L’art de l’IVAM desembarca a Barcelona

  • L’exposició ‘Renau. El combat per una nova cultura’, al Born, i ‘Construint nous mons. Les avantguardes històriques a la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945’, al CaixaFòrum, seran a Barcelona fins a la tardor

VilaWeb
Redacció
20.06.2019 - 21:50

Fins a la tardor, a Barcelona es poden veure dues exposicions amb obres de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM): ‘Renau. El combat per una nova cultura’, al Born Centre de Cultura i Memòria, i ‘Construint nous mons. Les avantguardes històriques a la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945′, al CaixaFòrum. Són més de dues-centes cinquanta obres del fons del museu, que les ha cedides amb la voluntat d’expandir-se més enllà de les seves galeries.

Enguany s’escau el trentè aniversari de l’IVAM i la itinerància d’aquestes dues exposicions forma part de les activitats relacionades amb aquesta celebració. A més, el museu també ha intensificat l’intercanvi d’obres de la seva col·lecció. Per exemple, es farà una mostra amb obres del fons de l’IVAM al Museu Nacional de les Arts del Segle XXI (MAXXI) de Roma. També s’ha signat un acord amb la Tate (Gran Bretanya) per a l’exposició de Léger, que durarà fins al setembre; i un conveni amb el MUCEM de Marsella per a l’exposició de Dubuffet que hi arribarà al setembre.

‘La revolución mexicana aclama la reanudación de relaciones con la URSS’, 1942 (fundació Josep Renau).

Retrospectiva de Josep Renau, al Born

L’exposició ‘Renau. El combat per una nova cultura‘ compta amb noranta peces del fons de l’IVAM i és l’exposició més extensa que s’ha dedicat mai a aquest artista al Principat. També inclou peces de la col·lecció privada d’Ibán Ramón i del CRAI de la Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l’Arxiu José Huguet i del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Josep Renau (València, 1907 – Berlín, 1982), és una figura central de l’art combatiu, de la creació vinculada amb el compromís social. Per això la retrospectiva del Born, dirigida per Juan Vicente Aliaga, és dividida en quatre grans blocs que vinculen les etapes de la seva vida i la seva trajectòria i que són un reflex dels conflictes del segle XX: la defensa de la Segona República i el patrimoni artístic espanyol, la ferida de la guerra de 1936-1939 i l’exili a Mèxic i a Berlín.

La seva obra és formada principalment per cartells i grans murals i excel·leix per un llenguatge innovador i per l’ús agosarat i reivindicatiu del fotomuntatge. N’és ben coneguda la sèrie de fotomuntatges ‘The American Way Of Life’, una crítica dels valors mercantilistes de la societat de consum. Hi combina fragments de la cultura nord-americana de l’espectacle i aspectes de la política dels EUA, enmig de la guerra freda i la retòrica bel·licista. La mostra es podrà veure fins el 13 d’octubre.

Marcel Duchamp, ‘Optical Disc (Rotorelief)’ (Disc òptic [Rotorelleu]), 1935
© The estate of Marcel Duchamp / VEGAP, 2017.

Les avantguardes de l’IVAM, al CaixaFòrum

L’exposició ‘Construint nous mons. Les avantguardes històriques a la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945‘ és una relectura de les primeres dècades del segle XX mitjançant la selecció de 162 peces d’avantguarda del fons de l’IVAM, un dels més rics del món en art d’aquesta època. Les obres mostren la diversitat de tècniques (pintura, collage, fotografia i escultura) i temàtiques que van impregnar aquests moviments artístics transgressors i transcendentals per a la història de l’art contemporani.

‘Construint nous mons’ no és estructurada de manera cronològica, sinó temàtica, en cinc blocs que pretenen exposar la base del desenvolupament de la modernitat. Parteix del llegat de l’escultor Juli Gonzàlez i s’estén pels moviments i artistes més representatius del moment: de Man Ray i Marcel Duchamp fins al futurisme, el constructivisme i l’abstracció. De fet, les avantguardes hi són dividides en tres grans blocs: creacions poètiques relacionades amb el dadaisme i el surrealisme, obres analítiques que experimenten amb la forma i s’endinsen en l’abstracció i art compromès, de crítica social i propaganda política.

La mostra, que es podrà veure fins al 15 de setembre, conté obres d’artistes com Man Ray, Marcel Duchamp, Juli Gonzàlez, André Breton, Paul Klee, El Lissitzky, Juan Gris, Jean Arp, Constantin Brancusi i Alexander Calder, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any