La despesa mitjana mensual dels joves que viuen de lloguer o que paguen hipoteca a Barcelona és de 893,8 euros, segons l’Enquesta de la Joventut de Barcelona 2020. Com a conseqüència, el mateix informe, recull que al voltant d’un terç identifiquen com a primera prioritat d’intervenció per part de l’Ajuntament, facilitar l’accés a l’habitatge, una xifra que es dobla en relació amb l’any 2015.

Uns preus que es veuen agreujats per l’entorn laboral al qual es veuen abocats els joves: al voltant del 30% treballa amb un contracte temporal i la taxa d’atur a Catalunya és de gairebé el 20%, segons la darrera Enquesta de Població Activa (EPA). Amb relació als ingressos mensuals propis dels menors de trenta-quatre anys a la ciutat és de 888 euros.

Els joves residents a Barcelona valoren positivament el seu nivell de satisfacció amb la vida, amb una nota de 7,7, i estan especialment satisfets amb la família i els amics, però la situació econòmica i el món laboral són els àmbits que desperten més preocupació. “Hi ha un problema de renda entre els joves a la nostra ciutat. No em crec que un jove no sigui més productiu que 900 euros, quan són etapes vitals de molta productivitat i aportació a la societat. Crec que mereixen més en termes econòmics”, ha afirmat el regidor d’Infància, Joventut i Grans de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, en la presentació dels resultats de l’enquesta, aquest dimecres.

Pel que fa a les formes de convivència dels joves de Barcelona, varien en funció del grup d’edat. Així, un 64,5% dels que tenen entre divuit i vint-i-quatre anys, viuen amb els seus pares, i el 76% dels que en tenen entre vint-i-cinc i trenta-quatre, viuen emancipats, convivint principalment amb la parella o compartint pis amb amics. D’aquests joves emancipats, la majoria viu en habitatge de lloguer i només un 8% té pisos de propietat. A més a més, un terç d’aquests rep habitualment ajudes econòmiques d’altres persones per pagar part o la totalitat de les despeses.

No obstant això, Barcelona continua sent una ciutat referent per als joves de l’estranger que volen fer estudis superiors: més d’un 30% d’estudiants de l’estat espanyol i un 26% d’altres llocs del món han finalitzat els seus estudis de postgrau, màster o doctorat a la capital catalana.

L’enquesta, que ha estat presentada aquest dimecres pel regidor de Joventut, Joan Ramon Riera, tracta d’establir un perfil amb les característiques socials, econòmiques i demogràfiques dels barcelonins amb edats compreses entre els 15 i els 34 anys. Amb 1.407 entrevistes a joves residents a la ciutat, s’ha elaborat  aquest estudi per reflectir la realitat social de Barcelona.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.