Ja n’hi ha prou!

  • El govern espanyol es burla de Catalunya un any més i executa tan sols el 35% de la inversió prevista, mentre que rega Madrid amb una pluja de milions que gairebé dobla la previsió

Jordi Goula
31.05.2022 - 19:50
Actualització: 31.05.2022 - 19:51
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“Són dades veritablement sorprenents, tristes i decebedores, i he de dir que avui hi ha moltes raons per a voler que Catalunya sigui un nou estat d’Europa. Moltes raons. Malauradament, en les darreres setmanes tots hem acumulat diverses raons per a estar-ne més convençuts. Però he de dir una cosa: la raó econòmica i la raó fiscal són de les més poderoses, perquè és sagnant, és persistent i és humiliant per als ciutadans i per a les empreses de Catalunya que hi hagi aquest menyspreu permanent de l’estat vers Catalunya.” Un enutjat conseller Giró reaccionava així a la publicació de les xifres d’execució del pressupost d’inversions fetes a Catalunya.

L’entenc perfectament. Jo també m’anava emprenyant a mesura que llegia les dades, cosa que, malauradament, acostumo a fer cada any per aquestes dates. Això que han fet, un any més, és senzillament vergonyós. Em sembla un insult que siguem a la cua de totes les comunitats de l’estat en percentatge d’execució. Em sembla una humiliació que el 35% executat a Catalunya es converteixi en un 184% a Madrid. Em sembla una indecència que la xifra que finalment ha arribat aquí sigui una tercera part de la que s’ha endut Madrid, quan en aportació al PIB estatal ambdues comunitats són al voltant del 19%. Em sembla indignant que el volum d’inversió que ha vingut aquí sigui un 23% menys que el de l’any anterior i que a Madrid augmenti d’un 70%. I em sembla una burla definitiva que el pes de la inversió executada sobre el total d’inversió regionalitzable hagi estat absurdament diferent: només un 9% en el cas de Catalunya i un 25,5% en el cas de Madrid.

Què es pot dir? Les xifres canten i no enganyen. No ens hauria de sorprendre, perquè fa molts anys que sentim la mateixa cançó. I és sorprenent que algú encara es cregui el que prometen. Què més ha de passar? Amb les diferències en el tractament de la inversió, opten clarament per anar contra el desenvolupament més ràpid que podrien tenir les nostres empreses i afavorir, de manera aclaparadora, els voltants de Madrid, per continuar la política centralitzadora de sempre. Jo no sé si els qui escrivim d’economia som capaços de fer veure a la gent la importància cabdal que té –i tindrà– aquest fet repetitiu per al futur de la nostra societat. Al capdavall, són diners nostres que els hem enviat en forma d’imposts! Potser no ho expliquem prou bé i la gent continua veient l’economia com una cosa llunyana. O potser a alguns els fa pensar…

En aquest sentit, el meu grau d’emprenyament ha pujat un esglaó aquest matí quan he llegit l’editorial d’un diari català. La tesi de l’editorialista és que el problema el tenim aquí perquè no ho fem prou bé. En transcric una frase: “Mentre que a la comunitat madrilenya, igual que a moltes altres comunitats autònomes, la inversió programada als pressupostos de l’estat s’executa amb celeritat i eficàcia, a Catalunya es col·lapsa.” La culpa és nostra, doncs! Amb aquesta manera de veure la qüestió em quedo esmaperdut. Si a Catalunya pensem que no hi ha un pla dissenyat per a escanyar-nos i que tot és culpa de la nostra ineficiència, jo no puc dir res més. Però, llavors, hem de llençar les estatístiques? Que cadascú miri les xifres dels darrers anys i pensi el que vulgui.

Passem a veure el comportament de les empreses estatals i el grau d’execució de la seva inversió a Catalunya, segons una nota que va passar ahir al vespre la Cambra. Veureu que  no quadra gaire amb l’argument de l’editorial esmentat. Si centrem l’anàlisi en les empreses estatals de més pes d’inversió, podem veure que els percentatges d’inversió realment executada respecte de la pressupostada a Catalunya tenen nivells força baixos; i hi destaquen ADIF (23,9%) i ADIF-Alta Velocitat (4,6%). Si tornem a la comparació amb la comunitat autònoma de Madrid, les xifres de percentatge d’execució sobre la inversió pressupostada el 2021, destaca el 229% per al Grup Renfe-Operadora, davant el 34,6% que presenta a Catalunya. Ah!, i ADIF-Alta Velocitat ha executat a Madrid el 105% del previst! Cap comentari?

Pel conseller Giró, hi ha un element especialment sagnant. Diu que Catalunya ha passat de ser el territori on es va prometre més inversió a ser on menys se n’ha executat. “I vull recordar que, especialment, hi ha tres empreses de l’estat controlades indirectament per persones del govern espanyol, com són Renfe, Adif i Ports de l’Estat, on el grau d’inversió és entre el 15% i el 34% d’allò que ens van prometre que farien.” Jo faria una mica de memòria i recordaria la quantitat d’improperis que una part de la premsa madrilenya va dedicar al govern espanyol i, de retruc, a Catalunya, “per l’especial tracte inversor que ens donava el president Sánchez”. I no és broma, encara que ho sembli.

No sé què diran ara aquests mitjans, a la vista de la realitat. Probablement, res o molt poca cosa. I la gent es quedarà amb els titulars de llavors, quan deien que Catalunya era la gran afavorida. I això sí, diran que a Madrid ho fan tot molt millor, paguen menys imposts i creixen més que nosaltres per mèrits propis. No tenen manies. La senyora Ayuso va arribar a dir al congrés espanyol, el desembre del 2020: “El nacionalisme català s’enfonsa i necessiten remoure l’espantall contra Madrid, i no fan sinó robar a la resta dels espanyols.” I com si res.

Ensarronats i, a més, insultats. I això, després de pagar tot el que paguem a l’estat espanyol. Fa molt de temps que no deixo de preguntar-me fins quan els catalans tindrem paciència per a continuar pagant i tolerar aquest menysteniment constant.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes