La comissió d’investigació sobre el procés de destitució (impeachment) de la Cambra de Representants ha conclòs que el president dels Estats Units, Donald Trump, es va aprofitar del seu poder per a pressionar Ucraïna amb la finalitat de propiciar una investigació per presumpta corrupció contra el pre-candidat demòcrata Joe Biden, el seu rival polític, per influir en les eleccions presidencials del 2020.

‘La investigació de l”impeachment’ […] ha destapat un esforç de molts mesos del president Trump de fer servir els poders de la seva oficina per sol·licitar una ingerència estrangera en el seu nom durant les eleccions del 2020′, afirma el president de la comissió, Adam Schiff, en l’informe.

Els investigadors sostenen que Trump va interferir en la política exterior a Ucraïna i va posar en risc la seguretat nacional dels Estats Units per forçar dues investigacions ‘políticament motivades’ que afavorissin la seva reelecció.

D’una banda, la conversa telefònica que Trump va mantenir el passat 25 de juliol amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en la qual li demanava que investigués el seu rival polític, Joe Biden, i de l’altra, ‘la desacreditada teoria que va ser Ucraïna, no pas Rússia, qui va interferir en les presidencials del 2016′.

Per obligar el president ucraïnès a fer el que li demanava, Trump li va oferir a canvi una visita a la Casa Blanca que anhelava i l’ajuda militar essencial dels Estats Units que el seu país necessitava per lluitar contra Rússia.

La famosa trucada amb Zelenski va ser el detonant del procés d”impeachment’, però Schiff esclareix que aquesta rigorosa prova no va ser ‘ni el principi ni el final dels esforços de Trump per incidir en la política exterior dels Estats Units en benefici propi’.

Schiff subratlla que ‘les proves del mal comportament del president són aclaparants’. ‘La decisió de continuar endavant amb la investigació de l”impeachment’ no la vam prendre a la lleugera […] No obstant això, els fets alarmants i les accions que detalla aquest informe no ens deixen cap més opció que procedir-hi’, explica.

La comissió també acusa Trump d’obstruir la investigació de l”impeachment’ a la Cambra de Representants: ‘De fet, és difícil imaginar un cas més fort o més clar d’obstrucció que el que ha protagonitzat el president des que va començar la investigació’.

Següent pas

L’informe de la comissió d’investigació servirà de base perquè la comissió judicial de la Cambra de Representants redacti, si escau, l’acusació formal contra Trump perquè comenci l”impeachment’ estrictament.

La Constitució nord-americana estableix que els únics càrrecs pels quals pot ser jutjat un president en exercici són suborn, extorsió i altres delictes, entre els quals s’inclouria l’abús de poder.

La comissió judicial té previst reunir-se avui per a valorar l’informe. La setmana passada, el president d’aquesta comissió, Jerrold Nadler, va convidar Trump a assistir a la sessió del 4 de desembre, però la Casa Blanca ho ha declinat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb