suprem TS

El Consell Social de la Llengua Catalana ha emès una declaració en què defensa el dret a declarar en català en el judici contra el procés. Així, sosté que una interpretació correcta de l’ordenament jurídic espanyol i els tractats internacionals hauria de comportar ‘almenys el mateix dret a declarar en una llengua oficial del territori on es van produir els fets’ o, com a mínim, el dret a disposar d’ofici de traducció simultània, i no consecutiva.

Davant del que entén com a ‘dificultats’ plantejades pel president de la sala del Suprem, l’òrgan considera que en un estat amb diverses llengües oficials és ‘inacceptable que els acusats no tinguin dret a ser jutjats per un tribunal que comprengui la llengua oficial que utilitzen’. Pel Consell, la situació atempta contra els principis jurídics de la immediació i el de defensa.

També considera que el principi de publicitat s’hauria pogut garantir amb solucions com auriculars, subtitulació en pantalles, entre d’altres. ‘Aquestes solucions haurien permès als acusats exercir el dret a utilitzar una llengua oficial com la catalana’, s’especifica en un comunicat de l’ens. L’òrgan d’assessorament, consulta i participació social en la política lingüística de la Generalitat de Catalunya, sosté que la impossibilitat de poder utilitzar el català en aquest judici és fruit d’una interpretació ‘extremadament restrictiva’ de la Llei orgànica del poder judicial, de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries i de la resta de disposicions que regulen tant els drets lingüístics com el dret a un judici amb totes les garanties.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.