Jordi Moners, fundador del PSAN i històric del moviment independentista, s’ha mort. Nascut al Prat de Llobregat el 1933, Moners va estudiar dret a la Universitat de Barcelona i després es dedicà a l’estudi de la filologia romànica a Friburg, Marburg i Heidelberg.

El 1966 es va integrar al Front Nacional de Catalunya. D’ideologia socialdemòcrata, Moners va fer el viratge cap al marxisme en les seves estades a Itàlia i Alemanya. El 1968 va participar en l’escissió que va promoure la fundació del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Més tard, la seva figura fou clau perquè ideològicament el PSAN s’identifiqués com una formació comunista.

A mitjan anys vuitanta i als noranta, també fou dirigent del Moviment de Defensa de la Terra i Catalunya Lliure. Arran de la seva implicació en el moviment independentista, el 1989 fou víctima d’un atemptat de l’extrema dreta a casa seva. Fins al desembre del 2015, quan el PSAN va acordar la suspensió de la seva actuació, Moners va estar-hi implicat.

Entre altres activitats, Moners es va fer càrrec de la traducció al català el Manifest comunista i posteriorment dels sis volums d’El capital de Karl Marx, a més de diverses obres literàries i polítiques italianes i alemanyes. Entre aquestes destaquen El príncep de Nicolo Maquiavelli, Dels delictes i de les penes de Cesare Beccaria,
La ideologia alemanya de Karl Marx i Friederich Engels o Formalisme i realisme de Bertold Brecht. També escrigué una Síntesi d’història dels Països Catalans.

En una entrevista de 2017 a la revista El Llobregat, Moners va dir que ‘No sé com vull que em recordin, però sé que Catalunya serà independent’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.