Nou infermeres catalanes de cada deu creuen que hi ha estereotips sexistes i retrògrads en la seva feina

  • Destaquen que són víctimes d'una visió arcaica i retrògrada, amb expressions com ara: “Tu no en saps, que vingui un home, que sí que en sap”

VilaWeb
Europa Press
07.03.2023 - 12:31
Actualització: 07.03.2023 - 12:36

Nou de cada deu infermeres catalanes consideren que hi ha estereotips sexistes i retrògrads associats amb la seva professió, segons una enquesta del sindicat d’infermeria Satse amb motiu del 8-M, Dia Internacional de la Dona treballadora.  El sindicat afirma que aquesta mena de conductes demostra que s’està “fracassant com a societat a l’hora de reconèixer la tasca professional de les infermeres”.

Quant als estereotips més presents, el 82,8% de les enquestades ha destacat que encara hi ha gent que pensa que la infermeria és una professió que depèn d’un altre col·lectiu sanitari. Altres estereotips són que la infermeria és una professió vocacional i sense coneixements propis (55,34%), una professió sexualitzada (45,51%), exclusivament femenina (39,04%) i que no té una formació universitària de grau (23,88%).

La investigació també recull que el 62,7% de les infermeres i el 48,2% dels infermers catalans han patit en primera persona o coneixen a algun company que ha estat víctima de comentaris o comportaments ofensius basats en la imatge estereotipada i sexista de la professió.

Més de 2.000 comentaris personals de les infermeres consultats per Satse constaten que encara persisteix una important falta de respecte i, a vegades, fins i tot menyspreu, cap a la professió en si mateixa i a les infermeres per raó de gènere.

Els comentaris al·ludeixen al fet que a l’home se li assigna socialment una categoria superior, i que a la dona encara se li atribueixen rols arcaics i retrògrads, amb expressions com “tu no en saps, que vingui un home que sí que en sap”.

Així mateix, els comentaris sexualitzants són habituals, des de l’ús de termes com ‘neneta’ o ‘bonica’, fins a “altres molts més ofensius i denigrants que afecten la seva intimitat”. El 77% dels professionals d’infermeria creu que suposen un retrocés en el seu desenvolupament professional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any