Ribó destaca davant l’ONU el repte del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible

  • La ponència de Ribó ha servit per presentar el CEMAS davant la comunitat internacional

VilaWeb
Europa Press
20.02.2019 - 13:33
Actualització: 20.02.2019 - 14:40

El batlle de València, Joan Ribó, ha impartit una conferència a Nova York, davant els delegats dels països membres de l’Assemblea de General de les Nacions Unides, sobre el Centre Mundial per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), un nou organisme internacional que s’ubicarà a València i que es desenvolupa en col·laboració amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO).

El primer edil ha subratllat ‘el repte’ que assumeix aquest projecte ‘d’aconseguir una alimentació sostenible i de qualitat per a les generacions presents i futures’. La ponència de Ribó ha servit per presentar el CEMAS davant la comunitat internacional com el centre de referència de la FAO en qüestions de política alimentària urbana.

L’acte ha estat presidit per la presidenta de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Ma Fernanda Espinosa, i pel director general de la FAO, José Graziano da Silva, informa l’Ajuntament de València en un comunicat.

El batlle valencià ha donat compte de la feina que aquest organisme desenvoluparà, conjuntament i en col·laboració amb la FAO, ‘per facilitar polítiques, estratègies i accions de les ciutats del món i els seus entorns periurbans encaminades a la lluita contra la malnutrició i la desnutrició així com procurar solucions davant el desafiament que suposa el repte d’aconseguir una alimentació sostenible i de qualitat per a les generacions presents i futures’.

Ha explicat que més la meitat de la població mundial resideix en àrees urbanes, i que, segons les previsions, l’any 2050 ho faran dos de cada tres habitants. A més, ha afegit, ‘les ciutats s’estan convertint en els grans centres de creació de riquesa i de desenvolupament d’iniciatives i creativitat, però també en el lloc on es produeixen més gasos d’efecte hivernacle, més necessitats d’energia i d’aliments i la producció més gran de tota mena de residus’.

Per això, ‘cada vegada és més important el paper de les ciutats en la recerca de solucions als grans problemes que afligeixen a l’ésser humà com són, per exemple, la insostenibilitat del sistema econòmic actual, el canvi climàtic, la fam i la nutrició inadequada d’àmplies capes de població’.

Aquests problemes, igual que d’altres, com els moviments migratoris que es realitzen en condicions vergonyants i semblen irresolubles a nivells de política nacional o internacional, troben vies de solució a escala municipal o de ciutat, ha sentenciat, després d’assegurar que les administracions locals i la ciutadania en general ‘tenen molt a dir i moltes solucions que aportar’.

En aquest context, ha continuat el batlle de València, ‘i amb l’objectiu de participar en la resolució dels grans problemes de la història que ens ha tocat viure, que són massa importants per deixar-los només en mans dels estats i les entitats supranacionals, s’han desenvolupat moltes iniciatives a escala local, que compartim amb urbs de tot el planeta, tal com es plasma en el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà que vam signar el 15 d’octubre de 2015 més de cent ciutats’.

‘L’objectiu d’aquest acord era desenvolupar sistemes alimentaris que siguin sostenibles, inclusius, resilients, assegurances i diversificats, per assegurar menjar sa i accessible a totes les persones, per tal de reduir les deixalles d’aliments, preservar la biodiversitat i adaptar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic’, ha recordat Joan Ribó.

‘I en coherència amb aquest pacte – ha destacat – València, situada en un enclavament privilegiat per a la producció d’aliments, amb una horta periurbana que és una de les majors i més productives del món, i en un moment de canvi polític a l’ajuntament, viu immersa en un procés de transformació agrària i alimentària amb l’objectiu de posar fi al procés de destrucció i degradació de l’horta, amb iniciatives de producció sostenible d’aliments, majoritàriament de caràcter ecològic, i la seva posterior distribució i comercialització en la ciutat mitjançant mecanismes de mercats locals, quilòmetre zero, mercats de productors, producció ecològica, etc.’.

El batlle ha ressaltat ‘el progrés de la política alimentària de València per garantir simultàniament la salut i la qualitat, a més, evidentment, d’eradicar la pobresa de la ciutat i, al mateix temps, reduir de forma dràstica l’emissió de gasos d’efecte hivernacle en la producció i la distribució d’aliments, tal com possibilita l’agricultura urbana i ecològica quan es distribueix en proximitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any