Investigadors de l’Hospital del Mar demostren l’efectivitat d’un nou tractament per al càncer de bufeta

  • En un assaig clínic es comprova que la inhibició d'una proteïna permet aturar la progressió de la malaltia

VilaWeb
ACN
23.08.2019 - 09:39
Actualització: 23.08.2019 - 09:54

Investigadors del Grup de Recerca en teràpia molecular del càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l’Hospital del Mar han demostrat l’eficàcia d’un fàrmac en pacients amb càncer de bufeta metastàtic que no responien al tractament habitual. Els resultats preliminars de l’assaig clínic demostren que la inhibició d’una proteïna (mTORC1/2) permet aturar la progressió de la malaltia i en u 4 dels 5 pacients s’ha registrat una resposta positiva. L’estudi també mostra que els resultats es veuen reforçats en combinació amb altres tractaments. Segons els investigadors doncs, la descoberta d’aquest inhibidor obre unes expectatives ‘més enllà del que s’esperava’.

Així, a més del mecanisme d’inhibició, els investigadors han pogut fixar que l’mTOR1/2 és actiu contra una diana molecular, ja que han descobert que era més efectiu en un subgrup de tumors amb unes característiques determinades, unes alteracions que es poden utilitzar com a dianes terapèutiques. El fàrmac inhibeix la proteïna clau en el desenvolupament i la disseminació dels tumors. Els investigadors han analitzat al laboratori la seva efectivitat, en línies cel·lulars de càncer de bufeta cultivades in vitro i implantades en ratolins. També s’ha treballat amb teixit fresc de tumors de pacients.

A banda, s’ha dissenyat l’assaig clínic en curs els resultats preliminars del qual es publiquen a Molecular Cancer Research. L’estudi també compta amb la participació de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, de la Clínica Universitària de Navarra i l’Hospital General Universitari d’Elx.

L’assaig clínic, que ha avaluat 7 pacients, ha mostrat com 4 d’ells tenien una resposta positiva al fàrmac, ja que s’ha frenat el creixement tumoral i s’ha evitat la progressió del tumor. Són mallats amb càncer de bufeta metastàtic que no responien als tractaments habituals, incloent-hi la immunoteràpia. Segons Joaquim Bellmunt, director de l’IMIM i autor principal de l’estudi, aquest tractament es pot convertir en una ‘segona potencial diana terapèutica’ en pacients amb càncer de bufeta, ja que no és ni quimioteràpia, radioteràpia ni immunoteràpia, però en canvi, ‘pot atacar’ alteracions genètiques específiques que es troben als tumors.

El càncer de bufeta és el desè més habitual. El 2018, se’n van diagnosticar 550.000 nous casos, a tot el món. El 65% es registren en països desenvolupats. És més freqüent en homes que en dones i està molt vinculat al tabaquisme. Es detecta habitualment entre els 65 i els 70 anys. A tot l’estat espanyol, es calcula que aquest 2019 se’n diagnostiquin 24.000 casos. La supervivència a cinc anys és alta, del 75% en homes i del 70% en dones, però el 2017 van morir 4.620 persones a tot l’estat espanyol. A Catalunya, es van diagnosticar 2.535 casos l’any 2017, el 6,5% del total dels càncers diagnosticats a Catalunya, i van morir 821 malalts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any