MOSSUL/BAGDAD (IRAQ), 22 (Reuters/EP)

La mesquita d’Al-Nuri de Mossul, amb el seu famós minaret inclinat i d’especial càrrega simbòlica, es trobava aquest dijous en ruïnes després que el grup terrorista Estat Islàmic la destruís, cosa que ha generat commoció i ira entre els habitants de la ciutat.

“Aquest matí he pujat a la teulada de la meva casa i he quedat de pedra quan he vist que el minaret Al-Hadba havia desaparegut”, ha assegurat Nashwan, un veí de la zona. “He sentit com si hagués perdut un fill”, ha afegit.

Estat Islàmic va destruir aquest dimecres a la nit l’emblemàtica mesquita, situada a la Ciutat Vella i d’especial càrrega simbòlica perquè des d’aquest temple religiós el líder de l’organització terrorista, Abu Bakr al-Baghdadi, va proclamar la creació d’un ‘califat’ el juny del 2014.

Segons analistes, la destrucció d’Al-Nuri podria accelerar les operacions per expulsar Estat Islàmic de la ciutat, que va arribar a ser el seu principal bastió a l’Iraq.

“Destruir el minaret Al-Hadba i la mesquita d’Al-Nuri podria entendre’s com un reconeixement oficial de derrota”, ha assegurat el primer ministre de l’Iraq, Haider al-Abadi. Els milicians han preferit bombardejar la mesquita abans de veure com les tropes iraquianes, recolzades pels Estats Units, retiraven la seva bandera.

Els analistes de defensa coincideixen amb que la decisió de destruir la mesquita podria indicar que els milicians es troben a la vora del col·lapse. “En diverses ocasions han dit que lluitaran fins al final per defensar la mesquita”, ha assenyalat a Reuters l’expert en seguretat Safaa al-Asam, referint-se al grup terrorista. “La veritat és que ja no són capaces d’enfrontar-se a les forces del Govern iraquià”, ha afegit.

El coronel Ryan Dillon, que exerceix de portaveu de la coalició internacional contra l’Estat Islàmic, ha informat que les forces de seguretat iraquianes continuen lluitant per a l’alliberament de Mossul. “Encara queden dos quilòmetres quadrats en l’oest de Mossul abans que la ciutat sigui alliberada per complet”, ha afegit.

La batalla per aquesta part de l’oest de Mossul s’ha convertit en una de les quals més baixes ha deixat durant l’ofensiva per reconquistar la segona ciutat més important de l’Iraq. Nacions Unides calcula que unes 100.000 persones segueixen atrapades a la Ciutat Vella, per la qual cosa podrien ser utilitzades com a escuts humans.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]