isula morta

El president de la república francesa, Emmanuel Macron, ha visitat avui Còrsega. S’hi ha trobat una aturada de país, convocada entre el migdia i les sis del vespre, per a denunciar ‘l’absència de diàleg entre el govern francès i les institucions corses’. Ha estat convocada amb el nom de ‘Isula morta’.

Macron ha arribat a Còrsega per participar en un debat públic organitzat pel govern francès, però després d’haver refusat repetidament de debatre amb el parlament i l’executiu corsos. ‘Isula morta’ es convoca per a això, per denunciar que el president hi va a fer un debat que qualifiquen d’espectacle i alhora esquiva el debat amb els representants del poble cors.

El president cors, Gilles Simeoni, i el president del parlament, Jean-Guy Talamoni encara van convidar ahir Macron a reunir-s’hi al parlament cors, però ho va tornar a refusar. Macron es reunirà a Cozzano amb electes del seu partit i de més grups com a etapa final del seu ‘Gran debat’ que l’ha dut a tot l’estat. Només 88 dels 360 batlles han assistit a l’acte, una mostra de rebuig a la política del president francès.

Els dos presidents i representants de la majoria parlamentària van fer pública una declaració solemne que diu que Macron no pot continuar menystenint els representants de les institucions corses i d’un govern que va aconseguir el 56% dels vots en les darreres eleccions a l’illa.

Les relacions entre els governs cors i francès són estancades perquè l’executiu de París ha refusat de parlar de les qüestions que la majoria parlamentària sobiranista corsa demana, i que van formar part del seu programa electoral. Per exemple, l’amnistia dels presos independentistes, més autonomia respecte de París, la cooficialitat del cors i el vet de la compra de terrenys als qui no hagin viscut cinc anys a l’illa, pel cap baix.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb