La Junta Electoral espanyola (JEC) ha avalat que els suplents de les meses de les eleccions del 14 de febrer puguin ser traslladats a meses pròximes que no s’hagin constituït per manca de membres. En una instrucció, el màxim òrgan electoral de l’estat espanyol diu que els suplents poden ser mobilitzats fins i tot a uns altres punts de votació, sempre que siguin a prop. Per això, diu que les juntes electorals de zona “hauran de comunicar amb antelació als suplents de qualsevol mesa electoral que han de romandre al recinte del col·legi electoral fins que els sigui indicat”.

D’aquesta manera, la JEC dóna suport a una posició que ja havia expressat la Junta Electoral de Barcelona. Així mateix, ha descartat que s’utilitzin voluntaris per acabar de constituir les meses on manquen membres. Segons la llei electoral, les meses es poden constituir fins a les deu del matí; en cas contrari els electors són convocats quaranta-vuit hores més tard.

Quines altres opcions hi ha?

Si una mesa no es pot constituir, la JEC recorda que la Junta Electoral de Zona “designarà lliurement les persones que han de constituir la mesa electoral”, amb suplents d’unes altres meses, tot i que també “poden ordenar que en formin part algun dels electors que es trobin presents al local”.

Sigui com sigui, a l’hora de designar electors, “hauran de valorar les excuses que en aquest moment pugui presentar l’elector, i en particular es tindrà en compte l’edat i més circumstàncies que impliquin un risc per a la seva salut”.

En una altra resolució, la JEC també avala que s’instal·lin meses electorals a espais a l’aire lliure dins el centre de votació, com ara el pati d’una escola, però no al carrer.

Més del 99% de les meses tenen els membres necessaris

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat avui que més del 99% de les meses tenien els membres suficients per a constituir-se. Així mateix, ha dit que gairebé el 70% tenien els tres titulars i els sis suplents.

D’una altra banda, ha assegurat que els resultats es proclamaran diumenge perquè hi ha una probabilitat “molt alta” que tot vagi bé.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.