Netanyahu

Els dirigents de la coalició de govern d’Israel, que encapçala el primer ministre Benjamín Netanyahu, han anunciat la convocatòria d’eleccions generals pel 9 d’abril de 2019. Els comicis se celebraran mesos abans de la data prevista, que haurien estat durant el novembre vinent.

La convocatòria de les eleccions ha anat precedida per una crisi governamental pel desacord en relació a una proposició de llei per augmentar el reclutament pel servei militar obligatori entre els jueus ultraortodoxos, com demanava un dels principals socis de la coalició, el partit Yesh Atid, encapçalat per Yair Lapid.

Netanyahu ha convocat la votació sobre la polèmica llei pel 7 de gener (rebutjada pels sectors religiosos, que també formen part de la coalició de govern) i Lapid ha anunciat que el seu partit votarà en contra, en considerar que el primer ministre ‘s’ha rendit a la població ultraortodoxa perquè els hi té por’.

La coalició de Netanyahu ja havia quedat debilitada el mes passat, amb una majoria mínima de 61 escons de 120, després de la renúncia del ministre de defensa, Avigdor Lieberman, per diferències sobre la necessitat de dur a terme una operació militar a Gaza.

La coalició parlamentària i el govern continuaran fins després de les eleccions. La decisió de convocar comicis anticipats coincideix en un moment en què la fiscalia debat si imputar a Netanyahu en diversos casos de corrupció.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb