Sánchez prova de passar de puntetes sobre el conflicte català, però no pot

  • Ahir vam viure el primer dia del debat d'investidura de Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol. Amb alguns detalls molt interessants, mirats de la banda catalana

Vicent Partal
15.11.2023 - 21:40
Actualització: 16.11.2023 - 03:56
VilaWeb
Pedro Sánchez escoltant amb cara de preocupació i l'aparell de traducció la intervenció de Míriam Nogueras (fotografia: Daniel Gonzalez).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Durant el seu discurs com a candidat a la presidència del govern espanyol, Sánchez va provar de passar de puntetes en tot allò que tenia a veure amb la llei d’amnistia –negociada amb ERC i Junts– i encara més clarament en relació amb el pacte amb aquest darrer partit.

Això era previsible. És el terreny on ell hi té més a perdre, en el qual se sent més incòmode i on una esvarada pot ser més greu. De manera que, tot i que l’amnistia ha alçat una considerable polseguera i ha centrat clarament el debat públic d’aquestes darreres setmanes, el candidat a la investidura la va despatxar en pocs minuts, servint-se de dos recursos també previsibles: fer lluir, com si fos una processó de Corpus, tot de propostes de caràcter social i anuncis espectaculars, i repetir tantes vegades com fos possible la paraula “constitucional” i derivats. En les primeres 281 paraules del discurs diu 13 derivats de “constitució”, i arriba a fer servir fórmules marxistes –però de Groucho– del nivell d’aquesta: “Unes eleccions constitucionals, convocades i celebrades de forma impecablement constitucional i a l’empara de les regles que fixa la constitució.” Carai!

Però l’intent va fracassar per una aparent menudesa, que no ho era. Entre les poques frases que Sánchez va proposar sobre l’amnistia i la situació de Catalunya, digué quatre voltes el mot “perdó”. Primer, criticant allò que va fer el PP el 2017, va dir que preferia intentar-ho “per la via del diàleg, el perdó i l’entesa”. Després va dir: “Hem optat per la via del diàleg, el perdó i l’entesa”. I encara repetí: “El diàleg, la generositat i el perdó han funcionat.” I ho va rematar tot dient que impulsarien “la convivència i el perdó”.

Aquest mecanisme d’invocar un perdó que ningú no ha demanat, sols com a cortina de fum i com a via per a fugir d’estudi, és un mecanisme habitual als tribunals. Ho sé per experiència. Jo mateix em vaig trobar involucrat en un cas judicial contra VilaWeb, fa anys, en què la part contrària va retirar l’acusació hores abans del judici, per mirar de salvar-se dient que em perdonaven, que ens perdonaven –cosa que nosaltres no havíem demanat mai ni pensàvem demanar mai. Aquella va ser, aleshores, la seua manera de defugir una situació incòmoda. I Pedro Sánchez ho ha tornat a intentar. I ha patinat.

Perquè ahir va provocar una reacció inesperadament dura de Junts, de la diputada Míriam Nogueras. Que al seu torn va motivar una rectificació clara del to, de la manera de parlar i fins i tot de l’expressió facial del candidat socialista. I una reconducció de les seues paraules anteriors, que el dugué a assumir –cosa que no havia fet fins llavors– el document signat pels dos partits i ja redactat pel mecanisme internacional de verificació. I de comprometre’s públicament a complir-lo. Tot això enmig d’un silenci sepulcral, enormement significatiu, de l’hemicicle i d’una tensió que es mastegava en l’ambient.

La frivolitat del candidat socialista no va arribar al punt de fer perillar la investidura. No tenia lògica que fos així, perquè si hi ha en marxa aquesta negociació seriosa, amb mediació internacional, que PSOE i Junts diuen que han pactat, aleshores la serietat, precisament, s’imposa. I no es fan gests descontrolats, de reacció a cop calent. Però sí que es marquen els límits.

 

PS1. Ahir hi hagué un incident que m’agradaria comentar. La presidenta Armengol, quan el dirigent de Vox va referir-se a la investidura com a colp d’estat, li va prohibir de continuar emprant aquesta expressió i va anunciar que esborraria del diari de sessions les paraules pronunciades pel diputat de l’extrema dreta. Crec que això és greu. Per més animalades que un diputat puga dir, censurar les seues paraules, esborrar-les sobretot, és una violació flagrant i inacceptable dels seus drets i dels drets dels seus votants. Als parlaments s’hi va a parlar i s’hi ha de poder parlar. La censura no hi hauria de tenir lloc i destapar una capsa de Pandora com aquesta, a més, és insensat, com es va demostrar poc després amb la petició del PP en la mateixa direcció.

PS2. ERC fa temps que té un problema molt greu amb Gabriel Rufián. I no ho dic tan sols, ni principalment, pel seu menysteniment provocador de la llengua catalana. Per ells fan…

PS3. El periodisme independent dóna forma a un món més just i ajuda a crear un país nou, deslliurat de les rèmores del passat. A VilaWeb no tenim cap propietari multimilionari, no depenem del govern, ni restem condicionats per cap empresa ni cap grup de pressió. Per això som lliures d’informar rigorosament sobre els esdeveniments nacionals i mundials. I per això també podem mantenir el periodisme que fem, d’accés obert i gratuït per a tothom. Perquè creiem que tothom ha de poder accedir a informació de confiança. Per això us demanem als qui encara no sou subscriptors que us en feu i ens ajudeu a avançar.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Riu
Jaume Riu
15.11.2023  ·  21:55

EL FORT SOROLL QUE FA EL SILENCI
Aquell 3 d’octubre de 2017 al capvespre, em vaig disposar a escoltar què deia el rei, i quines serien les fortaleses del seu discurs de cap d’estat després de l’èxit del referèndum. Però va ser a l’inrevés, tots vam sentir els seus silencis estridents que demostraven les debilitats del cap d’estat.
Ens va renyar i amenaçar, i amb el to de les paraules pràcticament va abdicar de ser mai més el rei dels catalans.
No va dir ni una paraula de la repressió violenta contra milions de ciutadans que anaven desarmats, per part de milers de policies equipats com per anar a la guerra de les galàxies i que ell havia enviat fletant tres vaixells d’estat per intimidar i impedir el referèndum però, com ja sabia tothom, no se’n van sortir; silenci sobre el control del territori per part dels CDR quan a aquella hora ja se sabia que els cossos i forces de seguretat no ho havien pogut impedir.
El rei ens va dir que estava acovardit pel panorama i humiliat pel paper poc galdós que li van fer fer, i això darrer no ho va dir amb paraules, ho va expressar amb silencis.

Ara, en el discurs d’investidura, el candidat Pedro Sánchez va dedicar una hora per intentar pujar a la fusta de la constitució espanyola com a únic salvavides que surava en el naufragi i, com en el discurs del rei de fa sis anys, el més interessant de tot han estat els silencis.
Hem sentit el silenci sobre el dèficit econòmic impossible d’aturar ni en la propera legislatura ni en les següents, tot i les promeses socials que no diu com es finançaran; silenci sobre la denúncia del TEDH per no respectar els drets humans essencials en el Procés català; silenci sobre la Llei d’Amnistia que és inevitable però neixerà amb l’oposició de mitja Espanya i sense servir per blanquejar la monarquia en els tribunals europeus, perquè amb la llei es proposen amnistiar delictes que no eren delictes, això sí, però no són capaços de preveure la reparació del dany per compensar als afectats, ni el retorn de les multes ni dels béns incautats.
Sobretot, hem sentit el silenci sobre el paper que ha signat en el pacte definitiu amb Junts, on reconeix l’existència de la nació catalana amb precedents històrics de segles de repressió per part de Castella i del regne d’Espanya, i silenci sobre l’oportunitat històrica que també ha signat i que consisteix a resoldre el conficte políticament, com no s’havia dit mai.
Amb el panorama que té al davant, Pedro Sánchez a d’alt del salvavides precari de la constitució espanyola, ens ha vingut a dir que està acovardit i humiliat, i ho ha expressat clarament, amb el fort soroll que fa el silenci.

Joan Benet
Joan Benet
15.11.2023  ·  22:18

Avui hi ha un article de Elisa Beni on fa referències molt interessants als mecanismes de verificació pactats. Aquesta senyora hi toca i no sòl parlar sense saber el que diu. I el que diu és molt important.
M’agradaria saber més del tema des del punt de vista de Vilaweb, si pot ser.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
15.11.2023  ·  22:18

Desconec el problema al que es refereix Vicent Partal respecte a Gabriel Rufián.
Algú pot donar més detalls?

Ricard Palomar
Ricard Palomar
15.11.2023  ·  22:19

Ostres, Vicent (Partal):

Quan dius això “ERC fa temps que té un problema molt greu amb Gabriel Rufián.”
Ara em deixes amb la curiositat de saber a què et refereixes exactament…

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
15.11.2023  ·  22:24

M’han agradat les intervencions de la Míriam Nogueras. Ha posat al seu lloc al P.Sanchez i ha deixat clar els termes de l’acord.
El P.sanchez serà investit però no tindrà una legislatura fàcil ni, segons com, llarga.
Salut i força !!*!!

Camí Tous
Camí Tous
15.11.2023  ·  22:30

En serio encara estem així? Que si el perdó de Sànchez, que sí el to dur de junts, … No ho veieu encara la presa de pèl per part de tothom? Hi haurà investidura i després d’un temps vindran els plors esperats. Per què voleu ser enganyats? L’eterna confiança diuen.

Carles Sánchez
Carles Sánchez
15.11.2023  ·  22:32

Qualsevol persona que no conegués al Sr. Rufián, pensaria que és de Sumar. La Sra. Nogueras pot fer el paper que vulgui fer, però si no vol al Sr. Pedro Sánchez, que no el voti i sigui conseqüent.

Mercè Duran
Mercè Duran
15.11.2023  ·  22:35

A Pedro Sánchez li ha canviat la cara i no mirava al ulls a Miriam Nogueras, que ha tingut una intervenció punyent i posant els punts al seu lloc. Felicito a TV3 que ha estat tota la tarda retransmetent en directe, fins i tot l’Abascal, i quan parlava la Nogueras ho han tallat en sec per fer el TN / Nodo d’ER. A vegades per una retransmissió deportiva ho retrasen 1 hora si cal. S’els veu el llautó. Ho he seguit al 324
En Rufián en castellà. Olé tu

Marià Puig
Marià Puig
15.11.2023  ·  22:47

M’ha sobtat el PS 1.
No sols no ho han d’esborrar, sinó que haurien de guardar-ho per sempre i per la història.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.11.2023  ·  22:52

Són temps difícils i més que ho seran.
Idependentment del que ens semblin els equilibris del Sr. Sánchez, nosaltres tenim una feina important a fer a casa nostra: que l’independentisme sigui una cosa seriosa, unida, amb projecte compartit i amb una base social quantitativament inquestionable.
La condició quantitativa Sánchez la diu sovint, avui ho ha dit, però aquí ERC i Junts fan com si sentissin ploure. Com si els vots ni comptessin. I compten, i tant que compten !!

Enric Viver
Enric Viver
15.11.2023  ·  22:56

La CEOE i Foment són realment contraris a l’amnistia? O el que els preocupa són les mesures econòmiques i socials que no podran portar a la pràctica?

Marc Mateos
Marc Mateos
15.11.2023  ·  22:57

Puigdemont i Junts tenen l’útlima oportunitat per a no engagr-ho tot a rodar si demà no investeixen en Sanchinflas.
Tant de bo s’hi repensessin però, bé, per ells anirà el que facin o no facin.
Em temo que som a unes hores d’enterrar també Junts al costat d’ER i la CUP.

Orriols, FNC, AC, Laura Borràs, Josep Costa, Albano Dante… us necessitem!!!

//*//

Berta Carulla
Berta Carulla
15.11.2023  ·  23:03

Per internet corre aquest vídeo de l’Elisa Beni parlant del mecanisme de la verificació.

No es pot comparar el que ha fet fins ara ER amb el que ha obligat a fer a españa el president Puigdemont.

Com no és el mateix l’independentisme que hem donat aquesta força al president per a poder-ho fer, que els enganyats que no valen més que per a bramar distreure’ns de l’objectiu i fer-nos perdre el temps a tots..

https://x.com/som3cat/status/1724390916536807519?s=20

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.11.2023  ·  23:09

Si ara ja han fet aposta d’arribar tard i malament per lo del català a Europa, quina esperança tenen que en haver estat ja investit compleixin res del que han signat???
https://www.larepublica.cat/noticies/finlandia-deixa-lestat-espanyol-en-evidencia-per-loficialitat-del-catala-vam-rebre-la-proposta-dilluns-al-vespre-i-en-castella/

Gerber van
Gerber van
15.11.2023  ·  23:23

Les negociacions entre PSOE i Junts no signifiquen absolutament res, tot i que hi hagi mediadors o verificadors implicats. Junts no representa Catalunya (al Parlament de Catalunya són a l’oposició com a partit minoritari!) i el PSOE no representa l’estat Espanyol, tot i que forma el govern d’aquell país. Són només dos partits polítics. Ni més, ni menys. Llegeix regularment, també en les pàgines aquí, sobre les ‘negociacions amb l’Estat Espanya’. Com sabem perfectament, a Espanya manen els jutges i, si cal, el rei i l’exèrcit. És a dir la feina de les verificadors no tindrà cap efecta. L’Estat espanyol, el Deep State, bloquejarà qualsevol acord si no li agrada. Si us plau, Vicent, siguem realistes.

No m’interessa gaire si Junts se sent incòmode amb les paraules de Sánchez, o no. Però votant-lo, humilien els seus votants que els han donat la seva confiança. Això que fan ara no té res a veure el que van prometre als seus votants ni el que va dir Puigdemont en la seva conferència al principi de setembre. Ara hem de suportar el menyspreu de Sánchez quatre anys llarges més sense avançar en el proces d’independència. I Junts sap massa bé que no pot destituïr Sánchez, i tampoc no farà mai, si no compleix els acords. Aquesta investidura és un insult als catalans i Junts destrueix la poca esperança que encara teniem.

P.S. Rufian va fer el seu discurs en castellà, tot i que ara pot fer-ho en català.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
15.11.2023  ·  23:24

M’ha cridat l’atenció que ningú (Junts tampoc) no ha aplaudit el discurs de Miriam Nogueras. Algú té una explicació?

Jaume Vall
Jaume Vall
15.11.2023  ·  23:39

D’acord amb tot l’editorial, també amb els PS.

En desacord que el MHP Torra , tota la llibertat del món per opinar, no remi “junt” amb Junts. Així mateix, en Josep Costa, Clara Ponsatí, Elisenda Paluzie i d’altres portaveus, líders i exlíders del moviment català.
De veritat pensen que obtindrem la independència a base d’activisme?
Potser cal fer negociacions…. amb l’adversari, amb l’enemic. Amb l’amic no cal, coi.
Crec que polítics i càrrecs institucionals han de posar l’espatlla tot pressionant la contrapart, el PSOE, perquè compleixi, més que no pas posant en dubte la negociació de l’equip propi, comandada pel MHP Puigdemont.

Tan bé ho han fet ells?
Tan bé ho heu fet vosaltres, sra Ponsatí, sr. Costa, sra. Paluzie, sr. Torra? Tan ens heu acostat a la independència, com per ara donar lliçons del que està bé o no, sense esperar el resultat?

Antoni Soler
Antoni Soler
15.11.2023  ·  23:45

Una molt seriosa intervencio de Noguera i tota en catala en front d un Rufián q cada cop mes em dona la sensació d’estar escrivint un twit dels q acostuma a posar i la meitat a més a mes en castellà,es Esquerra o Izquierda ?

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
15.11.2023  ·  23:59

En Sánchez se’ls pixa a sobre i ells no poden evitar-ho perquè els agafa amb els pantalons abaixats.
Per cert: si l’acord és tan bo, per què no el van presentar en una conferència de premsa amb preguntes dels periodistes? I per què és l’habitual qur en Puigdemont es limiti als discursos i no faci mai conferències de premsa?
Tot plegat, em sembla una bona ensarronada!

Carme Poch
Carme Poch
16.11.2023  ·  02:00

La sra.Carulla ,raonament impecable.i la sra Berni explicació necessària i entenedora.
Jo també em pregunto,perquè no ha estat la sra Nogueras aplaudida per el seu grup?

Josep Gualló
Josep Gualló
16.11.2023  ·  02:02

Daniel Llorca i Ricard Palomar.- 22 : 18 i 19. El problema que té ERC amb Rufian, és senzillament que tenir un portaveu impresentable com Rufian és clarament un problema gros.

Na Miriam Nogueras, per Junts és el pol oposat a Rufian. No és cap problema, és una sort per el partit. Ha forçat a Sanchez ha fer una afirmació que dificilment complirà, la del relator, quan Abascal sapiga que és això, entrarà amb un tanc. al congrés.

Encara queden comentaires que no han vist que ERC i Junts no podràn anar únits. Són com l’aigua i l’oli. Abans del referendum, ERC va abandonar la coalició d’amagat.

En la nova legislatura, Junts que no podia amb tant mala manera de fer i per dignidat, va marxar del gobern.

Encara queda quí ès posa una bena als ulls i vol que un partit unionista i un de independentista acordin tornar a anar junts per fer….. m’agradaria saber per fer què?

Aquesta nit Junqueras ha participat en una tertulia de la tele amb una aspecta que m’ha fet molta angunia, varies vegades he tingut por que caigués de la cadira o de que la cadira ès trenquès sota la seva corpora mig adormida.

Fos el que fos que li passava, havia de ser una cosa greu. El resposable de TV3, hauria d’haver tallat el directe en sec.

Núria Castells
Núria Castells
16.11.2023  ·  03:26

Pot ser que Sánchez se sentís incòmode davant de “sus señorías” però això només és una anècdota. I, un cop investit, no serà ni això. No crec que sigui, doncs, per tirar coets. O és que ens conformem
amb molt poca cosa.

El discurs de la sra. Noguetas ha estat bé, però són paraules. Sánchez ha hagut de fer alguna concessió retòrica, però el coneixem de sobres per saber que no s’atura davant de dir o desdir el que li convingui…
El que m’ha semblat revelador és que la portaveu de Junts no ha aprofitat gens el fet que el PSOE hagi enviat, als eurodiputats, la nova proposta d’oficialitat del català només 1 dia i mig abans de debatre’s i, a sobre, en espanyol.
Per què no l’hi ha tirat en cara, aquesta aparent deixadesa?
Doncs, segurament, perquè preferia “amenaçar-lo” si es produien incompliments “en el futur”… que no pas reconèicxer que, de fet, el PSOE JA ha començat a incomplir (amb l’oficialitat del català)! JA està mostrant a tothom -i a Junts- que farà el que li doni la gana.
La prepotència de Sánchez no pot sorprendre ningú, d’altra banda…
Junts se la juga de valent.

Pel que fa a Rufián, l’he trobat fluixíssim! Desinflat, no gens incisiu.., Sembla, talment, que ja ha vist que no té massa futur a ERC i ni s’esforça per defensar el seu lloc de treball!

En resum: ERC totalment “encaixada” en l’autonomisme i Junts, paraules boniques però res consistent a les mans. Cedint, ja, abans d’investir i, com a molt, a l’espera d’alguna cosa tangible en el futur.
Aquesta m’ha semblat la situació, ara mateix.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.11.2023  ·  03:32

Pedrito fent equilibris miraculosos. Com sempre. Business as usual.
Mentre, reconec que l’esperpent dels ultres m’ha decebut. Com a espectador m’ha resultat ensopit. Me n’esperava més. Han estat quatre gats, i no han intentat ni un 23F ni un 6 de gener al Capitoli. Estan en baixa forma. M’han avorrit. Al final guanyarem fàcilment a una patuleia de desinflats. Això no es fa.

Josep Arnau
Josep Arnau
16.11.2023  ·  04:10

Totalment d’acord amb el comentari del Sr. Gerber Van 23:23.

Salvador Molins
Salvador Molins
16.11.2023  ·  06:29

Quan el futur president espanyol tingui els 7 vots de junts dirà allò tan castellà de “si te he visto, no me acuetdo” i sempre que li convingui pactarà amb Vox, ja ho ha fet altres vegades passant d’ER que també li va regalar els seus vots.

Al moment de la investidura d’Aragonès ER i CUP van fer una pinça a Junts, i des d’aleshores Aragonès ha fet el que li ha donat la gana, i fins i tot Junts va haver de fotre el camp del govern amb la cua entre cames.

Ara, Junts, torna caure en el mateix error, dóna suport a Espanya i es gira d’esquena a la Independència. Pujol feia el mateix, donava diners i subvencions i favors a la Feria de Sevilla aquí Catalunya i arraconava als independentistes i activistes nacionalistes.

Tan de bo ara no passi, però ni ER, ni la CUP, ni Junts, no valen per a la Independència, ens ho estan demostrant cada dia.

Necessitem foc nou, un nou llevat que no sigui esbravat, un llevat que faci fermentar la massa independentista, necessitem la Llista Cívica, un catalitzador per a la unitat, determinat i coherent. Serem capaços de donar-li forma?

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
16.11.2023  ·  06:30

A mi també m’ha semblat encertat el Sr. Gerber Van 23:23. Estic d’acord amb vos benvolgut Partal que no s’hauria de censurar les paraules del Parlament. Excel·lent na Miriam Nogueras i la expressió no verbal de’n Sánchez intentat no mirar-la als ulls. Salut.

David Jacob Climent
David Jacob Climent
16.11.2023  ·  07:01

Vaig llegint el que diuen els amics subscriptors i em crida l’atenció el comentari de Soledat: Que ningú no va aplaudir a la Míriam. Realment penses que cal fer aquesta claca?. Estic cansat de veure com quan algun orador comença a dir coses interessants que molesten o contundents, aleshores el públic comença a fer soroll en les palmes de les mans i no deixa a l’orador que diga el que volia dir. Per no dir quan vas a un soterrar i la gent comença a aplaudir. Per què fan eixe soroll? L’únic moment que pense que és adequat aplaudir és quan algú fa un acudit, per a interrompre’l i que deixe de dir nimietats. P ex, trobe adequat que el públic del programa “està passant” aplaudeixi molt, i amb força, davant de les bagatel·les que diu en Toni Soler, el beneficiari.

Jordi Peiró
Jordi Peiró
16.11.2023  ·  07:07

Bon dia,
Això q ha fet Sànchez és el q ha fet amb ER tot aquest temps, burlar-se descaradament. Ara ha rectificat perquè avui necessita els vots. Demà no rectificarà ni farà cap pas enrere. Temps al temps.
Junqueras i Puigdemont la van encertar en el diagnòstic, l’un el 2014 diguent q no hi havia res que negociar al l’Estat espanyol perquè 1r no volia i segon, si saps història saps q SEMPRE incompleix. L’altre ho va dir el 5 de setembre el mateix però ha acabt fent el mateix error.
Rufian és de Sumar i aquest és l’èxit dels Comuns, haver col·local un home seu com a líder d’ER. Com van fer amb Mònica Oltra, una d’IU com a líder de Compromís i a fer la mà Compromís. Hui 0 minuts. La insignificància a canvi d’assegurar-se unes cadires q ja eren seves. Peix al cove a la valenciana. Vergonya.
Bé, supose q si no tenim la INDEPENDÈNCIA en 300 anys essent tan bons i superiors en tantes i tantes coses deu ser per alguna cosa, la facilitat q tenen els nostres líders de vendre’s o perdre’s pel camí.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
16.11.2023  ·  07:32

“Miriam Nogueras no ha rebut aplaudiments del seu grup”.
AH !! Les dues ànimes de Junts no combreguen JUNTES !!
BON DIA I BONA HORA. ☮️

Albert Miret
Albert Miret
16.11.2023  ·  08:07

Si qualsevol intent d’entendres entre dos veïns pot provocar l’odi i la violència que mostren els madrilenys cada dia, no seria hora que la madrilenyada es fes independentista i nosaltres recuperéssim la llibertat perduda el 1714? Si visquéssim cada un a casa seva, sense immiscir-se ningú a casa de l’altra, podríem ser la mar d’amics i viure contents i satisfets. Però hom es pregunta a quina regió espanyola li tocaria fer de víctima sense comptar amb Catalunya? Pot espanya conviure sense cap enemic real o fictici? Crec que no.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
16.11.2023  ·  08:08

Sr Salvador Molins: si hi ha llista cívica que sigui per a donar la mà i marcar el camí, no pas només per a marcar paquet i assenyalar les impotències dels altres. Aviam nois (i noies) taaaaaant us costa d’entendre que no és incompatible donar suport molt condicionat a Pedro Sánchez perquè entri a guerra a mort amb el búnquer de la judicatura mentre s’exposa a que les seves mentides quedin retratades internacionalment, però aquest cop de veritat, amb mantenir tots els objectius i principis?. Tant us costa d’entendre que la part important del pacte són les coses que es van complint i que no tenen marxa enrere i que això afecta a la totalitat de les questions?. Tant us costa d’entendre que encara que hàgim de jubilar tots els líders del fracàs (relatiu) del 2017 els hem d’esprémer i aprofitar, i quan calgui cremar-los?. Podeu distingir una gamma de grisos i no veure tot només blanc o negre?. Per què semblem l’afició blaugrana i passem tan fàcilment del “no ens poden posar a tots a la presó”(2017) a “som una colla de covards”?. Això és una guerra, i la guerra exigeix assumir riscos i sacrificis. Espanya sempre ha mentit i enganyat, sí, però quan el preu de fer-ho NOMÉS ha estat abusar de la nostra bona fe. Avui té un cost més elevat, i no és només una questió de vots. Allò important és saber si l’estructura profunda de l’estat espanyol s’esverlerà o no. Aquesta és la qüestió. Si s’esverla hem tingut èxit. La prioritat ara és aquesta. Perquè si té èxit HAURÀ estat un èxit nostre, sobretot de l’actor a l’exili, en Puigdemont, i això implica també el reconeixement nacional (llengua i drets històrics i nacionals) dels catalans (també per als del sud, perquè llegeixo molt valencià en els comentaris). Això ens acosta més o menys a un estat independent?. Ens hi acosta, perquè és una victòria i reforça la confiança en nosaltres mateixos. I ara, sense voler-me fer pesat, diré, modèstia molt i molt deixada, el que és important: comencem d’una puta vegada a valorar els elements positius dels nostres compatriotes i sumem-ho a la causa i deixem-nos d’hòsties i collonades agafant-nos-ho tot amb paper de fumar. Només així serem capaços de donar suport a un líder (si és que en cal un) quan aparegui, millor dit, només així el/s crearem entre tots nosaltres

Ernest Vidal
Ernest Vidal
16.11.2023  ·  08:19

Nogueras ha forçat Sánchez, previa reunió amb Cerdan, a dir “negociació” diverses vegades.

Montserrat Agulló
Montserrat Agulló
16.11.2023  ·  08:32

De moment i personalment ho considero important Catalunya s’haurà salvat per un temps de les urpes d’Abascal i companyia que pel que em va semblar ahir en el seu discurs només el mou el seu odi contra l’independèntisme. No el vaig sentir dir res respecte a cap altre cosa.
Si volem surar d’alguna manera no es fent escarafalls i criticar als que han permès que el PSOE continúi governant, sinò anar preparant les eleccions de aquí un parell d’anys del Parlament.Serem capaços llavors de fer un front al PSC ? els independèntistes continuaràn abstenin-se de votar per castigar a uns i altres?
Només demostrant amb vots que volem ser independents els hi posarem dificil al govern espanyol. Només anant plegats amb fermesa aconseguirem el nostre objectiu. Tot lo demés és donar ales als nostres enemics.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
16.11.2023  ·  08:46

Discurs impecable de na Míriam Nogueras que ha fet quadrat el Sánchez. Enhorabona segueix així. Vergonya al·liena de sentir parlar en Rufián en castellano i mancat de la més mínima oratòria (tal i com li ha etzibat en Sánchez).

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.11.2023  ·  08:46

Tremola Sanchez.55, tremoleu galtes de Sumau nomines i galtes, tremola Junqueras. Excepcional el PUBLIREPORTATGE JUNQUERAS pel parcial, sec5wri 8 pamflerai Graset.ercomuns, i colla de periodistes a eou d’ERC. TV3 EL NODO DE JUNQUERAS, PROU!!) MALVERSACIO PUTINESCA, VISCA LA LLIBERTAT, MORT a LA DICTADURA JUNQUERAS.erc, neo.franquieme tv3

Jordi Torres
Jordi Torres
16.11.2023  ·  08:48

Jo estic decebut pel pacte (que no confós, Vicent), encara estic paint que haurem d’aguantar uns quants anys més d’escenificació autonòmica. Per molt que ho provem de magnificar i analitzar, el que es digui al Congreso espanyol no té valor real, són paraules buides. Les que profereix aquest fabulós triler, de cognom Sánchez, capaç d’amagar la boleta del poder i quedar-se-la sempre per ell; les frases lapidàries del “cunyat” Rufian, els brams de Vox demanant llibertat d’expressió, el PP parlant de cop d’estat, els del PSOE perdonant-nos la vida… És un circ. No menystinc els voluntariosos discursos de Junts, que pensen el que diuen i donen valor a la paraula; però cauen en sac buit. El Congreso és una comèdia al servei del poder espanyol, que viu immune al que allà es digui o es deixi de dir. Nosaltres, obedients, juguem seguint les regles, i ells juguen fora del taulell. S’ho miren i riuen.

Parlant de postveritat, no us perdeu avui el magnífic article de l’Estel Solé.
https://www.vilaweb.cat/noticies/postveritat-orgia-onanisme/

Blanca Anguera
Blanca Anguera
16.11.2023  ·  08:55

Ahir no era ni el moment ni el lloc de parlar del preu de l’oli mencionant tots els supermercats del país, com va fer el sr. Rufian. Que parlés en castellà no em va sorprendre gens.

Vaig copsar la cara canviada i seriosa del sr. Pedro Sánchez després d’escoltar a la sra. Núria Nogueres i el silenci que és va fer. La veritat és poderosa i llegir alguns punts del document signat, també.
Em va agradar que el grup de Junts no aplaudís, hi havia un excés de mal teatre ahir.

Carles Serra
Carles Serra
16.11.2023  ·  09:01

Apreciat Vicent, cap descobriment sobre el discurs d’aquest franquista triler d’en Pedrito PSO€; ell té que vendre el seu discurs en els seus votants i també possibles votants; doncs cal seguir recordant Vicent que l’exemple el tenim a la colònia catalana, que molts votants del PSO€ és varen decantar per un partit franquista i xenòfob com Ciudadanos, ja que dir de “polítics” que varen marxar de la sucursal del PSO€ a la colònia catalana a formar-ne part .
Li podem exigir molt en Puigdemont i JxC, però només tenen 7 representants/vots i cal seguir recordant que varen marxar de la gestoria que alguns li diuen govern de Catalunya; ja que dir tenir mitjans de comunicació afins, doncs no disposa del control del nostre impostos € per comprar/bonificar mitjans de comunicació com el grup franquista Godó i altres, així com també TV3 i CatRàdio com ja fa esment algun subcriptor, en el cas de la Sra Noguera.
L’únic que li podem exigir en el president Puigdemont que no doni ús a la mentida per no demostrat la realitat de la seva força.
Amb respecte aquest Rufián jo crec que representa la realitat d’aquesta secta botiflera d’ER, que volen recollir votants que han votat Ciudadanos així com també votants de la sucursal del PSO€; no tenen cap més idiologia i més valors, ep!!! valors sí Vicent, seguir menjant de la menjadora; ja em diràs aquest Rufián amb el nivell cultural que té a on cobraria mensualment 8.000€+dietes.
Aquesta és la realitat d’un partit que es fa dir independentista i que per lo que es veu Vicent li comprès el missatge.
Ja em diràs el perquè no li comprès el missatge de VOX que es defineix de partit democràtic liberal.
En fi Vicent

Pep Agulló
Pep Agulló
16.11.2023  ·  09:12

—Pel que fa a l’editorial, dir que, la intervenció seriosa i contundent de Míriam Nogueras, amb el silenci que s’ha fet al parlament, ha posat un toc d’amenaça, definint que es pronunciés sobre allò firmat, i que en la rèplica, Sánchez se n’ha sortit com ha pogut.

—En Rufián. És un identitari espanyol (i com a tal, catalanofòbic encobert) que és dins d’ERC. ERC sempre recluta quintacolumnistes i ens els ven com que ha ampliat la base de l’independentisme… Allí ha trobat una via d’ascens polític (auspiciat per Junqueras) i de reconeixement personal, que l’han portat al Congreso de Madrid, amb els seus exabruptes mediàtics… Fa temps vaig augurar que acabaria al PSOE, potser passant per Mas de la Yolanda… Temps al temps.

—Bons arguments de Perer Ametller 8:08.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
16.11.2023  ·  09:13

Espanya no seria res sense l’explícit i determinat suport dels partits catalans i bascs.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
16.11.2023  ·  09:20

És com si es tractés de sobreviure.

Joan Xuriach
Joan Xuriach
16.11.2023  ·  09:56

Tot esperant Godot.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
16.11.2023  ·  10:38

Estic d’acord amb Pere Atmetller 08:08 i voldria qüestionar a Sr. Gerber Van 23:23. perquè és una persona sensata, com la majoria de la gent dels Països Baixos.

Sembla que molts no saben on estem. Estem al 2023, han passat 6 anys des que un 40% dels qui consideràvem nostres (ERC) és va rendir, ens va vendre a Espanya i ens van deixar indefensos. La resta (JxC i les CUP’s) es van quedar desamparats, sense forces suficients per evitar el daltabaix. En les eleccions catalanes del 2021 varem patir el darrer engany important d’ERC: per tenir el poder, es varen comprometre a lluitar per la independència amb un Parlament amb majoria independentista. Va ser l’última vegada que ens enganya i ja no n’hi hauran més. Vist l’engany, les CUP’s es van desentendre de tot i JxC va sortit del govern per seguir lluitant des de l’exili.
Ningú, ningú pot pretendre que podem fer el mateix que podríem haver fet el 2017 i no va ser per la traició d’ERC. Veiem com ho tenim:
Eleccions espanyoles: hi ha les opcions de votar partits independentistes (les CUP’s i JxC), espanyolistes (la resta) o abstenir-se o similar (en blanc, nul). Si votes espanyolistes podrem parar a VOX i res més. Si t’abstens no aportes res i pots fins i tot afavorir VOX. Si votes independentisme, el màxim que pot arribar a fer és el que tenim: una acord amb mediador internacional i moltes incògnites.
Eleccions catalanes: o ens posem al costat de Puigdemont i obtenim una majoria absoluta (pot ser fins i tot amb les CUP’s) o s’ha acabat. Una nova Llista Cívica no soluciona el fet que ERC pugui seguir bloquejant-ho tot. Només la desaparició d’ERC obre escenaris amb possibiltats de independència, sense necessitat de Llista Cívica qe ens restaria escons.
El nostre drama és que JxC no pot pactar amb ningú fins que ERC no desapareixi, el partit i la seva rencor. Ara mateix no hi diferencia entre ERC i els Comuns: els dos son espanyolistes que volen reformar Espanya i odien a JxC. Per això l’única raó que feia interessant votar “no” a al investidura del Sánchez era seguir minoritzant a ERC.
ERC ens ha fet massa mal i encara domina els Media. Pot ser quan el discurs del mitjans públic catalans canviï i les subvencions s’acabin, tindrem una oportunitat per canvia el posicionament de molts catalans sense criteri que voten ERC, però necessitem temps i molta sort.

Emili Miquel
Emili Miquel
16.11.2023  ·  10:50

L’aposta de Junqueras (que ja ve d l’època del Carod Rovira) va ser intentar seduir els fills de la immigració, que votaven majoritàriament partits espanyolistes, rebaixant l’exigència catalanista. No calia ni que parlessin català ni que fossin del Barça ni que es veiessin obligats, al menys un cop a la vida, a anar a Montserrat. Així les coses, es van fixar en el Rufian: no parlava català, era de l’espanyol, i per a ell, Montserrat, només era el nom de la seva professora de primària. Van pensar que seria el primer de molts que el seguirien. Que tots plegats convertirien ERC en el partit dels vells i dels nous catalans (un somni que ja havia cobejat el PSC). Però no. Després d’ell només n’han vingut quatre malt comptats. Tot un fracàs. La veritat és que sentint-lo ahir parlant en castellà, ara que ja es pot parlar en català des del faristol del congrés, amb el seu to fatxenda i perdona-vides, vaig sentir vergonya aliena. I vaig recordar els grans estrategues Junqueras i Carod Rovira. Resumint: “Quousque tandem abutere, ERC, patientia nostra”.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
16.11.2023  ·  11:15

Malgrat algunes referències de junqueristes, tinc clar dues coses.

La primera que en Gabriel Rufian, de la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, va tornar a pixar fora del test amb la seva intervenció en castellà, i li va sobrar la referència de perdonavides a Junts, molt típica d’ell.
A sant de què? Te ordres del seu cap d’agradar una mica a l’espanyolisme?

La segona la dura i punyent, per les puntualitzacions a molts punts del pacte, de Miriam Nogueras, i les clares referències al Congrés espanyol a que el problema ve des del 1700 amb la abolició per part d:un borbó, i cim a dret de conquesta militar, de les lleis i furs catalans.
Això era una intervenció per a fer un toc al triler Pedro Sánchez. Unes paraules i puntualitzacions que quedaran registrades al diari del Congrés per sempre.

Pedro Sánchez no és de fiar, se l’ha de lligar curt, fins i tot crec que en primera volta Junts s’ha d’abstenir, tot i que l’investeixi en segona volta.
Un malentès “honra sin barcos”, o potser intencionat per espanyolistes disfressats, demanant no investir Sánchez i anar a noves eleccions, ens podria portar a un “gobierno” PP-VOX tan o més destructiu que el que alguns absentistes han permès a València i Balears.

Jordi Brugarolas
Jordi Brugarolas
16.11.2023  ·  11:46

Un cop investit, Sanchez donarà allargs a qualsevol acord substancial fins les eleccions al Parlament. Llavors, amb la previsible victòria del PSC i la possibilitat de formar un nou tripartit, accediran a alguna de les exigències d’ERC per aconseguir el seu suport a la investidura d’Illa encara que ERC podria triar com ara, entre formar majoria independentista o tripartita.
Si en canvi, Junts forcés ara noves eleccions generals que molt probablement portarien a un govern del PP, ERC potser llavors tornaria a virar a l’estratègia de confrontació prèvia al 2017. Només hi haurà unitat independentista si a Madrid mana el PP per allò que l’enemic comú uneix. En fi, que això va per llarg, paciència.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
16.11.2023  ·  12:00

Vaig votar sí a l’acord de Junts a investir Sánchez perquè qui negocia amb el Psoe, és el President Puigdemont.
Tinc un familiar que tota la vida ha votat als socialistes….no li agrada gens aquest pacte
Diu: “Aquí el Puigdemont ha estat molt llest”
Veurem

Constantí Montsó
Constantí Montsó
16.11.2023  ·  12:22

Que la Sra. Nogueras “‘s’oblidés” de la condició del català a la UE (i dels passos a contracor i tard que ha fet Espanya) durant la seva intervenció (i durant la primera votació) no pronostica res de bo. Ells aparcaran totes les exigències en comissions fins que es podreixin i Junts no ensenyaran mai les dents?
I bé, Rufián i Izquierda Republicana en la seva línia. És una mica ingenu pretendre fer-li l’abraçada de l’ós a un partit (Podemos/Sumar o com es diguin ara) quan n’hi ha un altre que ja se l’està cruspint (PSOE) i més amb una idea tant desfasada (i neofranquista) com que per caure bé als castellanoparlants i que et votin has de parlar castellà.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
16.11.2023  ·  12:51

Coincidesc plenament amb tu, Vicent, amb el PS1 i el PS2.

Sobre el PS2, perquè Rufián sembla més proper a les esquerres espanyoles que als seus compatriotes de Junts?

Vol ERC la independència de Catalunya, o com diu Joel Díaz, “Voleu que Catalunya sigui el proper estat independent dela Unió Europea”?

Josepmaria Berenguer
Josepmaria Berenguer
16.11.2023  ·  14:27

Quan els macarres socialistes han donat algo als catalans…MAI..L’Espanya que ve, No ve JA ESTÀ AQUÍ, mani qui mani a Espanya.. Catalunya sempre sortirà perjudicada. Pedro Sanches no es diferent a Rajoy, Aznar, Felipe Gonzales, Zapateros. Zapatero el mateix que va retallat l’estatut de Catalunya i ens va regalar al Pepe Montilla, qui E.R.C. es va lluir al fer-lo president de la Generalitat amb els famós i denigrant tripartit.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
16.11.2023  ·  16:09

Rufián és un representant indigne d’ERC, amb aquella actitud de “comadreo” que té amb Sánchez i fins i tot un posat xulesc…

Joan Royo
Joan Royo
16.11.2023  ·  16:36

Algú està preparant la candidatura cívica independentista?

Daniel Mir
Daniel Mir
16.11.2023  ·  16:48

Recordant l’Eugenio…

… …

Que hai àlguien màs?…

… … .

Marià Armengol
Marià Armengol
16.11.2023  ·  17:13

Del tot d’acord amb el sr. director, sr. Partal: En un Parlament autènticament democràtic hi hà d’haver absoluta llibertat d’expressió. Tots els assumptes poden ser tractats i totes les paraules utilitzades; després ja es votarà, si cal.
Referent al pacte Junts-PutoSOE… Defenso absolutament el que pugui haver conseguit el MH President Puigdemont. Té tot el meu suport. En política s’aconsegueix el que es pot, no el que es vol…
Una de les faules recorrents en aquest espai es la de ‘La granota i l’escorpí’… Hores d’ara, sembla, els papers són canviats: Si el sr. Sànches incompleix (que ho farà, sens dubte) l’escorpí que l’amenaça (Junts) no el podrà picar… Junts, si Sànches es fà l’orni, NO POT fer res… Si el pica no hauràn servit de res els pactes, ells mateixos els invalidaràn, per molta raó que tinguin… i vindràn ‘els altres’…
No és pessimisme, crec en la bona voluntat de Junts… malauradament davant tenim un galtes que ja ha aconseguit el que volía, i ara, com a les negociacions, juga amb que el seu ‘recanvi’ és encara pitjor que ell.
PS: Espero equivocar-me i que TOTS (sembla que no serà així) els represaliats s’en surtin el millor possible.
PS2: No varem fer l’1-O només per a ser ‘perdonats’
Salut!
//*//

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
16.11.2023  ·  18:44

Soledat Balaguer, 15.11.2023 · 23:24
A Junts no li cal claca, com als altres partits. Tinc entès que a Junts es va demanar el silenci. Es molt més impactant i serios el silenci que sentir a 7 diputats i diputades aplaudint. Bona decisió.

javier velasco
javier velasco
16.11.2023  ·  20:19

Sr. Partal, ja li he llegit un parell de vegades que l’acord signat entre JpC i psoe ha estat redactat pel ‘mecanisme verificador internacional’.
Si també hi ha dit altres vegades que no en sabem res d’eixe ‘mecanisme’… podria compartir qué en sap del redactat d’eixe comunicat?
Si no en sap res( ‘sabem’ l’hi inclou) vosté podria llegir altres mitjans catalans i assabentar-se del que va dir Borràs sobre els verificadors ( com jo vaig fer i vaig compartir ací eixa dada):un coordinador que serà conegut i crec que 2/3 que no ho seran.
Qué en sap coses que no vol contar?

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
16.11.2023  ·  20:45

Vicent, d’acord amb la relliscada d’Armengol amb el cap de vox.
Voldria fer patent el molt que ha fet Junts amb els escassos recursos que li heu donat els catalunyesos. No es va fer Tarragona en una estona. Ara la pilota és al teulat del psoe. Que la jugue bé i lleialment és potser la darrera oportunitat que té Madrid de fer-se fiable. Puigdemont i Nogueras han fet el seu joc, i Míriam en català, com cal. Seu és el mèrit d’engegar la partida. Vostra la responsabilitat de seguir el joc, donant-los suport i vots. El camp que deixeu sense cobrir ja veieu que és ocupat per l’adversari.

josep soler
josep soler
17.11.2023  ·  00:33

En Partal diu del president Sánchez que “invica un perdó que ningú no ha demanat,”

Això no és cert Sr. Partal, perquè JUNTS ha demanat el perdó de manera molt explícita, i li demostro amb el que diu el diccionari:

amnistia

f. [LC] [DR] Acte del poder sobirà que atorga l’oblit o el perdó general de tota una categoria de delictes.

Demanar l’amnistia és demanar el perdó per un delite.

Per tant el MHP C. Puigdemont demanant el perdó, de facto, reconeix que posar les urnes és un delicte i pel delicte demana el perdó.

Ho sento de veritat, però en C. Puigdemont aquesta setmana ha perdut el títol de Molt Honorable i per voluntat pròpia ha passat a ser com en Junqueres

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any