El dia que la Comissió d’Afers Legals del Parlament Europeu, presidida per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, va reactivar els suplicatoris contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, ja feia cinc dies que el president de l’eurocambra, David Sassoli, havia anunciat que les autoritats gregues en demanaven un contra Ioannis Lagos, eurodiputat neonazi d’Alba Daurada, ara no adscrit a cap grup. Lagos fou condemnat el mes d’octubre a tretze anys de presó per organització criminal juntament amb la cúpula d’Alba Daurada. Avui el suplicatori contra Lagos encara no avança.

La sentència que condemnava Alba Daurada i la trentena llarga dels seus principals responsables fou considerada històrica a Grècia. Tots ells tenen penes que van dels cinc als quinze anys de presó per haver organitzat una estructura criminal que cercava d’atacar i atemptar contra immigrats, homosexuals, polítics i activistes d’esquerres. I entre les seves víctimes hi va haver el raper Pavlos Fyssas, l’assassinat del qual va desencadenar aquell macrojudici. Un procés que ha tingut un enorme impacte a Grècia, i per això hi creix la indignació quan un dels condemnats, l’eurodiputat Lagos, no és a la presó, perquè gaudeix encara d’immunitat malgrat haver estat condemnat a tretze anys de presó. I sobretot pel fet que el Parlament Europeu no s’hagi afanyat a tramitar l’aixecament de la seva immunitat.

Perquè el suplicatori contra Ioannis Lagos és pendent d’activar-se a la Comissió d’Afers Legals, cosa que no passarà, en principi, fins el desembre entrant, quan hi ha les pròximes reunions. El cas és que poc després de la confirmació de la condemna en el tribunal d’apel·lacions d’Atenes del dia 14 d’octubre, la justícia grega va fer arribar la petició del suplicatori contra Lagos a l’eurocambra, i l’11 de novembre el president Sassoli en va donar compte al plenari.

Uns dies després, el 16 de novembre, la Comissió d’Afers Legals reactivava el suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí, i també de dos eurodiputats més, Álvaro Amaro i Nuno Melo. Però res sobre Ioannis Lagos. I això que la Comissió d’Afers Legals té capacitat per a accelerar un procediment com aquest, si volgués. Perquè d’una banda, el reglament del Parlament Europeu permet que una petició de suplicatori es tracti de manera prioritària i passi davant de peticions arribades amb anterioritat. Per més que habitualment els suplicatoris es tramiten per ordre d’arribada en el registre, la comissió pot alterar-ne l’ordre de resolució si així ho acorden la presidència i els coordinadors dels grups. I encara més, el president de la comissió pot proposar que es facin reunions de la comissió extraordinàries si ho creu convenient i així ho acorda amb els grups. Però no ha passat ni l’una cosa ni l’altra.

Abans del 3 de desembre, quan hi haurà la pròxima reunió de la comissió, el suplicatori contra Lagos encara romandrà aturat. I mentrestant, en la sessió plenària de l’eurocambra que s’ha fet aquesta setmana, l’eurodiputat neonazi hi ha intervingut, cosa que ha indignat els parlamentaris grecs d’altres forces. Com, per exemple, l’eurodiputat del PASOK Nikos Androulakis, que va protestar en el ple dient: “Avui és un dia de vergonya per al Parlament Europeu, perquè heu donat la paraula a algú a qui la justícia grega ha condemnat per haver participat en una organització criminal que ha comès assassinats. Vergonya”.

I el vice-president de la cambra Dimítrios Papadimoulis, de l’Esquerra Unitària Europea, conegut per haver donat suport al referèndum a Catalunya i demanar una solució negociada del conflicte amb Espanya, ha enviat una carta molt dura al president Sassoli. Li recorda: “La petició oficial de les autoritats gregues per a llevar la seva immunitat la vau fer pública en la sessió plenària de l’11 de novembre, i fou tramesa a la Comissió d’Afers Legals com a responsable de resoldre aquests requeriments.” I continua: “Lamento dir que el retard a l’hora de prendre les mesures necessàries per a la retirada de la immunitat del criminal Ioannis Lagos porta la vergonya a aquesta casa i en taca de manera irreparable la reputació i la imatge com a símbol de la democràcia i dels valors democràtics”.

Finalment, el vice-president afegeix: “És absolutament urgent de fer els passos i els procediments apropiats, per a prioritzar completament el cas del criminal neo-nazi l’eurodiputat Ioannis Lagos a la Comissió d’Afers Legals per a completar l’aixecament de la seva immunitat al plenari del mes de desembre.”

Perquè això passi caldrà que abans la comissió que presideix Vázquez designi un ponent per al suplicatori de Lagos, perquè encara ni tan sols se’n sap el nom, i que després es facin els tràmits corresponents d’exposició del cas, debat i votació en comissió. I això farà que la decisió final d’aixecament de la immunitat s’allargui força més.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.