MINUT A MINUT

Pedro Sánchez, investit president del govern espanyol amb el suport de l’independentisme

  • Us oferim tota la informació en directe sobre el ple d'investidura de Pedro Sánchez, després de l'acord sobre la llei d'amnistia

VilaWeb
Redacció
16.11.2023 - 13:14
Actualització: 16.11.2023 - 13:23
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Pedro Sánchez ha estat investit novament president del govern espanyol. Ha rebut 179 vots a favor, els del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5), BNG (1) i CC (1). Hi han votat en contra 171 diputats, els del PP (137), Vox (33) i UPN (1).

El ple d’investidura ha estat molt marcat per la llei d’amnistia, que es va entrar a registre dilluns i no es començarà a tramitar durant la setmana vinent. El PP i Vox han utilitzat l’amnistia per atacar Sánchez, que, en canvi, l’ha defensada com una eina de perdó. De fet, el to de Sánchez va molestar ERC i Junts, tot i que, malgrat els advertiments que li van sengles portaveus, també han votat a favor de la investidura.

Podeu recuperar ací la sessió d’avui de la investidura:

13.13h

Pedro Sánchez és investit

· Pedro Sánchez ja ha estat investit com a president del govern espanyol. Ha rebut 179 vots a favor, els del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5), BNG (1) i CC (1). Hi han votat en contra 171 diputats, els del PP (137), Vox (33) i UPN (1).

12.50h

Comença la votació

· Comença la votació de la investidura, que es fa per crida dels diputats per ordre alfabètic, començant per José Ramon Gómez Besteiro.

12.37h

Es fa una pausa de deu minuts abans de la votació

· Quan Sánchez ha acabat la resposta al grup parlamentari del PSOE, la presidenta del congrés espanyol, Francina Armengol, ha determinat de fer una pausa de deu minuts abans de començar la votació de la investidura, que es farà de viva veu per cada diputat.

12.29h

Sánchez agraeix el suport del seu partit

· A la seva resposta, Sánchez agraeix als militants i simpatitzants del PSOE el suport, i remarca l’assetjament que pateixen pels contraris a l’amnistia. També té paraules d'agraïment per a tots els diputats que avui el votaran perquè continuï essent president del govern espanyol, i acaba dient "moltes gràcies" en gallec, català, èuscar i castellà.

12.25h

Tellado (PP) demana la paraula per al·lusions

· Miguel Tellado, vice-secretari general del PP, demana la paraula per al·lusions. “Vull aclarir-li a vostè i al seu grup. Qui patrocina aquesta moció de censura és un fugat que es va escapar...” És tallat pels crits dels diputats i per la presidenta Armengol, que li recorda que s’ha de cenyir a les al·lusions. “Se’ns ha atribuït que encoratgem la violència. Ho he de negar. La condemnem sempre, i ens solidaritzem amb el diputat socialista. Són vostès qui l’encoratja en el moment que la perdonen i l’amnistien.”

12.22h

“No busqueu trànsfugues, no n’hi ha”

· En una intervenció dura contra el PP, Patxi López ha criticat l’intent que alguns diputats socialistes es desmarquessin de la disciplina de vot i votessin en contra de la investidura de Pedro Sánchez per impedir l’amnistia. “No busqueu trànsfugues, no n’hi ha.”

12.11h

El PP Europeu posa en dubte la democràcia espanyola

· El Partit Popular Europeu publica un missatge en què dóna a entendre que la democràcia és en perill a l’estat espanyol pels acords d’investidura entre el PSOE, Junts i ERC. “No us quedeu callats. Feu costat a Espanya. Defenseu la democràcia”, diu un missatge que emula la bandera espanyola.

El missatge celebra la decisió del Parlament Europeu de fer un debat sobre el deteriorament sobre l’estat de dret a Espanya.

12.06h

Critica el lema “que et voti Txapote”

· El portaveu socialista critica el PP per haver-se fet seu el lema “que et voti Txapote” per atacar Pedro Sánchez, i diu que en cap moment van pensar en com se sentien les víctimes d’ETA ni com atacaven els ciutadans espanyols que votaven el PSOE.

12.02h

Patxi López defensa l’amnistia

· López reivindica l’amnistia a l’independentisme per la voluntat de “superar un passat de confrontació i obrir un nou temps de diàleg i convivència”, i la compara amb l’amnistia del 1977: “Per als espanyols això no és nou. Ho vam fer a la transició. Superant un passat de ruptura, dels uns contra els altres, perdonant delictes molt més greus. Delictes que avui es considerarien imprescriptibles, de lesa humanitat.”

Per això, qüestiona que l’amnistia d’ara sigui fora de la constitució. “La constitució impediria avui la transició?”, ha demanat, i ha afegit que no es podia considerar que “perdonar tortures, assassinats i la submissió de tot un poble era donar llum a un temps nou”, però que l’amnistia d’ara trencava Espanya.

López ha defensat que l’amnistia presentada era “radicalment constitucional” perquè al preàmbul de la constitució espanyola es proclamava de manera expressa la voluntat de la nació espanyola de garantir la convivència.

11.52h

Torn del PSOE

· Finalment, l’últim a intervenir és el portaveu del PSOE, Patxi López, que critica els atacs contra Sánchez del PP i Vox. “No és per l’amnistia, si surten al carrer a protestar és perquè les urnes no els han donat possibilitats de governar.”

11.50h

Sánchez agraeix el vot al BNG i CC

· Per a concloure el debat amb el grup mixt, Sánchez agraeix al BNG i CC el vot a favor de la investidura, i afegeix: “Per al senyor Catalán, vostè votarà en contra de la investidura amb el PP i Vox. Tot queda dit.”

11.47h

UPN recorda l'historial centralista del PSOE

· Si Sánchez ha dit a UPN que el PSOE és més partidari de la descentralització que el PP, ara Catalán (UPN) li enumera la llista de greuges del seu govern espanyol amb Navarra. A banda, furga en el malestar intern de certs sectors del PSOE en contra de l'amnistia i remarca que no votaran a favor de Sánchez.

11.44h

Valido treu pit de l'acord amb el PSOE

· Valido (CC) reivindica que l'acord d'investidura que han tancat té mesures que beneficien tots els canaris, siguin del partit que siguin: "Els nostres socis del PP a les Illes, el nostre conseller d'Educació, ha d'estar content pel fet de tenir més fons."

11.40h

Torn final de rèplica dels membres del grup mixt

· Ara els representants del Bloc Nacionalista Gallec, Coalició Canàries i Unió del Poble Navarrès tenen tres minuts cadascun per a respondre a Sánchez. Rego (BNG) diu que algunes de les mesures esgrimides ara per Sánchez penjaven de l'acord d'investidura del 2020. D'altra banda, destaca la importància de la rebaixa del preu en el peatge de la AP-9, inclòs a l'actual acord d'investidura, perquè el PP va prorrogar setanta-cinc anys la concessió del peatge.

11.36h

Sánchez furga en la relació d'UPN amb el PP

· "No crec que ser la marca local del PP els sigui gaire útil", diu Sánchez a Alberto Catalán, de la Unió del Poble Navarrés, que insisteix en la idea que el PP és més centralista que el PSOE.

11.29h

Sánchez agraeix el pas de Coalició Canària

· El dirigent del PSOE reconeix que el vot de Coalició Canària (CC) ha estat complicat d'aconseguir, tenint en compte que la formació governa amb el PP a l'arxipèlag. "Complirem l'agenda canària. Crec que és coherent amb el que hem fet aquests darrers cinc anys", ha dit Sánchez, que ha agraït a la portaveu de CC la seva sinceritat amb la llei d'amnistia. Tanmateix, el president espanyol en funcions li ha dit que era un pas necessari per al bé del futur de l'estat.

11.26h

"Un acord molt positiu"

· Sánchez defensa l'acord amb el BNG, que ha qualificat de "molt positiu" i una prova més de la pluralitat de l'estat. En aquest sentit, el candidat ha desitjat que les forces d'esquerres a Galícia facin fora aviat el PP de la Junta i puguin "fer la feina que els seus ciutadans necessiten".

11.23h

Sánchez aprofita la rèplica al BNG per atacar el PP

· El president espanyol en funcions ha aprofitat la rèplica al portaveu del BNG, Néstor Rego, per atacar el PP per la gestió que fa de Galícia de la Junta estant. En aquest sentit, Sánchez recorda totes les inversions que ha fet el seu govern a tot l'estat, tot contraposant-les amb les retallades del govern d'Alfonso Rueda i abans d'Alberto Núñez Feijóo.

11.19h

El vice-president del congrés talla el portaveu d'UPN

· El vice-president del congrés, Alfonso Rodríguez Gómez, avisa el portaveu d'UPN que ha d'acabar la seva intervenció. Tanmateix, Catalán fa escarafalls i s'indigna amb la decisió, tot reclamant més temps. "No es discuteix amb la presidència. Gràcies per la seva intervenció", li etziba Rodríguez, que el fa baixar del faristol.

11.13h

UPN critica els pactes amb EH Bildu

· El portaveu d'UPN, Alberto Catalán, critica amb duresa els pactes del PSOE amb EH Bildu, especialment a Navarra. "Espanya no pot ser governada per aquells que volen destruir-la", assegura, abans de dir al ministre Fernando Garnde-Marlaska: "Ha passat de ser un jutge respectat a un ministre menyspreable." Catalán insisteix que EH Bildu són els hereus polítics d'ETA i que no cedeixen els seus vots a canvi de res. "Sempre acaba arribant la factura, tard o d'hora. Seran els presos [d'ETA]?", ha afegit.

11.08h

UPN ataca la llei d'amnistia

· El portaveu de la Unió del Poble Navarrès (UPN), Alberto Catalán, ha assegurat que no pot donar suport a una investidura que se sosté "amb la impunitat d'uns delinqüents i el trencament de l'estat de dret". "L'amnistia és una traïció a la transició de la democràcia espanyola", ha afegit. "No podem romandre callats. Som el front de contenció del secessionisme a la nostra comunitat [en referència EH Bildu]. Diem no", continua.

11.04h

Valido lamenta la llei d'amnistia

· La portaveu de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, ha expressat el seu rebuig a la llei d'amnistia. "Els motius i formes ens semblen inacceptables", ha explicat, tot dient que no es pot especular amb el fet que els tribunals espanyols hagin pogut prevaricar en les causes relacionades al procés. "Coalició Canària dona suport al nou govern perquè hi haurà millores en el finançament i altres fites. Però els aviso que seré un incordi pels seus ministres i vetllaré pel compliment de les promeses", ha afegit.

10.58h

Coalició Canària justifica el suport a Sánchez

· La portaveu de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, ha defensat que la seva formació doni suport a Pedro Sánchez després d'haver votat a favor d'Alberto Núñez Feijóo, ara fa unes setmanes. "Hem signat un acord que respon als interessos de la ciutadania canària. Estàvem farts del menysteniment de la nostra terra", ha declarat, tot afegint que CC té els seus propis objectius polítics que no coincideixen amb els de l'esquerra i la dreta espanyola. "No els enganyaré. Jo també vull que els canaris pugui decidir el seu futur i gaudeixen del ple govern. Es pot ser nacionalista i no ser independentista", ha continuat.

10.51h

El BNG reivindica la seva llibertat

· Rego diu que el BNG és un partit sobiranista, però que en cada moment han d'actuar segons les circumstàncies i que, ara, el més adequat és investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Tot i això, avisa: "En tot allò que no figura en aquest acord, el BNG té les mans lliures per a millorar les condicions de vida dels gallecs."

10.45h

Comença Néstor Rego, del BNG

· Els tres partits del grup mixt es reparteixen a parts iguals els trenta minuts d'intervenció. El primer és Néstor Rego, portaveu del BNG, que parla en gallec i comença reclamant un suport més ferm del govern espanyol en la defensa de Palestina. Reivindica els punts de l'acord que han tancat amb el govern espanyol, que inclou el traspàs de totes les transferències reconegudes pel seu estatut. "La ironia és que les forces autonomistes no exerceixen com a tal, i hem de ser nosaltres, els nacionalistes, els que reclamem les competències autonòmiques", diu, i critica que els governs del PP no les reclamin.

10.41h

Esteban critica que Sánchez li hagi parlat d'altres coses

· En el nou torn de rèplica, Esteban critica que Sánchez no ha entrat en els temes que ell li ha exposat i diu que, més enllà del fet que hagin dit coses que li puguin semblar bé, Sánchez ha enumerat allò que ja va pactar el PSOE amb el PNB. A més, ha afegit una crítica per com el govern espanyol va centralitzar la gestió de les mesures contra la covid.

10.30h

Sánchez reivindica la diferència entre el PSOE i el PP respecte al País Basc

· Gran part del discurs de rèplica de Sánchez al PNB ha versat en les diferències entre el PSOE i el PP en la relació amb el País Basc, Catalunya i Galícia, que ha reivindicat com a nacionalitats històriques. "És evident que el PSOE entén molt millor la diversitat territorial del nostre país que no pas el PP", ha dit, i ha afegit que, a diferència del PP, el PSOE no considera que igualtat sigui uniformitat: "La igualtat és una altra cosa, té més a veure amb les polítiques que posem en marxa, també gràcies al seu suport." A més, Sánchez ha reivindicat també que durant els cinc anys de govern han fet traspassos de competències al País Basc, a diferència del mandat de Mariano Rajoy.

10.25h

La relació de Sánchez amb els altres partits

· En la seva resposta, Sánchez reconeix que ha de millorar la coordinació amb els socis parlamentaris, però es disculpa per l'excepcionalitat de la legislatura anterior, que s'entén com una referència a la covid.

10.12h

L’avís del PNB

· Aitor Esteban avisa que no pot ser que els programes polítics de les formacions del govern siguin els que marquin el ritme de la legislatura, deixant de banda els de la resta de formacions que hi donen suport. “Això s’ha acabat, no podem funcionar així”, i afegeix: “Si hi ha cap formació que una vegada passada la investidura pensa que solament manca repartir-se ministeris, s’equivoca.”

10.05h

El PNB reivindica la legitimitat d’arrencar acords als partits espanyols

· Esteban reivindica la constitucionalitat de l’amnistia i critica les paraules dels representants de Vox, que diuen que la investidura de Sánchez és un cop d’estat. “Ens crida l’atenció que els acords amb els partits nacionalistes sempre es considerin il·legals, com si els seus votants no tinguessin drets”, diu, i critica els laments del PP pel fet que el PNB hagi pactat amb el PSOE: “Algun dia potser explicaré el que ens van arribar a oferir fa un parell de mesos.”

10.05h

Pren la paraula Aitor Esteban

· El portaveu del PNB, Aitor Esteban, comença la intervenció, que alterna castellà i èuscar.

09.44h

Sánchez agraeix el suport d'EH Bildu

· El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha replicat el discurs de Mertxe Aizpurua amb l’agraïment pel suport dels seus sis diputats. Sobre un canvi del model territorial de l’estat espanyol, el dirigent del PSOE s’ha remès al marc de la constitució per acordar qualsevol modificació. D’una altra banda, ha coincidit amb la diputada basca que el govern de Benjamin Netanyahu no compleix el dret internacional. “És una resposta desproporcionada i desmesurada”, ha dit, i ha repetit que treballaria pel reconeixement de l’estat palestí.

09.40h

Irene Montero s'acomiada del Ministeri d'Igualtat

· La ministra d’Igualtat espanyola, Irene Montero, s’ha acomiadat del càrrec amb un vídeo a les xarxes socials. La dirigent de Podem ja va ser apartada de les llistes electorals de Sumar i la coalició tampoc no l’ha inclosa en les negociacions amb el PSOE per a repartir-se els ministeris del pròxim govern.

09.28h

“No li donem un xec en blanc”

· La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, diu que el suport de la seva formació a Pedro Sánchez no és un xec en blanc. Reclama al dirigent del PSOE que aprofiti la diversitat dels grups que li faran costat perquè el seu executiu avanci en matèria de drets i llibertats.

09.20h

Primera reunió amb el relator

· La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, diu que la primera reunió amb el relator internacional es farà aquest mes. Segons que explica, Junts reclamarà de posar un calendari a un referèndum d’autodeterminació. En aquest sentit, tot i el suport a la investidura, Nogueras ha avisat que no descartava que la legislatura no arribés als quatre anys.

09.11h

Nogueras confirma que Junts donarà suport a Sánchez

· La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, explica que continuen les negociacions amb el PSOE per tancar els serrells de l’acord. Ha dit que no li va agradar el to del discurs de Pedro Sánchez, però ha confirmat que els seus diputats li donaran suport a la investidura.

09.07h

EH Bildu confirma que donarà suport a Sánchez

· Aizpurua confirma que els diputats d’EH Bildu donaran suport a la investidura de Pedro Sánchez. “No demanem cap recompensa per aquest gest antifeixista. Frenar la ultradreta espanyola és una demanda de la ciutadania basca i ho farem a totes les institucions en què puguem. [...] No hi ha cap govern progressista si no s’assumeix la realitat plurinacional de l’estat”, ha explicat.

09.04h

Es reprèn el debat

· Comença la segona jornada del debat d’investidura de Pedro Sánchez amb la intervenció de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua. La presidenta del congrés espanyol, Francina Armengol, ha explicat que la votació no es faria abans de les 12.00.

15.11.2023
21.56h

Acaba la primera sessió de la investidura

· Avui ha acabat la primera sessió de la investidura. Hi han intervingut el candidat a la presidència, Pedro Sánchez (PSOE), Santiago Abascal (Vox), Yolanda Díaz (Sumar), Gabriel Rufián (ERC) i Míriam Nogueras (Junts). La resta de grups parlamentaris s’hauran d’esperar a demà per interpel·lar Sánchez

21.17h

Nogueras aprofita la rèplica per a esmentar uns quants punts de l'acord

· Míriam Nogueras ha aprofitat el torn de rèplica a Pedro Sánchez per a esmentar uns quants punts de l'acord entre Junts i el PSOE. Ha parlat sobre la resolució del conflicte, la negociació, l'amnistia i la desjudicialització. També ha destacat les causes judicials que han tingut una implicació política. "L'acord ho diu ben clar: l'estabilitat de la legislatura resta subjecta als avenços i al compliment dels acords", ha recordat Nogueras a Sánchez. També ha esmentat explícitament el punt 4 de l'acord: "Ampliació de la participació directa de Catalunya a les institucions europees i altres organismes i entitats internacionals, particularment en els afers que tenen especial incidència al seu territori."

21.13h

Sánchez: "Complirem l'acord amb Junts"

· Pedro Sánchez ha respost a Míriam Nogueras i li ha dit que complirien l'acord amb Junts. Diu que sempre han tingut clar que havien de negociar amb el partit de Puigdemont i que hi havia una oportunitat política. "O bé manteníem les posicions, i sortia un govern del PP i Vox, o optàvem per una negociació sincera i honesta, malgrat les nostres extraordinàries diferències", ha dit. Sánchez ha reconegut que els partits tenen missions diferents. "Però hi ha alguna cosa que ens uneix per damunt de les diferències, i és el progrés i l'estabilitat de Catalunya", ha dit.

21.11h

Nogueras: "El nostre compromís és amb Catalunya"

· Nogueras ha explicat que són conscients de les discrepàncies. "No volem trencar res, no volem que trenquin res", ha dit a Sánchez. I ha acabat dient: "El nostre compromís és amb Catalunya."

21.04h

Nogueras denuncia la manca de reconeixement dels drets dels catalans

· La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha denunciat al congrés espanyol la manca del reconeixement dels drets dels catalans. A parer seu, s'ha intentat de formular-lo mitjançant mecanismes permesos en la constitució espanyola, però cap no ha reeixit. "S'organitzà el referèndum del primer d'octubre del 2017, la participació va ser massiva. Puigdemont el va negociar, però el govern espanyol va decidir de reprimir-lo enviant centenars de policies i va engegar un llarg procés de repressió", ha dit. Segons Nogueras, s’ha començat una altra manera de pactar amb l'estat espanyol. "En lloc d'anar a preu fet, anirem a preu la peça. En lloc de fer una llista de la compra, sempre incompleta, volem parlar del supermercat sencer", ha comentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any