Intersindical presenta una demanda contra el govern per successió d’empreses amb la nova Corporació de Mitjans

  • El sindicat adverteix que si prospera la demanda, els treballadors de l’antiga RTVV que s’incorporin a la nova empresa han de tenir les mateixes condicions que tenien

VilaWeb
ACN
02.12.2016 - 10:58

La Intersindical Valenciana ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià una demanda per successió d’empreses contra Ràdiotelevisió Valenciana (RTVV), la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i la Generalitat en entendre que les dos empreses de ràdio i televisió són, en realitat, la mateixa amb un canvi de denominació. Segons que ha informat aquest divendres Intersindical a través d’una nota de premsa, la demanda considera que s’ha produït una successió d’empreses amb frau de llei previst a l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors. El sindicat adverteix que si prospera la demanda, els treballadors de RTVV que s’incorporin a la nova empresa hauran de tenir l’antiguitat, els triennis, el salari, la categoria, el conveni col·lectiu i les condicions laborals que tenien en l’antiga empresa. La demanda també obri la porta a centenars de demandes individuals per poder accedir a la nova CVMC, han infomat.

La Intersindical considera que la creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ha estat ‘una maniobra fraudulenta per tal de camuflar l’existència d’una successió d’empreses amb l’objectiu de desentendre’s dels drets dels treballadors’. El sindicat afegeix que la intenció del govern és incomplir la clàusula 6 de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que estableix que cal donar prioritat els extreballadors per posar en marxa la nova ràdio i televisió públiques .

Segons el sindicat, aquesta maniobra es faria ‘amb l’excusa que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació res té a veure amb l’antiga RTVV SAU. De fet, Consell i Consell Rector s’han negat fins ara a reunir la Comissió de Seguiment de l’ERO’.

Intersindical també ha valorat el judici contra l’ERO d’extinció que s’ha de celebrar el pròxim 11 de gener a l’Audiència Nacional després del recurs interposat per CGT. En la seva opinió, davant una sentència de nul·litat el govern es negaria a reincorporar elstreballadors a la nova empresa al·legant que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ‘no té res a veure amb RTVV SAU’.

Al respecte, el sindicat assenyala que com que RTVV es troba en liquidació, els treballadors podrien no recuperar el seu lloc de treball i haurien de conformar-se amb una millora en la indemnització que varen rebre de l’ERO i que, ‘en la major part dels casos, seria mínima’.

‘Aquest és el plaa del govern i, per tal d’impedir que es faci realitat, no hi ha una altra sortida que presentar una demanda per demostrar que s’ha produït una successió d’empreses fraudulenta. I això és el que ha fet la Intersindical. Per tant, si la nova RTVV és o no és des de zero ho hauran de determinar els tribunals’, manifesten.

Successió d’empreses
En opinió d’Intersindical són molts els arguments que demostren la successió d’empreses. Així, segons que han explicat, el govern intenta posar en marxa la nova corporació a partir de les mateixes freqüències, canals, múltiplex, instal·lacions, equipament, fons documentals, etc. de RTVV SAU, ‘suposadament en procés de liquidació, però en la qual l’únic que s’ha liquidat són els treballadors’.

Intersindical manifesta que l’objectiu del govern és el de no assumir les càrregues laborals, ‘creant la ficció d’un tancament que mai no s’ha produït i una falsa liquidació’. En aquest sentit remarquen que tant la Generalitat com el consell liquidador de RTVV SAU ‘han avançat treballs que corresponien a la nova empresa i han permès treballs en les seves instal·lacions que res tenen a veure amb l’execució d’una liquidació’. Així, consideren que el govern pretén utilitzar tot el patrimoni de RTVV SAU amb l’excepció dels treballadors.

Manca de negociació
Sobre la demanda, el sindicat assenyala que s’ha presentat després de fracassar tots els intents de pactar una sortida al conflicte laboral. ‘L’absència d’acord no és fruit d’un fracàs en la negociació, sinó que aquesta ni tan sols ha arribat a començar’, indiquen, lamentant que l’administració ‘ha preferit jugar al frau en compte de jugar al consens’.

Intersindical ha remarcat que des del principi el representants dels treballadors han defensat que la millor sortida per recuperar la ràdio i televisió públiques era la d’aturar la liquidació de RTVV SAU iniciada després del seu tancament per part del PP. Al respecte, indiquen que el comitè d’empresa ha presentat diverses propostes per tal de buscar una sortida al conflicte laboral que fos justa i socialment i econòmicament rendibles i que cap d’elles ha obtingut resposta.

Amb tot, manifesten que continuen oberts a la negociació i disposats a buscar solucions ‘que respectin tots els drets: els dels treballadors i els de tots els valencians a recuperar una ràdio i televisió públiques’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any