L’electricitat, més cara a partir de demà: l’IVA de la llum tornarà al 21% al març

  • Després de gairebé tres anys en tipus reduïts, l'IVA de la llum tornarà al tipus habitual demà, un canvi que perjudicarà sobretot els usuaris acollits a la tarifa regulada

VilaWeb
Redacció
29.02.2024 - 18:01
Actualització: 29.02.2024 - 20:03

L’electricitat serà més cara a partir de demà. I és que aquest primer de març, amb el canvi de mes, l’impost sobre el valor afegit (IVA) de la llum al mercat espanyol tornarà al 21%, després de gairebé tres anys en tipus reduïts.

L’eòlica fa caure els preus

El canvi arriba després d’un febrer en què la producció renovable, i particularment l’eòlica, ha estat excepcionalment alta, sobretot gràcies a les diferents temporals que han travessat la península Ibèrica aquest mes. L’augment resultant de l’oferta ha fet caure el preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista per sota dels 40 euros per megawatt/hora (MWh), lluny dels 74,10 euros registrats el mes de gener.

En el darrer Consell de Ministres espanyol, al gener, s’aprovà un augment de l’IVA de l’electricitat del 5% al 10%. Aquest nou nivell impositiu seria vigent durant tot el 2024, amb una única excepció: que el preu mitjà de l’electricitat en un mes natural caigués per sota dels 45 euros per MWh, com bé ha passat aquest febrer.

El canvi no afecta les llars acollides al bo social, per a les quals l’IVA de la llum es mantindrà en un 10% durant tot l’any. Si el preu mitjà de l’electricitat tornés a superar els 45 euros per MWh en qualsevol dels pròxims mesos, l’IVA tornaria al tipus reduït d’un 10% el mes següent. Ara com ara, tanmateix, el mercat de futurs preveu que el preu de l’electricitat es mantingui per sota d’aquest llindar fins ben entrat l’estiu, pel cap baix.

L’OCU demana que l’IVA es mantingui en un 10%

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat al govern espanyol que mantingui l’IVA de l’electricitat en un 10%, atès que es tracta “d’un servei de primera necessitat per als consumidors”.

En un comunicat, l’associació recorda que en altres països europeus, com ara Bèlgica o Portugal, romanen vigents tipus encara més baixos sobre l’electricitat, d’un 6%. Segons càlculs de l’organització, una llar mitjana amb la tarifa regulada (l’anomenada PVPC), pagarà 51,64 euros d’electricitat aquest mes de febrer, una factura que augmentarà fins els 56,81 euros amb l’augment de l’IVA al març. Extrapolat a escala anual, aquest augment suposarà uns 62 euros més de factura de llum per a la llar mitjana.

Les tarifes regulades, les més perjudicades

El canvi perjudicarà especialment els usuaris acollits a la tarifa regulada, majoritària al mercat espanyol, atès que la nova metodologia de càlcul que ha entrat en vigor enguany no té en compte exclusivament els preus dels productors sinó també els dels mercats de futurs. Aquesta metodologia, sense anar més lluny, ha causat que el preu de la factura per a aquests usuaris s’encareixi d’un 14% durant el febrer, tot i que els preus al mercat elèctric han caigut de forma considerable. Ara, aquestes llars veuran com l’IVA de l’electricitat augmentarà el març, per bé que la factura no tan sols no s’ha abaratit –sinó que s’ha encarit– durant el febrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any