Quins són els millors jocs de taula en català per a regalar aquest Nadal?

  • Novetats, clàssics, de llengua, per a jugar en família... Us oferim una llista amb els jocs que heu de conèixer

VilaWeb
Redacció
26.12.2022 - 21:40
Actualització: 27.12.2022 - 19:39

S’acosten els Reis i un bon regal, per a petits i grans, és un joc de taula. Tanmateix, els catàlegs de les grans superfícies continuen optant majoritàriament per jocs en castellà i en anglès i, per això, costa trobar-ne en català.

Així, hem decidit d’oferir-vos una selecció de les darreres novetats, però també dels clàssics que no us podeu deixar perdre. Hi trobareu jocs per a totes les edats, per a jugar amb família, per a jugar en equip i per a posar en pràctica la llengua.

Novetats

Vip Rip. Més grans de deu anys. A cada ronda un jugador ha d’associar refranys i dites populars a difunts famosos, reals o del món de la ficció. Per a guanyar, cal que feu servir la imaginació i aconseguir que la resta descobreixi les vostres associacions. Per exemple, caldrà respondre a qui correspon la frase: “A cada porc li arriba el seu sant Martí?” A Adolf Hitler o a Peppa Pig? La discussió és assegurada, però caldrà arribar a un acord per guanyar. Hi poden jugar fins a vuit jugadors i hi ha un mode cooperatiu i un altre de competitiu, que es juga per equips.

Pis a Pis. Més grans de vuit anys. És un joc de cartes dinàmic i ràpid. Us heu d’imaginar que s’acaba de construir un bloc de pisos, i que la vostra immobiliària té en propietat la meitat de l’edifici. Així, heu de decidir a qui llogar-los. Ara, no és tan fàcil: hi ha pisos amb regals, explosius, animals de companyia i brossa. Això fa que no sigui possible qualsevol combinació de veïns. L’objectiu és aconseguir tenir els vostres pisos ocupats abans que l’oponent.

Mel. Més grans de deu anys. En aquest joc us heu d’imaginar que sou l’abella reina i heu de procurar que el vostre eixam recol·lecti nèctar i produeixi mel. L’objectiu és que l’eixam us pugui alimentar a vosaltres i les vostres larves. Hi ha dues maneres de jugar-hi: seguint el mode història, en què cada abella té el seu efecte distintiu i seguireu de primera mà el procés de la mel; i el mode missions, en què entren en joc tres piles de cartes que donaran diferents opcions de guanyar o perdre punts. És un joc en què poden participar entre dos jugadors i quatre amb una mecànica molt simple, però amb molta estratègia.

Lacrimosa. Més grans de catorze anys. Just abans de morir, Wolfgang Amadeus Mozart va escriure els vuit últims compassos en vida, que corresponen al moviment Lacrimosa del Rèquiem. Els jugadors d’aquest joc interpreten el paper de mecenes del compositor i tenen el propòsit d’acabar l’encàrrec i cobrar-lo sencer.

Bitoku. Més grans de dotze anys. Els jugadors prendreu el paper dels esperits que habiten un bosc ancestral capitanejat pel “gran esperit”. El vostre objectiu és que els esperits s’elevin per a convertir-se en dignes hereus del gran esperit del bosc, que governa amb saviesa i justícia la vida de tots els que l’habiten. Ho aconseguireu? Bitoku és un joc complex que transcorre en un bosc mil·lenari.

Clàssics

Codi Secret. Més grans de deu anys. En aquest joc del reconegut autor Vlaada Chvátil s’ha de competir i es juga en dos equips. Els jugadors de cada equip hauran de col·laborar per desentrellar el Codi Secret que solament sap un membre de l’equip, el cap d’espies. Es col·loquen vint-i-cinc targetes amb paraules i tan sols el cap sap quines paraules els pertanyen, la meitat. Aquest, els haurà d’indicar, dient una sola paraula –que aglutini al màxim de targetes possibles– i un número –la quantitat de paraules que han de trobar. Amb aquestes dades, l’equip haurà de triar i encertar les targetes que vol dir el seu cap. Alhora cal evitar de caure en les paraules de l’equip rival i en l’assassí –l’única carta negra.

Catan. Més grans de deu anys. Un dels jocs de taula més populars. L’objectiu del joc és conquerir i colonitzar l’illa de Catan, formada per dinou hexàgons de terreny envoltats per mar. Cada jugador comença la partida amb dos poblats i dues carreteres. N’haurà d’anar construint més i arribar a convertir els poblats en ciutats, per expandir-se. Però per a construir necessitarà comerciar amb matèries primeres. Negociant i comerciant sorgeixen noves oportunitats, però Catan tan sols pot tenir un sobirà: qui serà? Cada partida és diferent, perquè el tauler de joc es crea de zero cada vegada. Hi ha versió júnior.

Dixit. Més grans de vuit anys. Els jugadors hauran d’explicar una història a partir d’una carta il·lustrada. Cadascú haurà d’utilitzar l’enginy i, sobretot, l’agilitat per endevinar quina és la imatge adequada sense caure en el parany dels adversaris.

Carcassone. Més grans de vuit anys. El joc és basat en la ciutat occitana de Carcassona traslladada a l’època medieval. És un joc d’estratègia i enginy, en què el tauler va creixent a mesura que avança el joc. Torn rere torn, es va expandint un territori de ciutats, monestirs, prats i camins per on els jugadors han d’anar col·locant els seus cavallers, monjos, bandolers i pagesos, per fer créixer la seva influència. És un joc àgil i fàcil de jugar. Hi ha versió júnior.

Llengua

Enigmàrius. Més grans de dotze anys. Màrius Serra i Oriol Coma van convertir el programa Engimàrius de Catalunya Ràdio en un joc de taula. És un joc que dóna les eines per resoldre enigmes i aprendre a fer-ne. Una competició verbal.

Verbàlia. Més grans de dotze anys. Formeu paraules amb lletres o amb síl·labes, feu mots encreuats, cerqueu la paraula més llarga… Si us agrada jugar amb les paraules, us encantarà. És una capsa plena de més de cinquanta jocs lingüístics de tota mena. N’hi ha per a jugar tots sols, en grup i per equips.

Pispa. Més grans de deu anys. És un joc de cartes d’habilitat mental i visual en què haureu de formar paraules amb una particularitat molt divertida: no podreu veure les vostres cartes, però sí les dels altres. Per saber quines cartes teniu, haureu de col·laborar amb els altres jugadors donant-vos informació molt selectiva.

Infantils

Ouch! Més grans de cinc anys. És un joc de cartes en què haureu d’evitar de punxar-vos amb els cactus i aconseguir el nombre més gran i més variat de flors per a guanyar. Per començar a jugar, remeneu les quaranta-quatre cartes que tenen cactus dibuixats i deixeu-les al centre de la taula. Robeu sis cartes del mall i poseu-les en fila. Aquests són els cactus que teniu a la vostra disposició mentre exploreu el desert. Com més flors tingueu, més gran serà la recompensa, però també serà més perillós d’obtenir-la.

Monstrys. Més grans de cinc anys. És un joc de cartes familiar d’intuïció i enginy en què el jugador ha d’esdevenir el primer d’aconseguir tres cartes de missions Caça-Monstrys. Abans de començar, s’han de remenar les cartes de Monstrys i de missions Caça-Monstrys per separat i col·locar-les cap per avall. A continuació, el jugador més atrevit ja pot començar a caçar-les. És una partida ràpida que es pot jugar amb els amics o la família.

Room. Més grans de vuit anys. En aquest joc els jugadors hauran d’endreçar la seva habitació i trobar com més monstres millor. El joc és basat en la col·lecció de novel·la gràfica Agus i els monstres, de Jaume Copons i Liliana Fortuny.

El fruiter. Més grans de tres anys. Els jugadors han de recollir tota la fruita dels arbres abans no se l’endugui el corb. En aquest cas, hi tindran un paper clau els daus; segons què indiquin, els jugadors recol·lectaran una peça o unes quantes d’un arbre i les introduiran a la cistella amb la fruita abans de completar el trencaclosques del corb.

El monstre de colors. Més grans de quatre anys. Els llibres d’El monstre de colors fan un salt i es converteixen en un joc de taula. És pensat per fomentar la comunicació verbal i treballar el reconeixement d’emocions i la seva expressió. En el joc, cada color representa un sentiment diferent. El monstre està confós i no sap què sent, els jugadors hauran de trobar l’ampolla correcta on desar els sentiments.

L’arna tramposa. Més grans de set anys. Si us han renyat moltes vegades per haver fet trampes o us caracteritza la paraula trampós… Aquest joc és per a vosaltres. Els jugadors han d’aprofitar les badades del vigilant per amagar cartes, llançar-les o desar-les a la butxaca. És un joc de cartes que encanta als nens, perquè es poden fer trampes, i se n’han de fer, per guanyar.

Fila Filo. Més grans de sis anys. La petita Filo i els seus germans es passen el dia penjant de la teranyina jugant al seu joc preferit: espantar i atrapar les formigues del bosc. Els jugadors han d’aconseguir de portar les seves formigues a la fita abans que la resta, però han d’anar amb compte perquè les aranyes no les atrapin. És un joc de curses en tres dimensions.

Pèsols. Més grans de sis anys. Classifiqueu, compteu i intercanvieu cartes de pèsols per aconseguir megapèsols. Els jugadors han de mirar de col·locar les cartes en l’ordre correcte, de l’1 al 6. Unes vegades hauran de robar cartes de la pila i unes altres hauran d’intercanviar-les amb els altres jugadors. Guanya qui aconsegueix d’acumular el nombre més gran de megapèsols. És un joc de cartes que ajuda a agafar soltesa comptant i calculant alhora que també fomenta les habilitats socials, la comunicació i paciència.

Per a jugar amb tota la família

Regine. És un joc de cartes amb apostes, enganys i punyalades, que ens trasllada a les corts europees de final del segle XVII. Haureu d’obtenir la combinació de cartes guanyadora i avançar els vostres rivals en l’escala social. Això sí, no sempre podreu controlar les vostres cartes. La memòria i la picardia seran els vostres millors aliats. Hi poden jugar entre dos jugadors i quatre.

Sherlock. Més grans de deu anys. Joc de misteri que consisteix a resoldre un cas amb una trentena de pistes, pel cap baix. No obstant això, no totes les pistes són importants. Els jugadors s’hauran d’encarregar de decidir quines pistes revelen i quines descarten. Les pistes irrellevants que es facin servir restaran punts. Els jugadors hauran de triar una bona estratègia i saber prioritzar les millors pistes per a resoldre el cas. També té una versió júnior, amb petites modificacions en les normes i les trames per a fer-ho més fàcil i accessible. En aquest Sherlock Junior hi ha en Suriguri, un suricata del zoo que ha desaparegut i que caldrà trobar.

Ubongo. Més grans de vuit anys. Aquest joc proposa un desafiament geomètrico-espacial a cada partida. L’objectiu del joc és aconseguir el nombre més gran de pedres precioses possible. Per això, cal ser el més ràpid a l’hora de resoldre petits trencaclosques a l’estil Tetris. Haureu de ser capaços de ser els primers d’encaixar tres o quatre peces a la plantilla, sense deixar cap espai en blanc. Hi ha versió júnior.

La traca. Més grans de sis anys. És un joc de cartes sobre personatges i elements festius de la cultura popular catalana. Es divideix en vuit colls o colors, cadascun dels quals fa referència a un grup de figures del bestiari festiu català. Es reparteixen quatre cartes a cada jugador i se’n col·loca una altra al mig del tauler. A sorts, un primer jugador haurà de posar una carta al costat de la carta central que sigui del color adjacent, és a dir, un grau més fred o un grau més calent que la carta central. El següent jugador haurà de seguir la mateixa dinàmica i, successivament, cada jugador haurà d’agafar una carta de la pila per tenir-ne sempre quatre a la mà. Quan a la taula hi hagi quatre cartes seguides (vermella, carabassa, groga i verda) haurà fet una traca i, per tant, haurà obtingut un punt. Els jugadors que aconsegueixin, per exemple, quatre cartes de colors seguits i també quatre números seguits o iguals faran un Sant Joan i aconseguiran dos punts. A mesura que s’assoleixen els objectius, el jugador va sumant punts.

La família Hort. Més grans de vuit anys. En una família excèntrica de llauradors, quatre néts lluiten per heretar les terres de la seva àvia fantasma. Els jugadors hauran de plantar hortalisses, flors carnívores o mandràgores, utilitzar adob, adquirir animals i vendre els productes al millor preu. És un joc de gestió de recursos, senzill i estratègic. L’ha creat l’editorial Zombi Paella, també ideòloga del reeixit joc Fallera Calavera i de Vip Rip.

Alakazum! Més grans de deu anys. En un món envaït per la cultura nord-americana, una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa li planten cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seves tradicions. Els jugadors hauran de gestionar correctament un llistat de sortilegis, diversos objectes i personatges de cinc cultures diferents per poder enfrontar-se a un enemic final. El primer jugador que derroti una de les tradicions invasores guanyarà la partida. És un joc de cartes de bruixes i tradicions en català, castellà, èuscar i gallec.

L’Illa Prohibida. Més grans de deu anys. Un grup d’intrèpids aventurers té una missió: capturar els quatre tresors sagrats d’una mítica illa misteriosa abans no s’enfonsi del tot. És un joc col·laboratiu en què cada jugador té una habilitat específica que ha de posar al servei de l’equip. Per guanyar cal raonar, enraonar i col·laborar.

L’origen de les espècies. Més grans de nou anys. Convertits en Charles Darwin, els jugadors visiten les Illes Galápagos. Allà, cadascú haurà de fer observacions al voltant de les tres classes d’hàbitat (terra, mar i aire). L’objectiu és fer tantes observacions com sigui possible per poder descobrir espècies noves. És un joc de descobriments, investigació i estratègia.

Optimus. Més grans de vuit anys. Llanceu els daus, escolliu els que preferiu i marqueu al paper els resultats. Però vigileu, no deixeu els daus valuosos per als vostres rivals! És un joc estratègic de daus en què els camins cap a la victòria són infinits i, si feu una bona tria, la vostra combinació pot ser la guanyadora. També hi ha Optimus 2, que inclou noves varietats en els daus i els panells.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any