'escola Mediterrània: Quan ens vàrem aproximar al centre, tota la gent es va aglutinar a la porta d'accés i el personal d'intervenció va haver d'apartar la gent'

16.06

Declara un dels policies espanyols que van atacar col·legis a Barcelona durant l'1-O

14.01

Acaba l'interrogatori al responsable d'elaborar els informes policíacs de l'1-O. Marchena interromp la sessió fins a les 16

13.59

El responsable de la policia espanyola diu que van identificar comportaments de resistència i cita com a exemple el que es van trobar durant el setge a la seu de la CUP, el 20-S

13.58

Àlex Sola demana si es va intervenir material electoral en tots els col·legis electorals. L'agent diu que no

13.55

Marchena no permet que Solà demani al responsable de la policia espanyola la seva valoració sobre que entén per resistència passiva i activa

13.52

A preguntes d'Àlex Solà, l'agent diu que només van actuar a escoles de titularitat pública

13.50

Solà demana sobre el protocol d'intervenció que va seguir la policia espanyola l'1-O

13.47

'No vaig veure cap relació entre els CDR's i Jordi Sànchez', admet el policia que va elaborar l'acta de les actuacions a Barcelona. Ara, pregunta Àlex Solà, advocat de Jordi Cuixart.

13.46

'No em consta res sobre Jordi Sànchez en relació amb l'1-O', diu l'agent

13.44

És el torn d'Ana Bernaola, advocada de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull

13.41

És el torn dels agents de la policia espanyola: L'instructor de l'informe de les actes policíaques l'1-O diu que no sap si hi ha imatges de les suposades agressions als policies espanyols a Barcelona

13.39

Acaba l'interrogatori de Xavier Melero. És el torn d'Andreu Van den Eynde. L'agent diu que la policia espanyola no va carregar l'1-O

13.36

'El 29-S no tenia ni idea de quina seria l'actuació dels Mossos', diu l'agent

13.31

A preguntes de Melero, l'agent reconeix que no van comunicar a les unitats d'intervenció de la policia espanyola que intervindrien a petició dels Mossos

13.30

L'agent diu que no van precintar cap col·legi en els dies previs a l'1-O

13.29

L'agent diu que en cap moment li van dir que el dispositiu dels Mossos l'havia acordat el coordinador del desplegament de l'1-O

13.26

'Jo només vaig participar en l'aplicació dels plans d'actuació l'1-O', diu l'agent que també confirma que ningú li va comunicar que el dispositiu hagués canviat i que deixessin de tenir un paper subsidiari envers els Mossos

13.24

Torn ara per a les defenses: Pregunta Xavier Melero. L'autor de l'acta policíaca reconeix que no només van seguir les ordres de fiscalia durant les seves intervencions

13.21

A preguntes de l'advocada de l'estat, l'agent diu que van trobar resistència abans d'entrar als punts electorals. 'Un dels objectius dels CDRs era alentir les nostres actuacions', diu. A preguntes de Vox, el policia espanyol responsable de l'acta policíaca de l'1-O a Barcelona diu que no van identificar ningú del carrer per a evitar que augmentés la violència

13.19

L'agent diu que els 'CDR's van organitzar molt bé el referèndum'. Acaba l'interrogatori del fiscal Zaragoza. Ara és el torn de l'avocada de l'estat, Rosa María Seoane

13.17

'Els Mossos mai van confiscar ni paperetes ni urnes', diu l'agent de la policia espanyola

13.16

La Fiscalia s'oposa a la llibertat dels presos polítics durant la campanya electoral

13.14

L'agent diu que es van trobar amb vehicles dels Mossos que obstaculitzaven les seves actuacions. 'Nosaltres mai vam veure unitats dels ARRO o de la Brimo'

13.09

L'agent diu que els Mossos d'Esquadra semblava que permetien el referèndum, facilitant el recompte de vots i desplaçant-se d'escola per a impedir la seva actuació

13.06

Testifica l'autor de l'acta policíaca de l'1-O a Barcelona. Acusa els mossos: 'tenien una actitud d'observadors, contemplatius'

13.05

El comissari de la policia espanyola diu que la gent s'organitzava per a resistir a les escoles i que van actuar de manera quirúrgica

13.02

L'agent de la policia espanyola justifica les càrregues i diu que la seva manera d'actuar va impedir més ferits

13.01

L'agent indica que van fer comprovacions a 100 escoles durant el referèndum i que no hi va haver detinguts

13.00
12.58

'Es va fer servir la força en alguns centres per fer complir el mandat judicial', diu l'agent

12.58

L'agent ha declarat que abans de les set del matí van tenir coneixement que el dispositiu de Mossos d'Esquadra no era l'adequat per a intervenir

12.55

El policia espanyol explica que van decidir no entrar en molts centres de votació perquè es van trobar amb una violència que no esperaven

12.54

L'agent de la policia espanyola diu que avisaven amb un megàfon abans d'intervenir en els col·legis

12.52

L'agent diu que van fer 27 intervencions als centres de votació a la demarcació de Barcelona

12.49

L'agent assumeix la responsabilitat de les ordres d'intervenció de la policia espanyola als col·legis. 'Qui decidia a quin centre de votació s'entrava era jo'

12.47

L'autor de l'acta policíaca de l'1-O a Barcelona diu que van designar un cap per a cada districte i que els responsables disposaven d'una trentena d'agents no uniformats per a intervenir als centres de votació

12.45

L'agent diu que el 25 de setembre van rebre un llistat de tots els col·legis electorals on es votaria l'1-O

12.43

Interroga el fiscal Javier Zaragoza. És el torn dels agents de la policia espanyola. Testifica l'instructor de l'informe de les actes policíaques de l'1-O a Barcelona. És citat a declarar per la Fiscalia i l'Advocacia de l'estat

12.40

Manuel Marchena reprèn el judici després del recés. El president de la sala recorda que el públic no pot utilitzar el telèfon mòbil i crida a declarar el policia espanyol 09.196. L'agent diu que ara mateix és investigat pel setge a la seu de la CUP el 20S

12.27

El magistrat Manuel Marchena ha ordenat un recés fins a les 12.30

11.48

A preguntes de Marina Roig, l'agent U83881V reconeix que era un dels responsables de l'operatiu de la Guàrdia Civil a la demarcació de Girona. Diu que van intervenir a nou col·legis i que van requisar material electoral. Acaba l'interrogatori. Marchena atura el judici fins a les 12.30

11.46

L'agent diu que una multitud el va empènyer contra un mur. No recorda si a l'interior de l'ajuntament hi havia famílies amb nens

11.45

Torn per a les defenses: Marina Roig pregunta a l'agent que va intervenir a Esponellà

11.44

L'agent conta que quan van arribar a l'ajuntament hi havia un grup de persones que els insultaven

11.42

A preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal diu que va patir una petita lesió i que a un altre company li van fer malbé la jaqueta

11.40

Marchena crida a declarar el guàrdia civil U83881V que va formar part del dispositiu policíac a l'Ajuntament d'Esponellà, al Pla de l'Estany

11.37

Xavier Melero demana a l'agent si coneixia l'operatiu conjunt pactat amb els Mossos d'Esquadra. També interroga Àlex Solà, advocat de Jordi Cuixart

11.36

A preguntes dels advocats de Vox, l'agent diu que va escoltar crits dient que no els peguessin

11.35

L'agent diu que va rebre un cop que li va provocar un hematoma durant un forcejament. Acaba l'interrogatori de la fiscalia

11.33

L'agent diu que quan van arribar a l'ajuntament els votants van començar a insultar-los. 'Ens van dir fills de puta, 'gilipolles'...'

11.31

Marchena crida a declarar a un altre guàrdia civil que va actuar a Garrigàs l'1-O

11.29

L'agent diu que va veure una parella dels Mossos d'Esquadra que van veure el que passava i que no els van ajudar

11.26

L'acusació popular de Vox demana si els votants rebien consignes. L'agent diu que va sentir a dir 'no els pegueu'

11.23

Ara declara l'agent K12407I que també va actuar a l'Ajuntament de Garrigàs. A preguntes de la fiscalia diu que va rebre 'un cop fort a la cama dreta'

11.20

L'agent diu que el dia anterior a l'1-O els caps dels dispositius van mantenir una reunió i que ells van ser informats de matinada

11.16

A preguntes de l'advocada de l'estat, l'agent diu que no van rebre cap suport dels Mossos d'Esquadra. Ara és el torn de les defenses. Xavier Melero demana si van sol·licitar suport als Mossos d'Esquadra. L'agent diu que no li consta

11.15

L'agent diu que van haver de córrer en direcció als vehicles. 'Jo temia per la meva integritat física', diu.

11.12

L'agent diu que es van trobar una cinquantena de persones a Garrigàs que cantaven 'votarem' o 'independència'. Diu que un manifestant li va fer un cop de puny que li va provocar una esgarrapada a la cara

11.10

Marchena crida a declarar el guàrdia civil V17236L que va intervenir a l'Ajuntament de Garrigàs, a l'Alt Empordà. Interroga la fiscal Consuelo Madrigal

11.07

L'agent diu que va ser lesionat a Vila-seca per un altre guàrdia civil

11.04

L'agent diu que tenia encomanat transportar el material requisat als col·legis electorals. Diu que a ell no el van escopir i que creu recordar que el van insultar

11.01

Marchena crida a l'agent W79506I que no recorda el nom de l'institut on va intervenir. A preguntes del fiscal diu: 'Sé que vaig intervenir a Mont-roig del Camp'

11.00

A preguntes de Marina Roig, l'agent reconeix que els seus companys van enregistrar l'actuació policíaca a Mont-roig del Camp

10.57

Marina Roig pregunta si van llançar un esprai contra els votants. L'agent diu que sí i que l'objectiu era dissuasiu. L'agent diu que l'esprai pot provocar picor als ulls i vòmits

10.54

L'agent diu que va anar a urgències i que li van diagnosticar un esquinç al canell. Parla d'orgull després de la intervenció policíaca

10.52

L'agent diu que va fer ús de la seva defensa reglamentària contra un manifestant i que va ser agredit. 'Vaig haver d'anar a una benzinera a comprar una bossa de gel'. Interroga el fiscal Jaime Moreno

10.48

Marchena crida a declarar el guàrdia civil V71878W que va intervenir a l'institut Antoni Ballester a Mont-roig del Camp. Diu que hi havia dues-centes persones amb actitud hostil i provocativa, i que intentaven blocar el seu accés a l'escola

10.46

A preguntes de Marina Roig, l'agent reitera que la gent cantava cançons

10.44

A preguntes de Xavier Melero, l'agent diu que no van rebre informació prèvia sobre el dispositiu compartit amb els Mossos d'Esquadra l'1-O

10.42

El fiscal Jaime Moreno interroga l'agent que assegura que van ser increpats pels votants a Mont-roig del Camp. Comença l'interrogatori de l'advocada de l'estat que demana pel dispositiu dels Mossos i per la durada de la intervenció a l'institut.

10.39

L'agent diu que hi havia gent amb les mans enlaire cantant 'som gent de pau'. Diu també que va ser lesionat a un dit. 'Vaig estar 152 dies de baixa', diu.

10.36

Declara una agent de la guàrdia civil. Recupereu ací el vídeo dels votants a Mont-roig del Camp l'1-O

Així han fet fora la Guàrdia Civil els veïns de Mont-roig del Camp

10.34

Declaren al judici contra el procés guàrdies civils que van atacar diversos pobles del Principat. Ara és el torn de l'agent L57753N que va intervenir a l'institut Antoni Ballester de Mont-Roig del Camp, al Baix Camp

10.30

A preguntes de Marina Roig, L'agent diu que a Vilabella van intervenir uns 60 agents i que alguns d'ells portaven càmeres

10.29

Xavier Melero pregunta pel dispositiu de la Guàrdia Civil al col·legi electoral. L'agent no pot precisar detalls

10.28

Seoane demana si la resistència dels votants era generalitzada

10.27

L'advocada de l'estat, Rosa María Seoane comença l'interrogatori a l'agent

10.25

El guàrdia civil diu que una persona el va enganxar un dit. Recorda que no varen poder fer la seva feina al col·legi electoral on hi havia unes dues-centes persones. Diu que els van etzibar puntades de peu i que van rebre escopinades

10.23

L'agent diu que es va trencar un dit i que va haver d'anar a l'hospital

10.20

Declara l'agent de la Guàrdia Civil J03473D. Comença l'interrogatori del fiscal Jaime Moreno. L'agent diu que va ser agredit a l'escola Manuel de Castellví i Feliu de Vilabella, a l'Alt Camp

10.19

Marchena crida al següent testimoni de la Guàrdia Civil

10.18

Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, demana detalls de l'operatiu

10.16

Les defenses interroguen l'agent de la guàrdia civil que va intervenir a Sant Carles de la Ràpita, Roquetes i Móra d'Ebre

10.15

Andreu Van den Eynde pregunta a l'agent si ha vist en algun vídeo el llançament d'objectes i pedres que ha relatat

10.13

L'agent de la guàrdia civil diu que els votants els van llançar pedres i parla de dos vidres trencats dels seus vehicles

10.11

A preguntes del fiscal l'agent diu que va rebre un impacte d'una ampolla i que el van haver d'atendre

10.09

Es reprèn el judici contra el procés amb l'interrogatori d'un agent de la guàrdia civil que va intervenir a Sant Carles de la Ràpita l'1-O

19.42

Marchena suspèn el judici fins dimarts a les 10.00 i ajorna la resta de declaracions pendents.

19.40

L'agent diu que els votants agredien els guàrdies civils a la Rapita i sobre els cops al cap, afirma que cal veure 'com estaven col·locats' els ferits.

19.33

Van den Eynde demana que quedi constància d'exhibició de vídeos de l'actuació de la Guàrdia Civil a Sant Carles de la Rapita. És una demanda constant de les defenses durant tota la sessió.

19.28

L'agent diu que van intentar prendre l'arma a un guàrdia civil i que els votants els cridaven insults i amenaces de mort.

19.27

Una crònica de l'actuació brutal de la Guàrdia Civil a Sant Carles de la Rapita del Canal Terres de l'Ebre.

19.26

L'agent descriu un clima terrorífic a Sant Carles de la Rapita amb llançament de pedres, ampolles i monedes. Diu que una va ferir un guàrdia civil.

19.20

Declara ara el guàrdia civil amb TIP R67502P, que va intervenir a Sant Carles de la Rapita.

19.19

L'agent nega que la gent es llancés sobre seu quan va caure a terra, i que no recorda que estigués mullat per la pluja.

19.15

La 'massa hostil' de Sant Esteve Sesrovires va donar puntades de peu als guàrdies civils i un motorista va intentar atropellar un agent, segons que explica el testimoni.

19.13

L'agent parla d''hostilitat' a Sant Esteve Sesrovires i diu que va relliscar probablement perquè els votants van tirar sabó al terra.

19.12

Declara ara l'agent R67502P, que també va intervenir a Sant Esteve Sesrovires.

19.09

L'agent ha parlat d'agressions i insults contra els agents i d'un 'clima hostil'.

19.05

L'agent afirma que a Sant Esteve Sesrovires un motorista va intentar atropellar guàrdies civils.

19.01

L'agent diu que van insultar-los, van propinar-los puntades de peu i ven llençar sabó a terra a Sant Esteve Sesrovires.

18.51

Es reprèn la sessió. Declara l'agent de la Guàrdia Civil amb TIP J85171K, que va intervenir l'1-O a Castellbisbal, a l'escola Les Vinyes, i a Sant Esteve Sesrovires.

18.28

Marchena ordena una pausa de quinze minuts.

18.26

L'agent diu que va utilitzar la porra quan va veure 'violència' envers els seus homes.

18.24

L'agent diu que la 'massa' de Sant Martí Sesgueioles va abordar l'escamot de la Guàrdia Civil de cop i volta.

18.17

L'agent W46978K també reconeix que és l'autor de la frase 'Si no li he trencat una costella, li ha faltat poc' i que es va referir als votants com 'fills de puta' a Sant Martí Sesgueioles.

18.16

Preguntat per Van den Eynde, l'agent W46978K admet que és l'autor de la frase 'vam fotre la porra fins el fons com si no hi hagués demà'. El guàrdia civil protesta perquè diu que era una conversa privada després de la intervenció.

18.09

L'agent diu que ni ell ni cap membre del seu escamot va resultar ferit a Sant Martí Sesgueioles.

17.57

L'agent diu que els tractors feien un blocatge i que hi havia una 'barricada', amb una parella de Mossos d'Esquadra que van dir-los que els votants tenien una actitud pacífica.

17.52

Declara el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil W46978K, que va intervenir a Sant Martí Sesgueioles.

17.51

L'agent ha declarat que va patir una agressió al braç a Dosrius.

17.46

L'agent diu que van rebre puntades de peu i cops a l'escut.

17.44

Declara ara el guàrdia civil amb TIP B80404Y, que també va intervenir a l'escola Castell de Dosrius.

17.42

Així va ser l'agressiva entrada de la Guàrdia Civil a una escola de Dosrius l'1-O.

17.36

L'agent diu que no sap com van ferir-se una vintena de votants a Dosrius.

17.34

L'agent diu que va veure volar una cadira i una ampolla, però que no va impactar contra ningú. Assegura que no va veure si la Guàrdia Civil colpejava els votants.

17.31

L'agent diu que va rebre un cop a la mà i que va fer-se una 'contusió superficial'.

17.30

L'agent declara que els van rebre a Dosrius amb càntics i 'algun insult aïllat'.

17.26

Marchena informa que l'agent Q26078Q està malalt i que declararà més endavant. Declara l'agent L50070J.

17.24

Marchena talla Van den Eynde, que protesta perquè no pot fer ús de la paraula.

17.23

L'agent diu que van utilitzar les porres per a 'contenir la massa'.

17.20

Pina retreu les evasives del testimoni sobre l'ús de les porres: 'Fa molts anys que defenso cossos de seguretat de l'estat'.

17.19

L'agent diu que alguns guàrdies civils van quedar-se protegint els seus vehicles: 'Si no, quan hauríem tornat estarien cremant o destrossats'.

17.17

Marchena, a Pina: 'Podem fer que testifiqui vostè en comptes del testimoni'. Pina s'ha indignat perquè veu un vídeo que desmenteix la declaració del guàrdia civil.

17.14

Aquest és el vídeo al qual s'ha referit Van den Eynde.

17.10

L'agent nega a preguntes de Van den Eynde que donés un cop de puny a un votant a Canyamars i que donés un cop de mà a un altre que l'enregistrava amb un mòbil.

17.09

L'agent admet que cap dels vehicles de la Guàrdia Civil va patir danys.

17.05

El sergent diu que van fer un passadís de seguretat amb el mínim ús de la força.

17.03

L'agent diu que va resultar ferit a la tercera intervenció, a Vilalba Sasserra. Descriu una 'massa' d'un centenar de persones.

17.00

Declara ara el sergent de la Guàrdia Civil amb TIP U93494I, que va intervenir a Dosrius.

16.55

Salellas pregunta per la violència desfermada contra els votants. L'agent nega l'ús de les porres. Marina Roig, que veu les imatges a l'ordinador, fa que no amb el cap.

16.52

L'agent recorda que hi havia un grup de bombers amb els braços entrellaçats per a impedir-los la sortida.

16.51

L'agent recorda que van detenir la persona que va llançar la cadira dies després i que fa un any va anar a declarar per aquests fets.

16.50

L'agent diu que no recorda haver perdut el coneixement i que va tenir dolor a la zona cervical i al canell com a conseqüència del cop de la cadira llançada dins l'institut Quercus.

16.49

L'agent admet que van trencar la porta de l'institut Quercus per a entrar al centre. És el guàrdia civil que va rebre el cop d'una cadira.

16.46

Declara ara el sergent de la Guàrdia Civil amb TIP T21380R, presumptament ferit a l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada.

16.43

Salellas recorda al guàrdia civil que està citat a declarar com a investigat per un jutjat de Manresa per la brutalitat de l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada.

16.42

L'agent ha recordat el llançament d'una cadira contra un agent quan va entrar al centre.

16.42

Així va ser la brutal actuació de la Guàrdia Civil a Sant Joan de Vilatorrada.

16.40

L'agent admet que van utilitzar les porres, però diu que va ser per 'protegir-se' dels votants.

16.38

L'agent diu que dos mossos van reclamar una autorització a la Guàrdia Civil per a entrar al col·legi, que la gent els va animar i que els mossos van posar-se 'eufòrics'.

16.33

Declara ara el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil amb TIP G61262V a dues escoles de Sant Joan de Vialtorrada.

16.32

L'agent diu que va sortir-li un hematoma a la cama com a resultat d'una puntada de peu a Fonollosa.

16.28
16.27

L'agent diu que a l'arribada a Fonollosa hi havia 'barricades' amb boles de palla i que van arribar caminant fins la casa de la vila.

16.27

Torn per l'agent K62747Z, que va actuar a Fonollosa.

16.21

L'agent diu que el seu escamot no va treure les porres a Canyamars, i que la gent aixecava les mans per a agredir-los.

16.18

'Vaig veure una massa que agredia guàrdies civils', diu el sergent. Assegura que feien un ús mesurat de la força.

16.14

L'agent diu que va posar una queixa contra el centre mèdic i la doctora que el van atendre per una lesió en un dit de la mà.

16.13

L'agent diu que va rebre amenaces de mort i que els votants els feien el gest de tallar-los el coll.

16.12

L'agent assegura que dos mossos van actuar passivament.

16.11

L'agent parla de cares d'odi i diu que no n'havia rebut tant com 'aquells anys' al País Basc.

16.09

El fiscal Moreno pregunta per una lesió al quart dit de la mà esquerra. L'agent diu també que un manifestant va intentar agafar-li l'arma de foc.

16.08

L'agent va actuar a Dosrius. Diu que li sembla que els votants de l'1-O s'havien llegit 'un manual de guerrilla urbana que corre per internet'.

16.04

Declara el sergent primer de la Guàrdia Civil amb TIP Z66018U.

16.03

Es reprèn el judici amb les declaracions de 24 guàrdies civils relacionats amb l'1-O.

12.30

Finalitza la sessió perquè dos magistrats han d'assistir a la reunió de la Junta Electoral espanyola. Reprendran a les 16 hores.

12.27

Guàrdia civil: 'Vàrem marxar corrent. Caminant ràpid'

12.25

Guàrdia civil: 'Les imatges no estan al sumari perquè no es veia res, tenia el braç al davant. Jo la vaig entregar al meu superior, i ell ho trasllada a la policia judicial'

12.23

Guàrdia civil: 'La metgessa no ens va atendre en primera instància i ho va acabar fent el director del centre'

12.14

Guàrdia civil present en l'operatiu de Dosrius: 'La majoria de la gent ens empenyia. Vàrem patir cops i contusions'

12.08

Guàrdia civil: 'No vaig veure cap mosso. Vàrem haver de marxar corrents del centre. La gent ens perseguia'

12.06

Torn ara per un altre guàrdia civil. Avui estan citats a declarar 27 agents d'aquest cos.

12.03

Agent de la Guàrdia Civil: 'La gent cridava 'no violència', però sí que l'exercien'

11.58

Guàrdia civil: 'Ningú no va colpejar a ningú en aquella actuació'

11.57

Declara un Guàrdia Civil que va ser ferit a Dosrius: 'La gent no volia dialogar amb nosaltres. Gravaven amb telèfons mòbils i ens insultaven. També ens van amenaçar de mort'

11.11

Molinero, responent a Melero: 'Si hem obert investigacions a l'ARRO per no haver fet córrer sang? Doncs no.'

11.07

Molinero: 'Vam arribar a considerar de fer una conferència de premsa per a transmetre a la ciutadania quina posició teníem i quin seria el nostre paper l'1-O. Però per un cúmul de circumstàncies, vam decidir de no fer-ho.'

11.06

[VÍDEO] Molinero assegura al Suprem que Puigdemont va dir que declararia la independència si hi havia una 'situació límit'

11.00

Molinero: 'Es van anul·lar totes les reunions de coordinació dels tres cossos que s'havien de fer durant l'1-O'.

10.54

Molinero: 'Hi ha unes quantes comunicacions que Ferran López fa a Pérez de los Cobos. Les reunions de coordinació es fracturen però nosaltres tenim l'obligació de continuar informant al màxim responsable del dispositiu'.

10.52

Molinero: 'Quan el major dels Mossos torna de la reunió de la fiscalia, ens manifesta que el cos de la policia espanyola no ha presentat cap pla, i la Guàrdia Civil, un esborrany. Però no els vam arribar a conèixer mai.'

10.51

Molinero: 'En l'actuació proposada a la fiscalia ja es parlava d'una parella de mossos a cada col·legi.'

10.46

Molinero: 'El cos va haver de mobilitzar efectius de moltes parts. No n'hi ha precedents, ni pels efectius humans ni pels materials.'

10.42

Molinero: 'Nosaltres teníem el ferm convenciment que havíem de complir les ordres de la fiscalia, el TSJC i la legalitat vigent'

10.38

Torn ara de l'advocacia de l'estat, Rosa María Seoane. 'Els col·legis que van ser tancats pels Mossos, van ser custodiats per una parella d'agents durant gairebé tot el dia', diu Molinero.

10.34

Molinero: 'Nosaltres no diferenciem en cap de les reunions que l'actuació dels Mossos hagués de suscitar reaccions diferents de les que havia de suscitar una actuació de la Guàrdia Civil o la policia.'

10.32

Molinero: El 75% dels efectius de la Brimo estaven preparats a Barcelona per a intervenir en qualsevol lloc'

10.30

Molinero: 'Als col·legis que vam visitar el cap de setmana de l'1-O no hi vam detectar cap activitat relacionada amb el referèndum. Enteníem que no podíem tancar-los.'

10.23

Molinero: 'L'actuació dels Mossos durant l'1-O va impedir de votar en més de 400 col·legis.'

10.21

Molinero explica que el cap de setmana previ a l'1-O es va trobar el conseller Forn pel carrer i, de manera informal, Forn li va dir que entenia els dubtes dels Mossos i que la conselleria no els posaria en una situació d'haver de decidir.

10.18

Acaba l'interrogatori de Vox i comença el fiscal Javier Zaragoza.

10.13

Molinero afirma que totes les comunicacions es van fer per l'emissora oficial.

10.10

'En cap moment, ni l'1-O ni els dies anteriors ni en els trenta-sis anys que fa que són en el cos, els Mossos no ens hem dedicat a seguir els altres cossos policíacs.'

10.07

Diu que durant tot l'1-O els Mossos van requisar unes 500 urnes i vora 90.000 butlletes de vot.

10.06

El comissari Molinero explica que la previsió era que si la parella d'agents no era suficient per a tancar el col·legi, els Mossos havien de demanar a la Guàrdia Civil i a la policia espanyola una intervenció per a tancar-lo.

10.04

Molinero diu que l'1-O hi va haver un dispositiu conjunt entre Mossos d'Esquadra, policia espanyola i Guàrdia Civil dirigit pel coronel Diego Pérez de los Cobos. La intenció era desplegar una parella de mossos a cada col·legi electoral a primera hora del matí per impedir que s'obrís o negociar-ne el tancament.

10.01

Segons diu, el 26 de setembre Puigdemont no va donar cap resposta concreta i els va dir que tenia un mandat a complir i que entenia que els Mossos complissin la instrucció de la fiscalia. Sobre el 28 de setembre, explica que Trapero va fer una reflexió: 'Espero que diumenge no hàgim de lamentar cap desgràcia.' Puigdemont va contestar que en aquest cas proclamaria la independència.

10.01

Molinero va advertir a Puigdemont i Forn que aquella situació podia produir enfrontaments.

09.59

'Vam explicar que els nostres serveis d'intel·ligència treballaven amb la previsió de dos a tres milions de persones al carrer. Vam explicar que aquest nombre de gent sumat a l'ordre de la fiscalia d'actuar especialment l'1-O produiria una situació de conflictivitat social que vèiem amb preocupació. Vam alertar que compliríem la instrucció de la fiscalia i que ens preocupava què pogués passar.'

09.56

Molinero parla de la reunió del 26 de setembre de comandaments dels Mossos amb Carles Puigdemont i Joaquim Forn, que diu que es va convocar a instàncies del major Trapero. Diu que els Mossos els van transmetre amb claredat que complirien la instrucció de la fiscalia.

09.53

Segons diu Molinero, el desplegament de parelles d'agents de mossos durant l'1-O va ser acceptat pel coronel De los Cobos.

09.51

Molinero diu que no va participar en cap de les reunions de coordinació amb Diego Pérez de los Cobos. Qui hi anava era Ferran López.

09.48

Molinero explica que el 20-S els Mossos en alguns moments van demanar a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart que els ajudessin a gestionar la concentració, però que en cap moment no van ser nomenats mediadors.

09.46

Molinero, sobre una reunió posterior: 'El conseller ens va dir que els Mossos havien de seguir el mandat judicial de la fiscalia.'

09.42

L'advocat de Vox Javier Ortega Smith pregunta per reunions entre els comandaments dels Mossos i el conseller Quim Forn. Sobre una trobada del 19 de juliol, Molinero explica que Forn no els va donar cap directiu sobre el referèndum.

09.35

Manuel Marchena crida a declarar el comissari Joan Carlos Monedero.

09.33

Ahir va declarar Ferran López, mà dreta del major Trapero i cap dels Mossos durant el 155. Llegiu ací l'anàlisi que en va fer Josep Casulleras: Ferran López sorprèn amb Puigdemont i fa el testimoni més transcendent del judici

09.27

El judici es reprèn a les 9.30. Ahir va quedar pendent la declaració del comissari dels Mossos d'Esquadra Juan Carlos Molinero. A banda, són citats a declarar una vintena d'agents de la guàrdia civil al llarg del dia.

19.24

Marchena suspèn el judici fins demà a les 9.30. La declaració del comissari dels Mossos Juan Carlos Molinero s'ha ajornat.

19.23

L'agent diu que 'literalment, van tallar els seients'. L'anterior ha dit que van punxar les rodes 'a ganivetades'.

19.22

L'agent reitera el que ha declarat l'anterior, que els cotxes tenien les rodes punxades i que estaven plens d'escombraries.

19.19

Declara ara el guàrdia civil Q45716Q, que també va analitzar els danys dels vehicles de la Guàrdia Civil danyats el 20-S. És l'últim policia citat avui.

19.17

L'agent diu que no van fer una valoració econòmics dels danys dels vehicles i que van demanar anàlisis d'ADN.

19.16

El fiscal Cadena pregunta per tots els desperfectes dels cotxes de la Guàrdia Civil el 20-S: 'No recordo els detalls dels desperfectes', respon l'agent.

19.12

L'agent diu que els vehicles de la Guàrdia Civil danyats el 20-S estaven 'irreconeixibles' amb adhesius, les rodes punxades, escombraries a dins i els vidres trencats.

19.10

Aquest agent va inspeccionar els vehicles de la Guàrdia Civil danyats el 20-S.

19.09

Declara ara el caporal primer de la Guàrdia Civil amb TIP N97976D.

19.08

El guàrdia civil ha assegurat que el va tirar al terra i li va practicar una 'tècnica d'estrangulament'.

19.04

L'advocat Àlex Solà fa notar al tribunal que el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, va dir que eren els responsables dels operatius els que prenien les decisions en cada col·legi electoral l'1-O.

18.59

L'agent va intervenir a Sant Andreu de la Barca l'1-O. Ha declarar que va rebre insults, puntades de peu i escopinades, i que l''agressivitat' va augmentar quan van segrestar el material electoral.

18.54

Marchena crida ara el guàrdia civil B11602Z.

18.52

El guàrdia civil diu que l'actuació policíaca va ser 'exquisida'.

18.48

L'agent diu que també va desplaçar-se a Fonollosa i diu que allà l'actitud de la gent era de resistència 'no tant activa' i que un mosso va preocupar-se per la situació.

18.45

'Aquesta era la premissa, gravar, increpar perquè algun policia perdés els estreps i gravar-ho', diu l'agent.

18.39

El guàrdia civil diu que no van rebre cap ajuda dels Mossos d'Esquadra.

18.39

El guàrdia civil assegura que els van insultar, donar cops de puny, puntades de peu, empènyer... i que la gent els provocava.

18.37

El guàrdia civil diu que van acabar 'amarats de suor' perquè la gent del col·legi electoral estava 'entrellaçada'.

18.35

El guàrdia civil diu que van trobar-se amb una 'massa' i que els concentrats 'estaven molt organitzats i semblava que tenien rols'.

18.31

Declara el guàrdia civil M39892T responsable de l'actuació a l'escola Sant Miquel de Castellgalí l'1-O.

18.02

Marchena ha decretat una pausa de quinze minuts.

17.58

Agent de la Guàrdia Civil: 'No vaig agafar la baixa perquè era el dit petit de la mà'

17.49

[VÍDEO] Algunes de les escenes que es van viuere a Sant Cebrià de Vallalta

17.38

Guàrdia Civil: 'No vaig veure que es pegués amb la porra a ningú'

17.32

Ara declara el capità de la Guàrdia Civil D27623V que coordinava el dispositiu al col·legi electoral de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme): 'La gent estava a peu dret i hi havia una congregació homogènia per a no deixar-nos passar'.

17.25

'Vaig rebre cops de peu, cops de puny i escopinades. Una persona que vam retirar va intentar de treure'm l'arma'

17.21

Cinquè agent de la Guardia Civil que va resultar ferit en la intervenció al col·legi electoral de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme)

17.18

Agent de la Guàrdia Civil: 'No vaig poder identificar qui em va donar el cop, però no podia ser cap company'

17.07

Ara és el torn d'un altre guàrdia civil que també va intervenir a la població del Maresme: 'No era la nostra missió entrar al centre. Vam anar a la rampa on la gent resistia. Vaig rebre un cop al braç'

17.00

'Vaig patir més cops i escopinades. Se'm va inflar l'avantbraç un parell de dies'

16.56

Ara compareixerà un altre guàrdia civil que també va resultar ferit al col·legi electoral de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme)

16.48

'No recordo que cap company colpegés ningú ni tampoc vaig veure nens', explica aquest guàrdia civil.

16.47

Agent de la Guàrdia Civil: 'A mi em van intentar de treure l'escut i em van causar molèsties al canell dret'

16.38

Torn ara per un altre agent de la Guàrdia Civil que va intervenir en el col·legi electoral de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme). 'Hi havia molta gent congregada. Hi hauria unes 2.000 persones'

16.31

Agent de la Guàrdia Civil: 'No em consta que s'arrossegués a la gent. No és la forma de procedir de la Guàrdia Civil'

16.28

'L'actitud de la gent era hostil, ens increpaven en tot moment, amb els mòbils a pocs centímetres de la cara i fent escarafalls', recorda el guàrdia civil, que diu que li van treure l'escut de protecció i va acabar caient el terra. 'Vaig rebre coces i cops de puny'.

16.24

Compareix un altre guàrdia civil que va intervenir en el col·legi electoral de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme).

16.21

[VÍDEO] Així va entrar la Guàrdia Civil al col·legi electoral de Callús i sobre el qual està declarant l'agent:

16.20

Guàrdia civil: 'Quan van sortir certes persones de l'edifici, van començar a aplaudir a l'aire i això va incentivar episodis violents'

16.18

Agent de la Guàrdia Civil: 'Els mossos no van tenir cap actitud activa per ajudar-nos'

16.16

[VÍDEO] Marchena ajorna la decisió d'acceptar el cara a cara entre Ferran López i Pérez de los Cobos

16.14

Ara és el torn d'un guàrdia civil que denuncia que va ser agredit a Callús: 'Em van clavar una coça als genitals'. Diu que va patir una inflamació del testicle esquerre.

16.11

Marchena ajorna la decisió d'acceptar el cara a cara entre Ferran López i Pérez de los Cobos. Diu que s'ha decidit per unanimitat del tribunal, qui considera que ara per ara és prematur fer un cara a cara quan encara falten molts testimonis i proves documentals per mostrar.

14.06

Ferran López: 'Em consta que l'1-O les crides que feien Jordi Sànchez i Jordi Cuixart eren de caràcter pacífic'

13.49

Cara a cara entre Ferran López i Pérez de los Cobos

Ferran López diu que Pérez de los Cobos no li va fer cap retret del dispositiu de l'1-O, ni durant ni després del referèndum, exceptuant quan va anar a declarar a l'Audiència espanyola: 'Vaig parlar amb el secretari d'estat i Pérez de los Cobos per a explicar-los que la meva versió era contradictòria a la seva.' Després d'aquesta declaració, Melero, advocat de Joaquim Forn, ha demanat un cara a cara entre Ferran López i Pérez de los Cobos. Marchena diu que el tribunal deliberarà i resoldrà a la tarda.

El jutge ha demanat a Melero quina contradicció detecta entre els dos testimonis per a demanar el cara a cara, i l'advocat de Joaquim Forn ha defensat que Pérez de los Cobos, a preguntes seves, va declarar que no coneixia el dispositiu dels binomis dels mossos. En canvi, Ferran López ha dit que sí que ho coneixia.

13.46

Ferran López: 'Cap informe [previ a l'1-O] no detectava desordres'

13.35

'La magistrada ho deia en la part dispositiva, que dequeien les actuacions prèvies', diu Ferran López sobre la interlocutòria del TSJC, que substituïa les ordres de la fiscalia: 'No és objecte de debat jurídic ni tècnic', recalca.

13.34

Ferran López: 'El cap d'ordre públic que estava a Economia el 20-S va desaconsellar càrregues contra la gent concentrada pel risc que hi havia'

13.30

Ferran López: 'A les 08.00, la Guàrdia Civil ens va informar que es farien escorcolls, però ni a qui ni on'

13.26

'Va ser una jornada tensa. Clar que hi va haver retrets', explica Ferran López sobre el dispositiu del 20-S

13.19

Ferran López explica que van rebre més de 2.000 peticions de suport de la Guàrdia Civil i la policia: 'Era impossible atendre-les totes'.

13.17

Ferran López confirma que Pérez de los Cobos va validar el dispositiu dels binomis dels Mossos. 'Tots els binomis dels mossos tenien molt clar quin era el mandat judicial que havien de complir'.

13.11

Preguntat per què no van clausurar els col·legis abans del referèndum, Ferran López respon: 'Vàrem entendre que l'activitat que s'hi feien no feien pensar que eren actes preparatoris pel referèndum. Eren actes públics i no es van trobar urnes ni paperetes'

13.07

Ferran López: 'L'1-O els mossos vàrem desplegar un dispositiu fins aleshores inèdit. Tots els agents estaven mobilitzats'

13.03

Ferran López: 'La situació que plantejàvem per a l'1-O era una alta mobilització i resistència passiva'

12.58

Ferran López: 'Insisteixo que dina a les 11 de la nit no teníem la certesa que la diligència havia acabat'

12.54

Ferran López: 'Fins a les 11 de la nit no vam saber del cert que el registre a economia havia acabat'

12.53

Ferran López diu que era 'materialment era impossible' fer un passadís perquè els detinguts arribessin en vehicle a la conselleria d'Economia

12.43

Ferran López és interrogat sobre el 20-S: 'Es va fer tot el que es va poder allà on es podia per una actuació que no teníem coneixement. Si haguéssim tingut informació que aquell dia hi hauria 41 intervencions, doncs hauríem pogut fer una millor actuació'

12.03

Marchena suspèn el judici fins a les 12.30.

11.57

López explica que el 20-S van respondre a la petició d'ajuda de la Guàrdia Civil enviant unitats d'ordre públic a la seu de la Conselleria d'Economia. Segons diu, van enviar 'tot el que teníem' perquè el cos no havia previst aquella situació.

11.56

Acaba l'interrogatori de fiscalia i pren la paraula l'advocada de l'estat Rosa María Seoane.

11.53

López recorda que el llavors delegat del govern espanyol, Enric Millo, va exhibir públicament un correu que ell havia enviat al coronel Diego Pérez de los Cobos.

11.50

El comissari explica que després del referèndum es va obrir un procediment intern per a detectar actuacions de Mossos 'insuficients'. Segons diu, a més, el mateix Primer d'Octubre es va retirar una parella de mossos perquè no actuava sota el protocol establert.

11.48

López explica que les ARRO van tancar 24 col·legis i que 110 ho van fer entre els diferents cossos policíacs, més enllà de 239 que no es van arribar a obrir.

11.37

López explica que els antiavalots de Mossos no van actuar perquè estaven destinats a Barcelona, per dues manifestacions, i al partit del Barça. Segons López, va ser un error destinar agents al futbol.

11.34

López recorda que el mandat judicial de tancar col·legis no determinava l'hora que s'havia de fer, així que els Mossos pretenien fer-ho 'en el moment més adient.'

11.31

Aclareix que els binomis de mossos davant dels col·legis electurals el Primer d'Octubre era només una part inicial del dispositiu de Mossos d'Esquadra per a impedir el referèndum.

11.30

López afirma que el coronel De los Cobos va tenir 'tot el reconeixement' per donar instruccions als Mossos i que fossin complertes.

11.20

López afirma que en la reunió, Oriol Junqueras també defensava la celebració del referèndum perquè 'era un compromís'.

11.20

Ferran López: 'Va haver-hi una afirmació de Puigdemont, al final d'aquella reunió –llarga i tensa– en la qual vàrem sentir desemparament governatiu: que si es produïa la situació que li dèiem declararia la independència. Ho recordo perfectament.'

11.15

Ferran López: 'Vam sortir de la reunió convençuts que anàvem directes a un escenari conflictiu'.

11.11

Ferran López: 'El senyor Forn mai no va fer cap indicació sobre què havien de fer els mossos'

11.07

Ferran López, sobre la segona reunió amb el govern: 'Estic totalment convençut que el missatge va arribar de forma clara, i que si es feia la votació, hi hauria problemes'

11.06

Ferran López: 'La resposta de Puigdemont i Forn a les nostres preocupacions va ser: 'En prenem nota'.'

11.02

10.57

Ferran López explica que es va pactar que la primera actuació era dels mossos i que si aquests ho sol·licitaven, intervindrien policia i guàrdia civil. Que la primera notícia que van tenir que actuaven al marge va ser a Sant Andreu de la Barca i va demanar explicacions a Pérez de los Cobos, però que no va tenir resposta.

10.51

Ferran López diu que van informar els policies i guàrdies civils que hi havia plans com 'tractorades' per a impedir que sortissin d'on s'allotjaven el dia 1 d'octubre.

10.47

Ferran López: 'Mai hi va haver un dispositiu de mossos, va ser un dispositiu conjunt'. També assegura que no hi va haver cap dispositiu per a fer un seguiment de policies i guàrdies civils.

10.46

Ferran López: ‘Mossos mai no va col·laborar amb cap acte del referèndum’

10.46

Ferran López: 'Van demanar una segona reunió quan faltaven dos dies pel referèndum: 'No va ser per a comunicar que acompliríem la interlocutòria del TSJC, es donava per fet. Vàrem mostrar la nostra preocupació pel clima de tensió. Els informes deien que hi hauria una molt alta participació, i d'una resistència passiva. Pel clima de polarització dels dos bàndols, sabíem que hi hauria incidents.'

10.43

Ferran López: 'A la vista del clima de tensió, vàrem comunicar al govern la nostra preocupació i vàrem demanar que s'acomplís a l'ordre judicial de no fer el referèndum. Vàrem sortir pessimistes de la reunió. El pas de les hores va confirmar que la sensació no era errònia.'

10.38

Ferran López: 'Vàrem preveure un dispositiu de 40.000 mossos per a dur a termes el tancament dels 2.300 centres de votació abans del 30 de setembre, com demanava l'ordre del fiscal que va tenir una vigència de 24 hores.'

10.37

Ferran López explica que hi havia un programa informàtic per a coordinar els tres cossos, però que no va funcionar pel següent motiu: 'Iniciat l'1-O, vàrem tenir coneixement que la informació només arribava a la secretaria d'estat, i no a les cèl·lules de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona'.

10.35

Ferran López: 'No hi va haver discrepàncies sobre el nomenament de Pérez de los Cobos com a coordinador del dispositiu'

10.28

Ferran López: 'Jo vaig proposar que l'1-O es fes un comandament únic. S'haurien estalviat suspicàcies si tots els cossos haguessin estat en un únic centre'

10.25

Ferran López explica com eren les reunions per a coordinar el dispositiu de l'1-O. Confirma que 'hi havia discrepàncies' i que sempre les convocava Pérez de los Cobos.

10.23

Ferran López: 'El 20-S vam donar suports als escorcolls que es van fer a Barcelona'

10.20

Explica que en l'operatiu de la Guàrdia Civil a la seu d'Unipost, on van demanar ajuda als Mossos, un vehicle dels Mossos va ser malmès.

10.14

López diu que van criticar a Forn les declaracions públiques sobre el referèndum perquè no 'els ajudaven'.

10.11

Vox pregunta sobre d'una reunió del Consell de policia del 14 de setembre que va presidir el conseller d'Interior Joaquim Forn. López diu que Forn no els va demanar mai cap actuació per a permetre el referèndum.

10.10

López explica que el major Trapero va fer una nota interna per a comunicar a tots els agents la interlocutòria judicial de la Fiscalia sobre l'1-O.

10.08

L'advocat de Vox Pedro Fernández comença l'interrogatori a López per les reunions de policíaques de cara al referèndum del Primer d'Octubre.

10.07

Entre el públic hi ha l'advocat expert en drets humans August Gil Matamala, que veu amb preocupació les limitacions que posa Marchena a les defenses.

10.05

Ferran López, mà dreta de Trapero i cap dels Mossos durant el 155, declara al Suprem. A diferència d'altres comandaments policíacs, López no ha demanat que s'amagui la seva imatge.

18.49

Finalitza la sessió del judici per avui després de deu interrogatoris

18.46

El policia encarregat de visionar les imatges, diu que ignora el criteri d'aturar i reactivar les gravacions: 'No puc determinar si es van manipular les imatges'. Tampoc no sap per què en l'informe no hi ha les imatges de les intervencions de Tarragona i Girona, malgrat que es van signar les autoritzacions perquè es fessin.

18.42

Explica que va visionar 66 vídeos, un total de 8 hores de vídeo i que va anar anotant consideracions del visionament. 'Ratifico tot el contingut de l'acta'

18.39

Compareix ara un altre policia de la brigada judicial de Barcelona i que va ser l'encarregat de visionar les imatges.

18.34

Agent de la policia: 'No vàrem seleccionar imatges. Les gravacions íntegres es van aportar sense modificacions'

18.22

Ara declara un comissari de la policia espanyola, cap de la brigada judicial de Barcelona durant l'1-O

17.58

Queden per declarar el comissari en cap de la brigada provincial de la Policia Judicial de Barcelona (Nº.15.031) i l'inspector de la policia espanyola Nº 76.074.

17.56

Marchena estableix una pausa de quinze minuts.

17.56

Les defenses renuncien a preguntar res al mosso, que ha donat una versió molt diferent dels guàrdies civils que han declarat abans.

17.55

El mosso diu que van comunicar als seus superiors els fets i que van identificar els guàrdies civils de paisà, però que només un va ensenyar-los el seu número.

17.52

Diu que va ser ell qui va redactar un informe en què indicava que els ciutadans van exercir una 'resistència activa i passiva' contra l'actuació policíaca

17.49

El mosso nega que ell aplaudís els guàrdies civils, i diu que la gent tampoc.

17.49

El mosso diu que els guàrdies civils de paisà se'ls apropaven i que van comentar entre ells que 'podrien ser piolins'.

17.47

Declara ara l'agent dels Mossos d’Esquadra 6243, que presumptament va increpar els guàrdies civils a Lleida el 2 d'octubre.

17.46

L'agent admet que van poder marxar del centre sense dificultats.

17.42

L'agent diu que cap guàrdia civil va resultar lesionat a Sant Andreu de la Barca. Abans ha admès que els manifestants no van abraonar-se contra els agents.

17.40

Pren la paraula l'advocat Pina.

17.36

El guàrdia civil diu que no tenia cap indicació dels seus superiors conforme havien d'avisar els Mossos d'Esquadra.

17.34

Pren la paraula l'advocat Melero.

17.34

L'agent diu que no van poder identificar els votants.

17.34

L'agent diu que no pot precisar quantes persones van amenaçar-lo.

17.32

Pren la paraula l'advocat Van den Eynde, que demana que quedi constància d'un vídeo que no pot mostrar.

17.32

L'advocat de Vox Ortega Smith pregunta si els concentrats van fer 'barreres humanes' i el guàrdia civil diu que no.

17.31

L'agent diu que hi havia mossos i que van fer un dispositiu de sortida del centre per a evitar agressions.

17.28

L'agent diu que en l'estira-i-arronsa van rebre algun cop, però que no sap dir si era una puntada de peu o un cop de puny.

17.25

L'agent relata que van començar a treure la gent que estava asseguda a terra i que aleshores van començar les empentes.

17.22

El guàrdia civil diu que eren uns vuitanta i que van rebre insults dels votants i diu que hi havia algunes amenaces.

17.18

Declara ara el tinent de la Guàrdia Civil L01637A, que va intervenir l'1-O a l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. Pregunta el fiscal Moreno.

17.18

Vox i les defenses renuncien a preguntar res.

17.12

El guàrdia civil diu que van demanar als dos mossos que s'identifiquessin i un mosso li va dir que 'estava fins els ous' de la Guàrdia Civil i que l'1-O havien pegat a la seva mare, la seva àvia i amics.

17.08

Declara ara el guàrdia civil amb TIP W55376V, pels mateixos fets.

17.07

El guàrdia civil admet que va ser un incident aïllat.

17.06

L'advocat Pina pregunta a quin col·legi electoral van intervenir l'1-O, i el guàrdia civil respon que ell a cap.

17.06

El guàrdia civil diu que ell i els seus companys van demanar explicacions als Mossos, i que van respondre que 'estaven fins els collons' i que el dia anterior, l'1-O, havien pegat a les seves famílies.

17.05

L'advocacia de l'estat i Vox renuncien a fer preguntes. Pren la paraula l'advocat Van den Eynde.

17.04

El guàrdia civil amb TIP T93818V declara que ell i uns companys ser increpats el 2 d'octubre a Lleida davant de dos Mossos, que els havien identificat com 'dos piolins'. Assegura que la gent del carrer va aplaudir-los irònicament.

17.00

Les defenses renuncien a fer cap pregunta. Declara ara el guàrdia civil amb TIP T93818V i pren la paraula de nou el fiscal Moreno.

16.58

L'agent diu que els manifestants van empènyer un guàrdia civil de paisà.

16.56

Les defenses i els magistrats riuen perquè el guàrdia civil havia negat que els manifestants portessin banderes de l'ANC i el fiscal Moreno havia modificat la seva resposta dient 'no ho recorda'.

16.54

El guàrdia civil era el responsable de la seguretat de la caserna de Sant Andreu de la Barca el 21 de setembre.

16.53

Declara ara el guàrdia civil amb TIP J12485S. Pren la paraula el fiscal Moreno.

16.52

Els dos guàrdies urbans de Badalona han reconegut que aquest episodi no els va influir en res a la seva feina.

16.51

L'agent admet que a l'atestat no van incloure Cuixart.

16.49

Pren la paraula l'advocada Roig.

16.46

L'agent afirma que els activistes i Cuixart van posar-se davant del vehicle de la Guàrdia Urbana, però ha contradit l'anterior testimoni i ha afegit que no es va sentir desautoritzat pel president d'Òmnium.

16.44

L'agent no recorda que Cuixart els digués que podien haver 'passat de llarg' i ha remarcat que Cuixart no va insultar-los.

16.42

L'agent diu que en pocs minuts van aparèxier unes 25 persones, entre elles Jordi Cuixart.

16.41

L'agent diu que el tracte va ser 'totalment correcte' i que els activistes no van negar que no fossin cartells de l'1-O.

16.36

Declara ara l'agent caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona 1398. Pren la paraula el fiscal Moreno.

16.35

Acaba de declarar l'agent caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona 1292.

16.31

L'agent admet que els cartells no feien una referència al referèndum. Hi deia 'Hola Europa'.

16.29

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona reconeix que l'actitud de Cuixart va ser 'tranquila' i que no va rebre cap insult del president d'Òmnium.

16.28

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que Téllez va explicar-los que Dolors Sabater havia recorregut contra l'ordre de la fiscalia.

16.26

Pren la paraula l'advocada Roig.

16.25

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona recorda que Téllez fou condemnat, però que ahir l'Audiència de Barcelona el va absoldre per aquests fets.

16.18

Entrevista del 8 de gener al regidor de Badalona José Téllez: ‘Sospitem que em volen utilitzar per agreujar la situació de Cuixart’

16.17

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que Cuixart 'era un més' dels activistes que recriminaven la seva actuació el 29 de setembre.

16.16

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que la gent els deia que després de l'1-O els expulsarien del cos i de Catalunya: 'Ens deien feixistes i de tot'.

16.15

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que Cuixart els va insinuar que podien haver 'passat de llarg' dels activistes que penjaven cartells.

16.11

Just ahir, l'Audiència de Barcelona va absoldre el regidor de Guanyem Badalona José Téllez, que va fer de mitjancer entre els guàrdies urbans i la gent que penjava cartells de l'1-O.

16.10

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que actuaven seguint una instrucció de la fiscalia i que havien requisat altres cartells sobre l'1-O.

16.09

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona explica que patrullava quan va veure persones amb cartells de propaganda de l'1-O.

16.06

Finalment, el primer en declarar és el caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona 1292. Pren la paraula el fiscal Moreno.

15.58

El judici es reprendrà tot seguit amb la declaració del comissari en cap de la brigada provincial de la policia judicial de Barcelona.

13.55

Marchena suspèn la sessió fins a la tarda.

13.51

Comissari de la policia espanyola: 'Els dies previs al referèndum hi havia un clima prerevolucionari'

13.46

'No hi ha cap missatge a les xarxes socials de Jordi Cuixart o Òmnium sobre el comportament que havien de tenir els Mossos'

13.30

Agent de la policia diu que tots els elements publicitaris que van intervenir a la CUP es referien a l'1-O. L'advocat de Jordi Cuixart, Àlex Solà, li replica: 'Van intervenir 802 cartells amb el lema 'Movem-nos, remunicipalitzem l'aigua, i l'aigua és de tots'. Això li sembla sobre el referèndum?'. El policia insisteix que era material del referèndum.

13.28

'Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van fer una crida a votar per les xarxes socials'

13.23

Agent de la policia, sobre la manifestació a l'exterior de la comissaria de via Laietana: 'Es van llançar artefactes incendiaris, ampolles... no eren avions de paper'

13.20

Agent de la policia espanyola: 'Vàrem viure uns dies d'extrema tensió. S'ha de viure'

13.18

Agent de policia: 'He vist molts vídeos de les actuacions de la policia en situacions molt complexes, i pot haver-hi hagut, segur, ús de la força en moments puntuals'. Afegeix que hi va haver més dels 72 policies lesionats, perquè alguns, diu, van considerar que no calia assistència mèdica.

13.15

Cap de la policia: 'L'escola Infant Jesús és una de les escoles on els mossos ens van demanar ajuda. Hi havia dubtes sobre la titularitat i privacitat del centre, i es va prescindir d'intervenir'

13.14

13.11

'En el 3-O no hi va haver ferits i danys, no ho sé, no ho recordo. Segurament hi va haver llançament de coses, perquè sempre n'hi ha.

13.09

Cap de la policia: 'No hi havia cap mandat d'observar i controlar l'actitud dels mossos durant l'1-O. Després sí que es va fer veure com es desenvolupaven els fets'

13.03

Agent de la policia: 'Teníem com a objectiu intervenir el material, impedir la votació i si era possible, tancar el col·legi'.

13.02

El cap de la policia espanyola assegura que dels 229 vehicles camuflats del cos, van detectar que uns dos-cents van ser seguits pels mossos.

13.00

L'agent que declara reconeix que no va presenciar personalment els incidents de l'1-O.

12.52

El cap d'Informació de la policia espanyola a Catalunya critica que l'escorta de Ponsatí anés armat l'1-O perquè el referèndum era un acte il·legal.

12.50

L'agent critica la 'passivitat' dels binomis dels mossos durant la intevrenció de la policia en els col·legis.

12.46

El cap de la brigada sosté que abans d'intervenir durant l'1-O, van esperar que ho fessin els mossos, ja que ells actuaven com a reforç.

12.40

L'agent de policia nega que el dia del referèndum hi va haver ferits: 'Si haguéssim fet una actuació contundent, hi hauria hagut ferits. La nostra actuació va ser ponderada'.

11.57

Marchena estableix un recés. El judici es reprendrà amb l'interrogatori de Xavier Melero al comissari de la policia espanyola, d'ací a trenta minuts

11.55

Melero demana si sap la xifra de ciutadans lesionats i ferits durant l'1-O. L'agent diu que no i que de moment no hi ha cap policia condemnat per les càrregues

11.52

L'agent hi insisteix: 'Hi havia un clima de desconfiança envers els Mossos abans del referèndum.'

11.50

Melero demana qui va donar l'ordre d'actuar l'1-O i a quina hora va arribar aquesta instrucció. L'agent diu que la va rebre del seu responsable superior a primera hora del matí

11.47

Melero demana per què van actuar de manera autònoma l'1-O i no abans. L'agent diu que aquesta decisió no li corresponia a ell.

11.46

El tribunal ha acordat que no es difongui la imatge del comissari en cap de la brigada d'informació.

11.44

Melero recorda la interlocutòria judicial adreçada als Mossos, la policia espanyola i la Guàrdia Civil que requeria coordinació i demana per què no van precintar els col·legis.

11.42

Manuel Marchena interromp l'interrogatori de Melero perquè no 'hi pot haver un intercanvi d'opinions amb el testimoni'.

11.40

'No vaig saber el pla d'actuació dels Mossos per a l'1-O', diu l'agent.

11.38

L'agent, responent a Melero, tampoc no sap concretar la xifra d'actuacions de la policia espanyola als centres. Melero li diu que van actuar en dotze col·legis.

11.35

Melero demana en què consistia el suport que havien de proporcionar als Mossos. L'agent no pot concretar la xifra exacta de policies espanyols desplaçats a Catalunya. 'Cap a sis mil', diu.

11.33

Melero demana a l'agent si coneixia el pla d'actuació dels Mossos d'Esquadra i el comissari diu que personalment no.

11.31

L'agent diu ara que l'obstrucció directa dels Mossos només va passar en tres escoles i que no va ser pas una actitud generalitzada.

11.31

Comença l'interrogatori de les defenses. És el torn de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn

11.28

La resposta de la CUP a la declaració del comissari de la policia espanyola sobre el setge a la seva seu:

11.24

Un comandant de la policia espanyola ha explicat al judici contra el procés que els agents van ajudar l'home que va tenir un infart l'1-O.

El testimoni colpidor de l’home a qui la policia espanyola va causar un infart l’1-O

11.22

Acaba l'interrogatori de l'Advocacia de l'estat i comença a demanar Vox, sobre la informació que tenien els Mossos de les actuacions i els moviments de la policia espanyola.

11.21

Seoane demana per la gestió policíaca a l'escola Ramon Llull. L'agent remet als responsables de cada centre i en fa una valoració general

11.19

'Hi havia una massa important que oposava resistència. La més evident era a l'entrada i la sortida dels centres', diu

11.17

El comissari utilitza les paraules 'muralla' i 'resistència' per definir l'actitud de les persones que hi havia als col·legis. Diu que hi va haver molts incidents a dins però que no va ser un enfrontament generalitzat.

11.15

Seoane insisteix en les preguntes sobre la intervenció policíaca a la seu de la CUP i demana per la presència de gent als centres electorals

11.13

Comença l'interrogatori de l'advocada de l'estat, Rosa María Seoane

11.12

El comissari diu que va fer un informe que aplegava 37 atacs a seus del PSC. El fiscal parla de tensió extrema i s'acaba l'interrogatori.

11.11

'El 3 d'octubre, a la prefectura superior de la policia, a Barcelona, vam ser assetjats durant hores', diu.

11.09

L'agent parla de setge per referir-se a l'aturada de país del 3-O

11.08

El comissari diu que un cap dels Mossos va dir públicament que farien el que manés la Generalitat

11.06

L'agent diu que no generaven confiança les declaracions prèvies a l'1-O d'alguns responsables dels Mossos

11.03

Jordi Pina interromp el relat del testimoni perquè parla d'un vídeo i no dels fets. Marchena no accepta les protestes de l'advocat i el remet al seu interrogatori. També protesta Andreu Van den Eynde

11.02

L'agent diu que els Mossos van infrautilitzar els ARRO

10.59

L'agent acusa els Mossos: 'Van dir que ells havien requisat aquell material. En alguns col·legis es van abandonar les urnes. Van mentir'

10.57

Enric Sirvent, l’home que va patir un atac al cor en una de les càrregues policials de l’1-O a Lleida, va poder identificar tres dels agents de la policia espanyola

El votant que va patir un infart l'1-O a Lleida identifica tres policies espanyols

10.54

El comissari diu que els Mossos els van dir que tenien instruccions d'identificar els policies espanyols desplaçats a Catalunya

10.53

Segons l'agent en alguns documents apareixien els noms de policies espanyols que havien estat objecte de seguiment

10.51

El comissari en cap de la brigada d'informació de la policia espanyola l'1-O acusa els Mossos de filtrar la seva ubicació durant la jornada

10.50

El testimoni diu que l'actitud dels Mossos va ser passiva i que van obstaculitzar la seva tasca

10.42

Vegeu ací un vídeo que desmenteix el relat del comissari durant l'infart patit per una persona a Lleida l'1O

10.40

L'agent diu que l'objectiu principal de la seva operació era impedir el referèndum i que la publicació de les càrregues a la televisió no van tenir res a veure amb el que va passar

10.38

El comissari diu que a l'institut Joan Carles una persona va tenir un infart i que el seu operatiu el va ajudar, malgrat l'hostilitat

10.35

L'agent detalla alguns episodis violents durant les votacions a diferents punts de Catalunya. 'Un agent va ser agredit amb una urna' i diu que la pitjor situació la van viure a Lleida

10.33

A preguntes del fiscal, el comissari diu que 72 agents van ser ferits durant l'1-O

10.32

L'agent assenyala l'escola Mediterrània, Pau Claris, Ramon Llull i l'escola Pia com a centres més problemàtics i diu que es van trobar amb algun mosso d'esquadra de mans plegades.

10.28

El comissari diu que hi ha un atestat sobre l'1-O i que després es va fer un informe general. Diu que a Barcelona van ser ferits set agents.

10.26

Els observadors internacionals al Suprem es reuniran demà amb la fiscalia. La iniciativa International Trial Watch havia demanat una reunió a la fiscalia general de l'estat

10.25

El fiscal Zaragoza demana al comissari per 'l'ocupació de les escoles'

10.24

L'agent diu que la seva tasca en els dies previs a l'1-O era bàsicament recollir informació i donar suport als Mossos

10.22

El comissari diu que totes les actuacions des del 29 de setembre fins a l'1-O eren coordinades pels Mossos

10.21

L'agent diu que els Mossos eren els encarregats de dirigir l'operatiu de l'1-O

10.19

L'agent diu que Pérez de los Cobos era qui dirigia les actuacions i que l'objectiu era la coordinació amb els Mossos d'Esquadra fins a l'1-O

10.17

El comissari és citat a declarar per la Fiscalia, l'Advocacia de l'estat i la defensa de Joaquim Forn. Ara respon a les preguntes del fiscal Zaragoza

10.15

El comissari en cap de la brigada d'informació diu que es van trobar amb una actitud violenta a la seu de la CUP

10.14

L'agent diu que abans del 20S diversos agents van rebre atacs

10.12

El comissari en cap de la brigada d'informació de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya durant l'1-O diu que el material del referèndum sortia de la seu de la CUP

10.11

El fiscal obre l'interrogatori demanant a l'agent si va viure incidents durant els mesos de setembre i octubre del 2017

10.10

Pren la paraula el fiscal Javier Zaragoza

10.08

Marchena crida a declarar el comissari en cap de la brigada d'informació de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya durant l'1-O

10.08

Es reprèn el judici amb els interrogatoris a caps de la policia espanyola durant l'1-O

09.13

Abans del referèndum, el fiscal Javier Zaragoza mantenia un contacte permanent amb la Guàrdia Civil i la policia espanyola i els instava d’accelerar les investigacions sobre l'1-O

La policia espanyola va voler infiltrar un talp a la CUP abans del referèndum

09.03

Avui dimarts a les 10.00 es reprèn el judici contra el procés amb més testimonis de la policia espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. Llegiu l'anàlisi de Josep Casulleras

La incògnita Ferran López, la mà dreta de Trapero que saludava Zoido i Llarena

16.43

Acaben les declaracions i Marchena suspèn el judici fins dimarts a les 10.00.

16.42

L'advocada Roig pregunta si era un embalum de roba militar i l'agent confirma que era roba de l'exèrcit espanyol i que no es va incendiar res més.

16.41

Pina pregunta per què es vincula aquest incident amb l'independentisme i Marchena el talla i diu que això no vincula la sala.

16.40

A preguntes de Vox, l'agent revela que l'artefacte en flames era un embalum de roba.

16.39

L'advocada de l'estat Elena Sáenz pregunta per l'actitud dels manifestants. L'agent diu que havien 'perdut el respecte' i que era una actitud 'amenaçant i insultant'.

16.37

L'agent diu que algunes casernes van ser 'assetjades' durant el setembre i l'octubre de 2017.

16.35

L'agent diu que el primer que va pensar va ser que havia pres foc fullaraca.

16.34

El fiscal pregunta pel llançament d'un 'artefacte incendiari' a la caserna d'Igualada. L'agent explica que van avisar els Bombers i que guàrdies civils van apagar les flames, però que van avisar també policia judicial i el TEDAX i que es van trobar rastres de combustible.

16.31

L'agent estava de servei a Igualada. Declara que les concentracions des del 20-S fins el 3-O condicionava la vida dels habitants de la caserna de la Guàrdia Civil.

16.29

Marchena crida el guàrdia civil amb TIP W52137L. Pren la paraula el fiscal Cadena.

16.25

L'advocat Van den Eynde pregunta per què una pintada de dos encaputxats es va incloure en un atestat de la Guàrdia Civil sobre la 'violència' a Catalunya. L'agent diu que no ho sap.

16.23

L'advocacia de l'estat i Vox renuncien a fer preguntes.

16.23

L'agent diu que va haver-hi una concentració de 300 persones el 3 d'octubre a Gandesa amb 'actitud hostil'.

16.21

L'agent declara que va fer-se una pintada amb el lema 'Votarem' a la caserna de la Guàrdia Civil de Gandesa.

16.16

Marchena crida el caporal primer de la Guàrdia Civil G57387Z. Pren la paraula el fiscal Cadena.

16.16

L'agent admet que no es van llançar objectes contra la caserna de Travessera de Gràcia.

16.15

L'advocat Jordi Pina pregunta per què els insults que ha relatat no apareixen a l'atestat, i respon que ell no el va escriure.

16.13

L'advocat de Vox Pedro Fernández pregunta per un intent d'assalt a la caserna. El guàrdia civil diu que no va haver-n'hi cap.

16.12

L'agent diu que les concentracions a la Travessera de Gràcia eren espontànies.

16.10

Pren la paraula l'advocada de l'estat Elena Sáenz.

16.10

L'agent diu que els cridaven 'Gossos', 'Feixistes, 'Fills de puta' i càntics com 'Fora les forces d'ocupació' i 'Els carrers seran sempre nostres'.

16.07

L'agent declara que hi havia dificultats per a accedir a la caserna de Travessera de Gràcia el 20, 21 i 22 de setembre perquè hi havia gent concentrada, a més de l'1-O a la nit.

16.04

L'agent era el responsable de seguretat de la caserna de Travessera de Gràcia de Barcelona, on estaven custodiats els detinguts de 20-S.

16.03

Declara l'agent de la Guàrdia Civil amb TIP K12314U. Pren la paraula el fiscal Cadena.

16.02

Es reprèn el judici contra el procés amb més declaracions de guàrdies civils.

13.53

La CUP mostra un dels 'cartells molt estranys' esmentat pel sergent de la Guàrdia Civil G99880L. 'En tenim molts més', diuen.

13.32

Acaba l'interrogatori al sergent de la Guàrdia Civil i Marchena interromp la sessió fins a les 16.

13.32

El sergent descriu amb la paraula 'massa' la petita concentració de joves que enganxava cartells.

13.30

Diu que els altres nois se li van encarar i que, gràcies a la col·laboració de la policia local, va poder retirar els cartells.

13.27

L'advocat Andreu Van den Eynde pregunta per l'incident amb el cartell i deixa constància de la protesta per no poder exhibir un vídeo dels fets. Li demana si el noi enganxava el cartell a un senyal de trànsit, però diu que era a un fanal i a la façana.

Vegeu a continuació un vídeo dels fets:

13.26

Abans de tornar a entrar, el sergent diu que es va dedicar a netejar de cartells la façana. Recorda que molt a prop de la caserna hi ha un punt habilitat per a enganxar cartells.

13.21

El fiscal li demana per un episodi en el qual va sortir de la caserna a evitar que s'enganxés un cartell a la caserna. 'Ens havien col·locat cinta adhesiva sobre les portes corredores perquè no poguéssim sortir', diu. A causa d'això, i aprofitant que una patrulla de la policia local es va col·locar a la porta de la caserna, el sergent va sortir i va tallar la cinta adhesiva.

Un cop fora es va trobar un manifestant enganxant cartells i li va demanar que s'aturés. Diu que va voler identificar-lo, però va marxar corrents i els altres manifestants van protestar.

13.20

Explica que els ciutadans van enganxar cartells de propaganda pel referèndum, alguns de partits o organitzacions i d'altres impresos a casa. 'Hi havia cartells de la CUP molt estranys que incitaven a votar', ha dit.

13.18

Com a Manresa, a causa de la concentració va decidir de tancar la porta de la caserna. Recorda càntics de 'votarem', 'llibertat', 'fora les forces d'ocupació', 'independència' i alguns insults.

13.16

Marchena crida a declarar el sergent de la Guàrdia Civil G99880L, responsable de seguretat de la caserna de Valls. A preguntes del fiscal Cadena explica que el 20-S es va fer una concentració davant de la caserna.

13.12

Acaba l'interrogatori de l'advocada de l'estat. Pedro Fernández (Vox) i l'advocada Marina Roig demanen més detalls sobre la concentració. El tinent explica que no van obrir via d'accès fins a les deu de la nit.

13.12

Explica que va demanar a una brigada de neteja que retiressin les urnes de cartó que els van deixar a la porta de la caserna perquè volia evitar la imatge d'un guàrdia civil emportant-se una urna.

13.10

Segons diu, la consigna interna de la Guàrdia Civil davant d'aquestes concentracions era mantenir la calma i esperar que es desconvoqués.

13.08

Diu que els Mossos tampoc no van preveure un perímetre policíac, però que li consta que hi havia algun agent de paisà perquè un càrrec dels Mossos li va enviar una fotografia de l'exterior.

13.04

El tinent explica que el 20-S no van formar un perímetre de seguretat a la caserna per disfuncions en la coordinació amb la cadena de comandament.

13.02

Pren la paraula Rosa María Seoane, advocada de l'estat, i li demana més detalls sobre les concentracions del 20-S contra els escorcolls a Unipost. El tinent precisa que van ser dues concentracions que després van convergir davant de la caserna.

13.00

El tinent diu que un diputat de Ciutadans li va trucar per a manifestar el seu suport.

12.58

El tinent G97659Y diu que les concentracions davant de la caserna de Manresa afectaven la llibertat de moviment i la vida quotidiana dels agents i els familiars de la Guàrdia Civil que vivien a la caserna.

12.55

Diu que el 28 de setembre una manifestació estudiantil va acabar a la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, on van llegir un manifest. El tinent va demanar en català als estudiants que obrissin un passadís perquè havien de sortir-ne tres cotxes i així ho van fer.

12.53

Segons diu, els dies previs al 20-S hi havia 'rebombori' a Manresa per les notícies que agents de la Guàrdia Civil s'hi havien desplaçat de cara al referèndum.

12.51

El tinent explica que els concentrats van hissar una estelada del pal on hi sol haver una bandera espanyola. 'Però després se la van endur, ens la podrien haver deixat de record', explica. A més, diu que van enganxar adhesius a la façana i hi van fer alguna pintada.

12.49

El fiscal li demana si va sentir por pels càntics dels concentrats i explica que va tenir-ne una mica per si alguna persona anava més enllà dels càntics.

12.44

El tinent de la Guàrdia Civil explica que en la concentració es va llegir un manifest i, després, vora dues mil persones es van concentrar al voltant de la caserna. 'El que es va posar en marxa va ser una espècie de performance amb urnes de cartó', explica.

Aquesta és la performance que explica:

12.42

El tinent era el responsable de la seguretat de la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa. El fiscal Cadena li demana per una concentració de protesta per l'escorcoll que havien fet a Unipost.

12.41

S'acaba l'interrogatori al mosso d'esquadra i criden a declarar el tinent de la Guàrdia Civil G97659Y.

12.39

A causa del forcejament es va fer mal al dit polze. El diagnòstic mèdic va ser una luxació del dit, que li va causar una inflamació. No va agafar la baixa.

12.38

Diu que inicialment els concentrats seien a terra en resistència pacífica, però que després la concentració va pujar i hi va haver empentes i puntades de peu. Entre els concentrats va reconèixer membres del govern de Sabadell.

12.37

A preguntes del fiscal Fidel Cadena, l'agent explica com va ser la concentració dels ciutadans davant del domicili de Joan Ignasi Sànchez. Com els anteriors, relata que van demanar suport a agents de l'ARRO per obrir un passadís.

12.35

El judici es reprèn amb l'interrogatori de l'agent dels Mossos d'Esquadra 17.092, que també va participar en l'operatiu de suport a la detenció de Joan Ignasi Sànchez, adjunt al gabinet del departament de la Presidència.

11.36

Acaba l'interrogatori de l'agent 13.143 i Marchena atura el judici fins a les 12.30.

11.35

Jordi Pina li demana si quan van marxar alguns ciutadans els van aplaudir, però l'agent diu que no ho recorda.

11.35

L'agent explica que quan el van lesionar no van arribar a treure les porres.

11.34

Vox no fa preguntes i l'advocat Jordi Pina li demana si els agents de la Guàrdia Civil GRS no van auxiliar als Mossos quan va incrementar la tensió, com ha relatat. 'Aquell episodi concret no el vaig veure, el vaig intuir perquè era a la cantonada', diu.

11.32

Acaba l'interrogatori de la fiscalia i l'advocada de l'estat Rosa María Seoane li demana si els concentrats feien càntics i si els insultaven. 'Ens van insultar forcça, sí', contesta l'agent dels Mossos d'Esquadra.

11.31

El fiscal Moreno li demana si 'la massa de persones' estava dirigida, però l'agent diu que ho desconeix.

11.30

Segons diu, quan els concentrats van veure que s'emportaven detingut Joan Ignasi Sànchez la tensió va augmentar i que cinc agents van ser lesionats.

11.29

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb