El trauma psicològic de la guerra priva les mares de llet materna i estén la possibilitat d’infeccions entre els petits

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

L’ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha atès més de 300 nadons desnutrits des del passat mes de març, el començament de l’ofensiva de les forces iraquianes contra el sud-oest de Mossul, últim gran bastió d’Estat Islàmic a l’Iraq, en un atac que va obligar desenes de milers de civils a escapar de les seves llars en direcció a diverses localitats, entre elles la de Qayyara, a 40 quilòmetres de la ciutat, on es troben la majoria d’aquests petits.

“Els nadons van desenvolupar desnutrició com a conseqüència que les seves mares no poguessin donar-los el pit i de l’extremadament car que és aconseguir llet de fórmula, tant a les àrees assetjades de l’Iraq controlades per Estat Islàmic com en els camps de desplaçats on estan vivint ara”, ha lamentat MSF a través d’un comunicat.

L’ONG ha informat que molts dels nadons també han emmalaltit “per les dures condicions en les quals han hagut de passar els seus primers mesos de vida i per la falta d’atenció mèdica a Mossul” i per la mala alimentació que se’ls ha subministrat per culpa de la falta d’accés a llet materna. “En alguns casos, les mares, que no aconseguien produir-ne a causa del trauma sofert van recórrer a omplir els biberons dels seus nadons amb te negre o aigua ensucrada”, ha indicat MSF.

Ara, al centre d’atenció terapèutica de MSF en Qayyara, la llet terapèutica especialment formulada que reben està aconseguint que els petits aconsegueixin a poc a poc el seu pes ideal, junt amb un tractament específic per prevenir o guarir coinfeccions, com diarrea o de les vies respiratòries.

“La desnutrició”, ha apuntat l’ONG, “fa que els seus sistemes immunològics comencin a fallar i això fa que siguin especialment vulnerables a patir altres malalties”.

“Moltes mares ens explicaven que s’havien vist obligades a interrompre la lactància dels seus fills, així que vam fer nombrosos estudis per tractar de conèixer les raons per les quals això estava succeint. És cert que els factors són diversos, però un dels més comuns i importants és l’estrès psicològic”, ha determinat Megan Hock, coordinadora del Centre de Nutrició Terapèutica Intensiva de MSF.

Hock ha ressaltat la “gran tensió” que han patit moltes de les mares de Mossul per culpa dels combats i de l’abandó forçat de les seves llars. El seu futur, ara mateix circumscrit als camps de desplaçats, “és ara molt incert”.

MSF denuncia el “cercle viciós de la desnutrició” en els petits per la dificultat que comporta apujar de pes quan el seu cos està incapacitat per absorbir els aliments que reben precisament a causa de la falta de vitamines.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]