Les forces de seguretat d’Irac han anunciat aquest diumenge la presa del control de l’àrea d’Al Harakiyat, situada al sud de la localitat de Mossul, després de combats amb el grup gihadista Estat Islàmic.

El major Karim Yamal ha detallat en un comunicat que aquesta zona ‘està considerada com el principal punt de contraban de petroli d’Estat Islàmic al sud de Mossul’.

Així mateix, ha assegurat que els combats s’han saldat amb la mort de 16 milicians del grup, segons ha informat el portal local de notícies Iraci News.

Durant la jornada, les forces iraquianes s’han fet amb el control de dos barris situats a l’oest de la ciutat, en el marc de la tercera fase de l’avanç en el principal reducte Iracuià d’Estat Islàmic.

El primer ministre d’el Irac, Haider al-Abadi, va ordenar el 19 de febrer el reinici de l’ofensiva contra els gihadistes a l’oest de la ciutat, demanant a les seves tropes que ‘respectin els Drets Humans’.

Estat Islàmic controla Mossul des de l’estiu del 2014 i l’ha convertit en el seu principal bastió a l’raq. Les forces de seguretat van llançar una ofensiva a l’octubre per intentar recuperar la ciutat.

A final de gener, l’exèrcit d’Irac va anunciar la presa de tots els barris de Mossul situats a l’est del riu Tigris, si bé els gihadistes segueixen controlant la zona occidental de la ciutat.

Els milicians gihadistes estan pràcticament envoltats a la part occidental de Mossul, on encara queden uns 750.000 civils després de la presa de la part oriental de la ciutat el passat mes de gener després de més de tres mesos de combats.

Uns 400.000 civils podrien haver de fugir de les seves llars com a conseqüència dels combats a l’oest de Mossul, molt afectat per l’escassetat d’aliments i combustibles, segons va advertir aquest dissabte la coordinadora humanitària de l’ONU per a l’Irac, Lise Grande.

A l’oest de Mossul es troba el casc històric amb socs centenaris, edificis oficials i la mesquita des de la qual el líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, va proclamar el califat el 2014.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]