El jurista i professor de teoria política de la Universitat Pompeu Fabra Josep Costa ha desmuntat l’estratègia del govern espanyol contra el referèndum de l’1 d’octubre en sis piulets. Aquest matí la portada d’El Mundo explicava que el govern de Rajoy prefereix l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional espanyola per a frenar el referèndum en comptes de l’article 155 de la constitució espanyola.

Mentre que la Llei de Seguretat Nacional, aprovada el 2015 amb el suport del PSOE de Pedro Sánchez i avalada pel Tribunal Constitucional, permet mobilitzar tots els cossos de seguretat de l’estat espanyol –inclosos els Mossos d’Esquadra–, l’article 155 recull la possibilitat de suspendre l’autogovern de Catalunya.

Costa ha assegurat que invocar la ‘seguretat nacional’, precepte que preveu la llei, per a aturar el referèndum és propi de dictadures i ha argumentat que un referèndum no pot considerar-se una crisi de seguretat nacional. El professor també ha explicat que seria ‘un frau majúscul’ aplicar aquesta llei i que té menys fonament jurídic que l’article 155.

A més, ha adjuntat els supòsits sota els quals la mateixa llei considera amenaçada la seguretat nacional de l’estat espanyol i ha dit que el referèndum no pot definir-se com una amenaça. Vegeu la sèrie de piulets de Josep Costa.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]