Comença el judici contra els dos mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

  • La fiscalia demana tres anys de presó per a cadascun perquè els considera culpables d'un delicte d'encobriment

VilaWeb
Redacció
05.07.2021 - 21:50
Actualització: 06.07.2021 - 10:15

El judici als dos mossos d’esquadra que acompanyaven el president Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya la primavera del 2018 comença avui al matí a l’Audiència espanyola i acabarà dilluns vinent. La fiscalia demana que siguin condemnats a tres anys de presó per un delicte d’encobriment, perquè diu que tots dos agents ajudaven Carles Puigdemont essent conscients que era investigat a Espanya per haver participat en fets constitutius del delicte de rebel·lió i uns altres i que el jutge Pablo Llarena havia emès una euroordre contra ell.

Podeu seguir el judici en directe:

El judici començarà amb les qüestions prèvies i l’interrogatori als acusats i continuarà amb la declaració dels testimonis. La defensa ha renunciat al testimoni dels dos altres acompanyants del president Puigdemont quan fou detingut a Slesvig-Holstein, l’empresari Josep Maria Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. Demà són citats sis policies espanyols; dijous, un altre agent de la policia espanyola i l’ex-cap d’operacions de la Comissaria d’Informació dels Mossos, l’intendent Miquel Justo Medrano. La prova documental inclou oficis de les ambaixades d’Alemanya, Suècia i Dinamarca i documents de la fiscalia de Bèlgica. El tribunal preveu que divendres es presentin les conclusions.

Acusació per encobriment

A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per anar a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018, una persona “no identificada” els va demanar que anessin a cercar Puigdemont i que el traslladessin a Brussel·les.

Quan la policia alemanya va fer aturar dos dies després el cotxe amb què viatjava Puigdemont, va deixar que tant els dos mossos com Matamala i Alay continuessin el viatge sense cap objecció. El president, objecte de l’euroordre, va passar a disposició judicial i va ser empresonat uns dies a Neumünster. Les autoritats alemanyes no van veure cap indici delictiu en cap dels acompanyants de Puigdemont.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any